Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Последен ден за доброволно умъртвяване на свинете

Утре БАБХ пристъпва към принудително унищожаване

Днес изтича срокът, даден на стопаните на прасета от Южна България доброволно да умъртвят животните. Ако не го направят, утре екипи на Агенцията по безопасност на храните ще пристъпят към принудително унищожаване.

В Сливенско единадесети ден продължава протестът на стопани и техни поддръжници срещу мерките на правителството за овладяване разпространението на Африканска чума по свинете. Пътят Сливен-Ямбол при село Крушаре продължава да е блокиран, а движението се пренасочва през селата Камен – Желю войвода – Кабиле.

След 11 дни протестни действия все още няма доближаване на позициите между протестиращи и държавна власт. През последните няколко дни държавата в лицето на областния управител Чавдар Божурски преговаряше с протестиращите да променят формата на протест или почасово да отварят и затварят главната пътна артерия, но получи отказ. Те настояват да бъде удължен срока за регистрация на дворните прасета и изплащане на обезщетения на стопаните, които вече са си ликвидирали животните, при равни условия с промишлените ферми. От своя страна земеделският министър Десислава Танева им отговори, че исканията им са неизпълними. В петък протестиращите изпратиха до Върховната административна прокуратура сигнали, заради наложените мерки от Министерство на земеделието за принудително избиване на животните в домашните стопанства. Вчера по техен сигнал бяха разкрити незагробени останки от убити прасета в дерето край затворения за преминаване път между селата Гавраилово – Бяла. Протестът при село Крушаре продължава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Община Свиленград организира дарителска кампания за пострадалите от пожарите ферми

Общо 165 тона храна са осигурени с отпуснатите с решение на общинския съвет в Свиленград 20 хил. лв. за селскостопанските животни в районите пострадали от пожари. Вече се доставя и на най-нуждаещите се фермери в селата Левка, Равна гора и..

публикувано на 19.07.24 в 10:01
Живко Тодоров

Община Стара Загора ще подмени екипировката на доброволците

Работи се за подновяване на екипировката и оборудването на доброволните отряди към община Стара Загора. Това каза за Радио Стара Загора кметът Живко Тодоров. Той още веднъж благодари на всички включили се в гасенето на големия пожар на Седми..

публикувано на 19.07.24 в 09:46

Спокойствие на пазара на храни в средата на юли

Стойността на зеленчуците, плодовете и основните хранителни продукти тази седмица са напълно идентични с тези през същия период на миналата година, увери председателят на ДКСБТ Владимир Иванов. Стойността на малката потребителска кошница от 30..

публикувано на 19.07.24 в 09:20
Снимка: НИМХ

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици

Оранжев код за високи температури и обилни валежи с гръмотевици е в сила  днес за 6 области.  Това са областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Хасково и Кърджали, където има и опасност от градушки, обявиха от НИМХ. С изключение на област..

публикувано на 19.07.24 в 07:48

Пожарът в Харманли e овладян

Пожарът в Харманли, който вчера стигна застрашително до бензиностанция и имаше опасност от взрив е локализиран. Стихията е унищожила 1000 дка. Пламъците пометоха още 10 вили, една кошара с овце и 150 дка борова гора. На място остават 5 екипа на..

публикувано на 19.07.24 в 07:44

Продължава борбата с големия пожар около Воден

Продължава борбата с големия пожар около Воден и близките села . Вчера огънят достигна, граничното с Турция, село Крайново . В Крайново са изгорели къщи , някои от тях - обитаеми, а част от жителите бяха евакуирани.  Помощ за гасенето е дошла и от..

публикувано на 19.07.24 в 07:22

Три къщи, стопански постройки и 1300 дка погълна пожара край село Димитриево

Обстановката в района на пожара в чирпанското село Димитриево вече се нормализирала, сочи обобщението на оперативния щаб и противопожарните екипи след извънредната ситуация в селото, съобщи кметът на община Чирпан Ивайло Крачолов. Движението на..

публикувано на 18.07.24 в 22:54

Пожарът край Харманли е ограничен

Пожарът, възникнал днес следобед край град Харманли е ограничен и към момента няма опасност за населението и вилната зона на града, информират от общинския пресцентър. В гасенето на пожара се включиха 12 автомобила на „Пожарна безопасност и..

публикувано на 18.07.24 в 22:42

Продължава гасенето край Харманли, вече няма опасност от взрив

Продължава борбата с пожара в района на Харманли на изхода към Любимец. Екипите на пожарната са предотвратили възможността да стигне до близката бензиностанция и цистерните с гориво. Пожар пламна край бензиностанция в Харманли, има опасност от взрив..

публикувано на 18.07.24 в 19:04

42-годишен мъж е задържан за пожара в село Димитриево

Умишлено предизвикан пожар изпепели къщи в чирпанското село Димитриево и спря влаковете в района. В 11:36 часа днес е постъпил сигнал за пожар в селото. На място незабавно са изпратени екипи на полицията и пожарната, информират от пресцентъра..

публикувано на 18.07.24 в 17:32