Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кампания набира средства за църква връстник на Султанския ферман за Българска църковна независимост

| обновено на 20.07.19 в 09:45

От 30 000лв се нуждае храмът „Свети Свети Кирил и Методий“ в сливенското село Блатец. Църквата построена през 1872г. и е връстник на Султанския ферман за Българска Църковна независимост.

Изградена е от доброволци и е изографисана от майстори от Дебърската иконописна школа.

В църквата се пази копие на чудотворната икона на Пресвета Богородица Керкирска, дарена от бесарабска българка с корени от селото.

С отпуснати от община Сливен средства вече е ремонтирана и измазана покривната конструкция на храма, но са необходими още ново изографисване, нова дограма и реконструкция на олтарната част. Това каза за Радио Стара Загора енорийският свещеник Михаил.

Необходими са средства за наем за скеле, консумативи – бои, четки, грундове, и други материали за зографите, каза още отец Михаил.  

Сред идеите му за бъдещето на храма са облагородяване на двора, който също е в плачевно състояние, изграждане на беседки, кът за деца, неделно училище и параклис за кръщаване на православните християни.

В звуковия файл можете да чуете целия разговор с отец Михаил.Банковата сметка на Храма:

BIC UNCRBGSF

IBAN BG89UNCR70001523356502

Дарения могат да се изпращат и със SMS с текст BLATEC на номер 17777 към всички оператори.


Галерия

Още от категорията

София-Никол Талева: "Детството е време за мечти"

софи София-Никол Талева е мила, забавна, артистична, палава и сладкодумно-бъбрива. Има коса с меден цвят, обсипано с лунички лице и усмивка, която те кара да забравиш тревогите, а да търсиш приликите между нея и Пипи Дългото чорапче. Оказва се, че..

публикувано на 08.08.20 в 10:31

Художествена галерия "Петко Чурчулиев" подготвя две събития за 2 септември

Димитровград започна подготовката за празничното отбелязване на своя рожден ден. Тази година проявите ще са по-скромни, но това няма да се отрази на качеството им, гарантират от общинската администрация.  Художествена галерия "Петко Чурчулиев" ще бъде..

публикувано на 07.08.20 в 18:10

Юлиан Константинов: Очаквайте горещо представление на "Атила"!

Старозагорската публика ще има удоволствието да се наслади на изпълнението на известния български оперен бас Юлиан Константинов, в ролята на Атила, в премиерния спектакъл на едноименната опера на Джузепе Верди на Държавна опера Стара Загора, на 8..

публикувано на 07.08.20 в 14:57

Рандеву „Августа Траяна“ за ретро автомобили готвят в Стара Загора

Уникално автомобилно събитие организира „Асоциация на автомобилните историци в България“ със съдействието на Община Стара Загора. То ще се проведе на 6 септември 2020 г., под името Рандеву „Августа Траяна“ от 9 до 15 часа в парк „Артилерийски“...

публикувано на 07.08.20 в 13:17

С конкурс търсят нови защитени територии

Конкурс за нови защитени територии "Застъпници за природата" организират Асоциацията на парковете в България и Сдружение за дива природа Балкани. Конкурсът е насочен към гражданите, които да насърчат отговорните институции в опазването на неповторимата..

публикувано на 06.08.20 в 17:22
РИМ - Хасково

"Лято в музея" в Хасково

Регионалният исторически музей в Хасково организира кампанията "Лято в музея"  с работилници за децата от града. Всяка от 6-те работилници провежда по две занимания седмично с по 10-12 участници. „С оцветяването на шевици, изработването на..

публикувано на 06.08.20 в 13:21

Стара Загора в конкурс през очите на доброволците на Руския център

"Стара Загора през очите на доброволците на Руския център"   е името на видеоклипа, с който три момичета, доброволки от Руския център, се включиха в Четвъртия телевизионен и радио конкурс „Кореспондент на Руски мир“. Видеото участва в две конкурсни..

публикувано на 06.08.20 в 10:07

Теодора Димитрова: „Кулинарията е магия за хора с душа!“

Дни преди 10 август – Професионалният празник на готвачите, Ви представяме Теодора Димитрова. Теодора е професионален готвач вече дълги години, а в свободното си време пише и стихове. Вече има издадени две стихосбирки. А последната й книга е посветена..

публикувано на 05.08.20 в 13:41

Георги Туртуриков представя новата си книга в Казанлък

Георги Туртуриков представя новата си книга, озаглавена „Да живееш по български“, днес в Казанлък. Литературното събитие започва в 18:00 часа в музея „Чудомир“. Това е десетата книга на историка, юрист и  носител на званието „Будител на Стара..

публикувано на 04.08.20 в 14:19

Настолна игра на WWF набира средства за опазването на кафявите мечки в България

WWF разработи настолната игра, чрез която ще набира средства за опазването на мечките в България. WheelVille (wheel – колело, ville – село) е образователна игра, която представя теми като устойчиво развитие, кръгова икономика и иновации по забавен и..

публикувано на 02.08.20 в 11:05