Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Инсталация на старозагорски електрофизик може да спаси от закриване въглищните централи

Методът е без аналог в света, редуцира вредните емисии до 60% и вече се внедряват две разработки в Швейцария

Снимка: Радио Стара Загора

Въглищните централи  у нас могат да бъдат спасени с електрофизична инсталация, която вече се внедрява в Швейцария. Методът се казва „Нискотемпературна плазмена конверсия на твърди въглеводороди“ и е разработен в Стара Загора от електрофизикът проф. Жеко Ганев. Чрез него емисиите на въглероден диоксид се редуцират между 60 и 70%, без необходимост от допълнителни ресурси, които се използват в момента.

Чрез инсталацията лигнитните въглища се трансформират в енергия без да се замърсява околната среда. Това намалява наполовина разходите за електроенергия и отпада необходимостта от използване на ресурсна технология за серните вътлеродни окиси. Разработката е отпреди 2 години и се изпълнява от старозагорска фирма.

Иновативната технология вече се внедрява с две инсталации в Швейцария, където местните подменят директното изгаряне на въглища във всичките си 27 ТЕЦ-а.  Към разработката е проявен интерес още от Унгария, Румъния, Мароко, Италия, каза за Радио Стара Загора авторът на разработката проф. Жеко Ганев.

Методът няма еквивалент в света. Работи на принципа на нискотемпературната плазма генерирана, чрез високочестотни електрични полета.

По думите на проф. Жеков, само от Марица Изток могат да произвеждат достатъчни количества енергия на много по-ниска цена. В енергийно отношение разработката достига получаване на синтез газ от всякакви видове въглеводороди до 17 000 килокалории, което е почти два пъти по-голям енергиен ресурс от лигнитните въглища, каза проф. Жеков за Радио Стара Загора.

Проф. Жеков е убеден, че такава инсталация  - научно, технологично и икономично, такава инсталация ще реши проблемите на ТЕЦ-овете у нас. Чрез нея се извършва първична трансформация на базата на електрофизичен принцип – на въглеводородите от твърди – в газообразни. По думите му, в момента методът може да трансформира 500 кг въглища на час в природен газ с енергийна ефективност от порядъка на 16 800.

Цялото интервю с проф. Жеко Ганев можете да чуете в звуковия файл.
Още от категорията

Студенти-доброволци от Тракийски университет се обучаваха в Поморие

През отминалата седмица Поморие бе център на обучението на студентите от Тракийския университет, доброволци в Спасителния център на Зелени Балкани, информират от пресцентъра на висшето учебно заведение. Първата спирка на младежите в крайморския град бе..

публикувано на 07.07.20 в 09:53

Засилените противоепидемични мерки остават на територията на „Мини Марица-Изток“ ЕАД

При стриктно спазване и контрол на противоепидемичните мерки да протича присъствената форма на работа в клоновете на Дружеството и Управлението на „Мини Марица-Изток“ ЕАД. Това предвижда заповед на изпълнителния директор Андон Андонов. Носенето на..

публикувано на 07.07.20 в 09:51

Община Гурково разчита на допълнителни средства по проекти в социалната сфера

Община Гурково разчита на допълнителни средства в социалната сфера по проекти, насочени към хората с увреждания, самотните възрастни и трайно безработните лица.  Общината има около 5 500 жители, голяма част от които попадат в социално уязвими групи..

публикувано на 07.07.20 в 09:45

Осигуриха средства за обследване на Паметника на свободата

Министерството на културата ще осигури необходимите средства, за да започне обследване на Паметника на свободата на връх „Шипка“.  "За да започне реставрацията и консервацията на монумента трябва да се направи първо обследване на фасадите. Това е..

публикувано на 07.07.20 в 09:39

12 проби са изследвани за коронавирус в Хасково

За последното денонощие на територията на област Хасково са взети дванадесет проби за наличие на коронавирусна инфекция, инфорпмират от областния щаб. Седем от пробите са взети от РЗИ -Хасково по преценка на епидемиолога на контактни лица на пациент с..

публикувано на 07.07.20 в 09:13

Бавят се регионалните планове за "Зеления преход"

С Фонда за възстановяване на Европейската икономика, средствата предвидени за "Зеления преход" значително се увеличиха. Като средствата предвидени за България са с повече от четирикратно увеличение, коментира в Стара Загора евродепутатът от ЕНП/ДБ..

публикувано на 06.07.20 в 21:06

Емил Караниколов: "Инвеститори за Летище Стара Загора няма"

Няма инвеститор за изграждането на модерно летище край Стара Загора . Това заяви на работна среща с представители на местната власт, бизнеса и обществеността министърът на икономиката Емил Караниколов. В дискусията участие взеха също и зам-министърът..

публикувано на 06.07.20 в 19:56

Старопрестолно Велико Търново чества 143 години от Освобождението от османска власт

143 години от Освобождението от османска власт чества днес старопрестолно Велико Търново.  От община Велико Търново съобщават, че в 17 часа на паметника на генерал Гурко ще бъде поднесено приветствие от името на Генералния консул на Руската федерация...

публикувано на 07.07.20 в 06:05
Община Болярово

МИГ Елхово - Болярово с 11 одобрени проектни предложения

Местната инициативна група  Елхово – Болярово със своите 11 одобрени проектни предложения за финансиране от Държавен фонд „Земеделие“ е сред най-активните в Югоизточна България. Два от проектите -  за оборудване на частна ферма с техника за отглеждане..

публикувано на 06.07.20 в 13:47

Затварят за ремонт пътя Ямбол - Сливен

Пътят Ямбол - Сливен ще бъде затворен през следващите две седмици заради ремонт. До 20-ти юли пътят ще бъде затворен заради полагането на последния асфалтов слой в участъка между Ямбол и село Крушаре, информира директорът на Областното пътно управление в..

публикувано на 06.07.20 в 06:52