Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инсултът – симптоми, диагностика, лечение


Мозъчният инсулт настъпва, когато има нарушение на кръвоснабдяването в определен участък от мозъка, редуцирайки по този начин снабдяването му с кислород и нутриенти. Смъртта на нервните клетки настъпва в рамките на минути след началото на процеса. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ началникът на клиниката по неврология в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора проф. Иван Манчев.

Мозъчният инсулт е спешно състояние и изисква спешна медицинска намеса. Своевременно започнатото лечение има ключова роля в запазването на нервните клетки, които са в непосредствена близост със засегнатия участък от мозъка, намалявайки по този начин риска от усложнения и летален изход.

Независимо от факта, че мозъчният инсулт може да се прояви в най-различна клинична картина, в зависимост от засегнатия участък на мозъка, най-често срещаните симптоми са:

Парализа или чувство за изтръпналост в областта на лицето, най-често от едната страна – може да се наблюдава „увисване” на единия устен ъгъл, което става  видимо при опит за усмивка, или смъкване на външния очен ъгъл от засегнатата страна;

Парализа, чувство за слабост или изтръпналост в едната ръка (по-често) и/или крака, най-често от едната страна на тялото – симптомът става видим при опит за повдигане напред на двете ръце, съответно двата крака, при което засегнатият крайник по-бързо се уморява и се отпуска надолу;

Нарушение в говора – говорът може да стане по-провлачен или накъсан, или изобщо да се загуби. Възможно е да се появи и трудно разбиране на чуждата реч.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с проф. Иван Манчев.


Още от категорията

Приемат 150 първокурсници в Медицински колеж

150 ще са първокурсниците в Медицинския колеж към Тракийския университет. Общо 20 студенти са приети държавна поръчка по новите специалности – Ортопедичен техник и Медицински оптик. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 24.07.21 в 12:30

Д-р Мирослава Петрова-Досева: Здравословното хранене може да бъде много лесно

Всички знаем колко важна е хидратацията за организма ни особено през летните месеци, но рядко обръщаме внимание на количеството и качеството в чинията си. „Здравословното хранене може да бъде много лесно, като на първо място променим своето..

публикувано на 21.07.21 в 11:33

1 % от хората страдат от шизофрения

Около 1% от хората по света страдат от шизофрения, сочат данните на Световната здравна организация. Това означава, че у нас от болестта са засегнати около 70 000 души. 15 нови случая на болестта откриват лекарите на всеки 100 000 души...

публикувано на 17.07.21 в 12:39

Проект за генетично изследване ще изяснява заболяването Периневрални кисти на Тарлов

За първи път в България ще бъде направено изследване за генетичното заболяване „Елерс-Данлос“   на пациенти с Периневрални кисти на Тарлов. Това ще се случва по научен проект, спечелен пред Медицински университет – София. Изследванията ще..

публикувано на 09.07.21 в 15:04

Д-р Пламен Яковлиев: Предпазните средства срещу COVID-19 провокират алергии

На 8 юли отбелязваме Световния ден за борба с алергиите.  По инициатива на Световната организация за борба с алергиите (WAO) с Решение на Световния конгрес за борба с алергиите в Мюнхен, Германия от 2005 година. Целта е популяризиране на информацията..

публикувано на 08.07.21 в 09:36

Сънната апнея води до хипертония

Обструктивната сънна апнея е сериозен рисков фактор за възникването и прогресирането на  артериална хипертония, сърдечни аритмии, сърдечна недостатъчност, захарен диабет, нарушения в паметта, деменция, неповлияваща се от лечението депресия и..

публикувано на 07.07.21 в 19:32

Поредна кръводарителска акция

Организаторите на месеца на кръводаряването в Стара Загора подготвят поредна акция в последната седмица на месец август. Кампанията е традиционна за сдружение „Самаряни“ и ще се проведе в Къщата на архитекта. Това съобщи в здравното предаване..

публикувано на 03.07.21 в 12:34

Община Сливен се включва в проекта „България срещу диабета“

Община Сливен се включва в проекта „България срещу диабета“. На 3 юли, събота, от 17 до 20 часа в Сливен, пред сградата на НТС ще има разположен пункт на който гражданите ще могат да получат информационни материали, както и да направят анкета за риска от..

публикувано на 28.06.21 в 16:25

Приемат 130 първокурсници по медицина

Общо 130 първокурсници по специалност Хуманна медицина се очаква да бъдат приети през новата учебна година в Медицинския факултет на Тракийския университет. От тях държавната поръчка е 47, а платеното обучение е предвидено за 84-има студенти...

публикувано на 26.06.21 в 12:29

19 рехабилитатори получиха дипломи

19 абсолвенти от специалността Медицинска рехабилитация и ерготерапия от випуск 2020 получиха своите дипломи. Те са част от общо 263-мата студенти, завършващи Медицинския факултет на Тракийския университет. Церемонията се състоя на форума на..

публикувано на 19.06.21 в 12:50