Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ветеринари създават орган за подпомагане на пострадалите от евтаназиране на животните им стопани

Граждански комитет ще контролира диагностицирането от БАБХ на съмнителни животни

Снимка: БГНЕС

Ветеринари специалисти, юристи и общественици ще учредят Граждански комитет и Фондация за контрол на епизоотиите в България. Органът има за цел да се осъществява контрол на мероприятията за ограничаване на разпространението на заразни болест; контрол на диагностиката и алтернативните изследвания на животни, съмнителни за заразени от тежки заразни болести; защита на животните от неправомерно умъртвяване при съмнение за наличие на зараза; защита на стопаните им.

Поводът за създаването на комитета и фонда са разпространението на Африканската чума по свинете и евтаназирането на животните без на животновъдите да се показва заповед от БАБХ  и протоколи за положителна проба. Това каза за Радио Стара Загора старозагорският ветеринаринарен специалист д-р Йордан Йорданов, инициатор на учредяването на Граждански комитет и Фондация за контрол на епизоотиите в България.

Активистите изпращат въпроси към Министъра на МЗХГ и на Изпълнителния директор на БАБХ по Закона за достъп да обществена информация.

1. Защо не се публикуват в интернет страницата на БАБХ лабораторните Протоколи за изпитване, които са основание за обявяване на огнища на Африканска чума по свинете, каквато практика имаше до сега? Не е ли задължително тези протоколи да се публикуват, за да не се създава у гражданите убеждението, че няма никакви доказателства за наличие на заболяването?

2. Защо животните се евтаназират, без да се представят на стопаните копия от заповедите и лабораторните протоколи, както и протоколите за взети проби на стопаните на заразените животни, доказващи, че именно от техните животни са положително реагиращите проби?

3. Защо не се изпълнява чл. 4.1, т. 10 от Програма за надзор и контрол на болестта Африканска чума по свинете в България през 2019 – 2021 г. - Националната референтна лаборатория в гр. София да изпраща проби в Референтната лаборатория на Общността в Мадрид, Испания за потвърждение, изолация и генно типизиране или защо няма публична информация, че това се прави и какви са резултатите от тези действия?

Цялото интервю с д-р Йордан Йорданов можете да чуете в звуковия файл.Още от категорията

14-дневна изолация за всички пристигащи от Китай в Сливенско

На територията на област Сливен се извършва 14-дневна изолация и медицинско наблюдение на всички лица, които са пристигнали от континентален Китай, съгласно разпореждане на Министерството на здравеопазването. Това е съобщил директорът на..

публикувано на 25.02.20 в 16:19

Близо 6000 работодатели са объркали справките за доходи, изплатени през 2019 г.

Заради допуснати неточности, близо 6000 предприятия и самоосигуряващи се лица ще трябва да изпратят отново справките за доходи, изплатени през 2019 година, /по чл. 73, ал. 1 и ал. 6 от ЗДДФЛ/, съобщават от Националната агенция за приходите. Те са..

публикувано на 25.02.20 в 16:04

Приключи изграждането на кръговото кръстовище на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и ул. „Загоре“ в Стара Загора

Приключи изграждането на кръгово кръстовището на бул. „Св. Патриарх Евтимий“ и ул. „Загоре“, пътната връзка за град Раднево, в кв. „Кольо Ганчев“. Целта на проекта за реконструкция бе да се подобри транспортно-техническото функциониране на..

публикувано на 25.02.20 в 16:00

От днес лекарски екипи следят за коронавирус на Капитан Андреево

От днес два лекарски екипа измерват температурата на влизащите в страната на граничния пункт Капитан Андреево, съобщи директорът на РЗИ-Хасково д-р Соня Димитрова. Това са част от предприетите превантивни мерки срещу недопускане на разпространението..

публикувано на 25.02.20 в 14:11

Започна подаването на канидатстудентските документи за предварителните изпити в Тракийски университет

Започна подаването на документи за предварителните изпити в Тракийски университет в Стара Загора. Кандидатите ще имат възможност да се явят, както на предварителните изпити , така и на редовните, като за прием ще бъде избрана по-високата оценка..

обновено на 25.02.20 в 14:09
тец

От БСП-Стара Загора призовават всички политически сили в подкрепа на „Марица изток“

"Министерският съвет  и министърът на енергетиката да не допускат прекратяване на функционирането или ограничаване на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи в минно-енергийния комплекс „Марица изток“ до изчерпване на..

публикувано на 25.02.20 в 14:09

В Павел баня се опасяват от бъдещ добив на метални полезни изкопаеми

В Павел баня са разтревожени от предстоящото проучване за бъдещ промишлен добив на мeтaлни пoлeзни изĸoпaeми в Средна гора, на територията на общината. В четвъртък общинският съвет ще обсъжда декларация, в която ще бъдат обобщени притесненията на..

публикувано на 25.02.20 в 13:56

Все още в София не са изпратени проби за изследване за коронавирус на завърналите се в Сливен от Китай

Все още в София не са изпратени проби за изследване за коронавирус на завърнали се в Сливен от Китай. Това каза пред журналисти директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Неизпращането на проби за..

публикувано на 25.02.20 в 13:54

Армията и планински спасители се включват в обход за АЧС край Сливен

Областната епизоотична служба Сливен е поискала от министерство на отбраната и военнослужещи да се включат в обход на ПП „Сините камъни“ за установяване на мъртви диви прасета и дезинфекция на района. Това съобщи за Радио Стара Загора сливенският..

публикувано на 25.02.20 в 09:10

Извънредна сесия на ОбС свикват в Раднево заради болницата

От 2 години насам болницата в Раднево не може да заработи приходната си част – няма извършвани операции, няма заработка по здравна каса. Задълженията на лечебното заведение към НАП и други кредитори не могат да се погасят, докато не бъде назначен..

публикувано на 25.02.20 в 08:47