Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Откриха богат гроб на тракийски воин край Кабиле

Снимка: yambolmuseum.eu

Български и полски археолози разкриха богат гроб на тракийски воин от III век Пр.Хр. в Античния град Кабиле. Разкопките са по международен проект „Археологически и интердисциплинарни проучвания на надгробни могили по средното течение на р. Тунджа“ и се финансират изцяло от Института по археология и етнология на Полската академия на науките в Краков. Проучванията включват 5 надгробни могили на територията на област Ямбол, изследвания на палеосредата, радиовъглеродни, ДНК и антропологични анализи на откритията в надгробните могили. 

Проектът ще приключи през 2020 година, съобщи за Радио Стара Загора директорът на Регионалния исторически музей в Ямбол Стефан Бакърджиев.


Още от категорията

Хулигани потрошиха лампа пред полицейско управление в Стара Загора

Неизвестни засега вандали са потрошили паркова лампа и са съборили екотоалетна в парк „Алана“ пред Първо районно полицейско управление в Стара Загора. Информацията за хулиганската проява е подадена от преминаващи граждани в събота..

публикувано на 17.02.20 в 14:11

Пробата на украинския гражданин, настанен в болницата в Стара Загора, е отрицателна за коронавирус

Отрицателна е пробата за новия коронавирус на украинския гражданин, настанен в УМБАЛ „Проф. д-р Ст. Киркович” Стара Загора, съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Пробата е получена в Националната..

публикувано на 17.02.20 в 14:11

Хасковският кмет получи грамота от Военното министерство

Кметът на община Хасково Станислав Дечев е удостоен с благодарствена грамота за активно участие и принос за издигане на авторитета на Българската армия, съобщават от Общината. То се присъжда за активното участие и подкрепа на..

публикувано на 17.02.20 в 13:57
Кръстина Таскова

Депутат от "Воля" иска изслушване на министри заради коронавируса

Искане за изслушване на министрите на здравеопазването и на вътрешните работи по повод случая с украинския гражданин, който се изследва за коронавирус в Стара Загора, е внесла в деловодството на Народното събрание депутатът от „Воля“ Кръстина..

публикувано на 17.02.20 в 13:09

Под 14 млн. лева е бюджетът на Тополовград

Близо 14 млн. лева е бюджетът на Тополовград за 2020 г., съобщи в интервю за Радио Стара Загора Антоанета Палазова, заместник кмет на Общината. Средствата предвидени за образование са близо 4 млн. лева, за образование средствата са в размер на 91..

публикувано на 17.02.20 в 12:43

Арестуваха 7 души за крупна кражба в Стара Загора

Седем заподозрени за крупна взломна кражба от фирмен склад са арестувани тази сутрин в Стара Загора, съобщи в Чирпан главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Заедно с главния прокурор Иван Гешев участват в мащабна акция за противодействие на битовата..

публикувано на 17.02.20 в 09:50

ВиК - Хасково съди 500 абонати

Съдебни дела срещу 500 длъжници са завели от ВиК – Хасково през миналата година за разлика от предходната 2018 г., когато не е имало образувано нито едно дело срещу абонати с дългове към фирмата, съобщават от държавното дружество. През 2017..

публикувано на 17.02.20 в 08:50

До края на деня ще станат ясни пробите за коронавирус на украинския гражданин, изолиран в Стара Загора

Украинският гражданин, изолиран със съмнения за коронавирус в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” е в добро състояние, вече няма температура, нито други симптоми на заболяването . Това заяви за Радио Стара Загора д-р Златина Нанева, директор на..

публикувано на 17.02.20 в 08:40

Полицейска акция срещу битовата престъпност в Чирпан

Полицейска операция срещу битовата престъпност е започнала тази сутрин в Чирпан и село Зетьово. Полицейското присъствие в района е засилено, информира БНР. Проверяват се адреси, извършват се разпити. На място са главният секретар на МВР главен комисар..

публикувано на 17.02.20 в 07:52

Заледени настилки в проходите "Шипка" и "Република", няма ограничения на движението

На прохода "Шипка" времето ясно, температурата е минус 5 градуса, пътната настилка е заледена и обработена, информират от областно пътно управление – Стара Загора. На прохода „Република“ температурата е минус 3 градуса, видимостта е добра, с частично..

публикувано на 17.02.20 в 06:48