Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До 22 август в Гълъбово се приемат заявления за помощи след умъртвяване на прасета

Снимка: https://www.galabovo.org/

До 22 август в Гълъбово ще се приемат заявления за подпомагане на стопани, които за предприели мерки за почистване и дезинфекция след доброволно клане на прасета за лични нужди и попадащи в санитарните зони.

Отпусканата еднократна помощ е в размер на 300лв. за стопанство.

Допустимите собственици са отглеждащи във ферма тип „лично стопанство“ до 5 прасета, които не продават на пазара, а добиват месо само за лична употреба. Друго условие е да са включени в списък, изготвен от кмета или кметският наместник на населеното място, представен в Областната епизоотична комисия и заверен от областния управител и от официален лекар с подпис и печат, каза за Радио Стара Загора заместник кметът на Гълъбово Димитър Василев.

В заявлението стопаните декларират, че са извършили доброволно клане и са почистили фермата си с дезинфектанти, като се посочват наименованието и количеството на закупените консумативи; няма да населват обекта с нови прасета за период най-малко 12 месеца; протокол за извършено клане и почистване.

Заявленията се подават до кметствата, а изплащането става от ОДБХ Стара Загора по банков път, допълни Василев.Още от категорията

Обсъждат до 19 октомври Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти

До 19 октомври е срокът за обществено обсъждане на Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти. В предложението се определят  специфичните изисквания към млечните продукти;..

публикувано на 29.09.20 в 14:01

Кардиолози изследват последиците от коронавирусната инфекция

Национална кампания за изследване и лечение на последиците при излекуваните от КОВИД-19 започват от днес кардиолозите от Българския кардиологичен институт. Денят 29-ти септември е избран, защото тази дата е обявена за Световен ден на сърцето...

публикувано на 29.09.20 в 11:52

Превантивен ремонт се извършва на 2,3-километров участък от магистрала "Марица"

Превантивен ремонт се извършва в участъка от 99 до 101 километър на магистрала "Марица", съобщиха от областната администрация в Хасково. Областният управител д-р Стефка Здравкова е инспектирала строителните работи. Ремонтът се извършва чрез полагане на..

публикувано на 29.09.20 в 09:36
Костадин Костадинов и студиото на Радио Стара Загора

Костадин Костадинов: "Законната сеч е причината за маловодието в България"

Причината за маловодието не реките и язовирите в страната е законната сеч, която е превърната в държавна политика и унищожава горите, а по този начин и водите. Това обяви в интервю за Радио Стара Загора председателя на партия „Възраждане“ Костадин..

публикувано на 29.09.20 в 09:29

В Световния ден на сърцето в Ямбол се провежда кампанията "Обичай сърцето!"

В Световния ден на сърцето в Ямбол се провежда кампанията "Обичай сърцето!", организиран  от болницата  по кардиология в града, БЧК и общината. В центъра на града лекари от болницата по кардиология ще измерват артериалното налягане на граждани и индекса..

публикувано на 29.09.20 в 06:22

216 са новите случаи с коронавирус у нас, 15 за област Стара Загора

216 са новите случаи с коронавирус у нас при направени 3 302 PCR-теста през последното денонощие. За област Стара Загора те са 15, сочат данните на Единния информационен портал. Най-много са новорегистрираните случаи в Бургас - 64, следван от София -..

публикувано на 29.09.20 в 05:54

Обсъдиха поемането на дългосрочен дълг за ремонт на културни и образователни обекти

Публично обсъждане на намеренията за поемане на дългосрочен дълг от Община Стара Загора през 2020 година се проведе днес в зала „П. Р. Славейков“ . На него присъстваха кметът Живко Тодоров и заместниците му Йордан Николов, Иванка Сотирова и Милена..

публикувано на 28.09.20 в 21:43

60 деца до 9 години под карантина в Сливен

В Сливенска област 60 деца на възраст до 9 години в момента са под карантина, заради открити по-рано този месец случаи на COVID-19 сред педагогическия персонал на детски градини и училища, както и на един ученик,отчитат от Областния кризисен щаб. Под..

публикувано на 28.09.20 в 17:29

Задържан е мъж, обвиняем за притежание с цел разпространение на над 10 кг. марихуана

Окръжна прокуратура - Хасково привлече като обвиняем и задържа 45-годишен мъж за държане с цел разпространение на 10,430 кг. марихуана за 62 580 лева, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Мъжът с инициали В. Т. е бил уличен при проверка на лекия..

публикувано на 28.09.20 в 16:56
Снимката е илюстративна

Сливенският съд задържа под стража мъж за наркотици

Сливенският окръжен съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо Дилян Б., обвинен в производство и държане на метамфетамин, с цел разпространение. Това съобщиха от Окръжна прокуратура - Сливен, по чието искане е взета мярката. Той е..

публикувано на 28.09.20 в 16:54