Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

При демонополизация на НЗОК 8% вноска за здраве са недостатъчни

Д-р Мими Виткова, предс. на Асоциацията на дружествата за доброволно здравно застраховане и бивш здравен министър

Мими Виткова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 Националната кръгла маса, посветена на състоянието на системата на здравеопазване в България и предложението на министър Кирил Ананиев за демонополизация  на Националната здравна каса и въвеждането на частните здравни фондове, продължават да предизвикват широка дискусия.  Напомняне ви – здравноосигурените лица ще могат да избират до определена дата къде да се осигуряват, после ще бъдат служебно разпределени. Фондовете ще имат за задължение да вложат първоначален капитал, както и да имат оперативен резерв и печалба. Новият здравноосигурителен модел запазва солидарния модел с право на избор на пациента кой да управлява здравните му вноски, къде да се лекува, да има контрол върху качеството на услугите. Здравните фондове и Здравната каса ще се конкурират, а Министерството на здравеопазването ще провежда централизирани обществени поръчки за лекарствата в болниците. Фондовете ще се конкурират за вида и обхвата на дейностите.  Потърсихме мнението и на частните застрахователни фондове, които ще се превърнат в основен „играч“. Д-р Мими Виткова е председател на Асоциацията на  дружествата за доброволно здравно застраховане. Според нея предложенията имат редица несъвършенства, с изричната уговорка обаче, че критиките не бива да се интерпретират като отрицание на идеята, по –скоро като предупреждение към възможните рискове, които да бъдат оценени преди да се направи промяната. Според частните застрахователи най – големият проблем ще бъде въвеждането на осреднена вноска, която ще намали парите в здравеопазването. Защо е така - интервю на Теодора Иванова с д-р Мими Виткова, която е и бивш здравен министър:
Още от категорията

Балетни шедьоври на сцената на старозагорската опера

Класически и съвременни   постановки ще представят на гала спектакъла „Колекция балетни шедьоври“ съвместната продукция на балета на Държавна опера Пловдив и държавна опера Стара Загора на 26 февруари от 19.00час в Оперния театър в Стара..

публикувано на 25.02.20 в 14:50

Петър Славов: "Всички пороци на изборния процес ще бъдат елиминирани с машинното гласуване"

След години отлагания и съдебни дела машинното гласуване все пак ще бъде въведено изцяло у нас. Повод за констатацията дава заявката на министър-председателя Бойко Борисов от преди седмица. В годините назад въвеждането на изцяло машинно гласуване бе..

публикувано на 19.02.20 в 16:17

Министрите на здравеопазването и МВР обявиха мерките срещу коронавируса

23 лица у нас са били изследвани за наличието на коронавирус. Всички проби до момента са отрицателни. Това обяви от парламентарната трибуна здравният министър Кирил Ананиев . Отговорът му е в резултат на поискано изслушване от страна на старозагорският..

публикувано на 19.02.20 в 14:12

Увеличава се делът на българите в Англия, които планират връщане у нас

До края на януари над 156 000 български граждани са кандидатствали по схемата за уседналост във Великобритания. Според британската статистика българите с английски паспорт са между 15 и 20 000. Българските граждани, които търсят информация и планират..

публикувано на 16.02.20 в 11:50

Лъчезар Динев: Икономиката на Китай не функционира заради коронавируса

Китайската икономика не функционира от два месеца. Според разпространена днес информация драстично расте броят на заразените и жертвите на смъртоносния коронавирус в азиатската държава. Това  прави ситуацията в региона още по–напрегната, коментира..

публикувано на 13.02.20 в 16:43

Трябва да се уреди проблемът с изграждането на заслони в националните паркове

Туризмът в България не е достатъчно добре организиран. Не се полагат грижи за хората, които самостоятелно, неорганизирани от туристическите дружества предприемат еднодневни излети в планината, коментира за Радио Стара Загора председателят на..

публикувано на 12.02.20 в 14:12

Румен Леонидов: Вярата ни е дадена за вечни времена!

Гост на предаването „Моята неделя“ на 9 февруари 2020 година бе поетът, писател и журналист  Румен Леонидов. Акцентът в разговора с Румен Леонидов бе книгата му „Покаяние Господне“, която наскоро /на 28 януари т.г./ бе представена и в Стара Загора. Румен..

публикувано на 10.02.20 в 14:22

Хасковски алпинисти изкачват 6 от първенците на Балканския полуостров

Членовете на Алпийски клуб „Аида“ при едноименното туристическо дружество в Хасково планират да изкачат планинските първенци на 6 балкански страни. Инициативата е  посветена на 60-години от създаването на клуба. При първата експедиция хасковските..

публикувано на 08.02.20 в 09:47

Оливие Маркет: Въглищните мощности са важни за България

САЩ подкрепят усилията на България в борбата й с корупцията. Това е и един от приоритетите в работата на посланик Херо Мустафа. Това заяви в пространно интервю за БНР Оливие Маркет , президент на Американската търговска камара в България (AmCham). В..

публикувано на 06.02.20 в 16:16
leda_mileva-bgnes_2

Тя остави дълголетно, богато творчество и огромна обществена дейност

С тържествена вечер в Столичната библиотека и представяне на книги, издавани през последните години нейни книги, ще бъде почетена 100-годишнината от рождението на поетесата и преводач Леда Милева. До края на февруари или началото на март е предвидена..

публикувано на 05.02.20 в 09:59