Световната оперна прима Веселина Кацарова се среща със съгражданите си

На 29 август  2019 г. /четвъртък/ от 18:00 ч. в Международния младежки център (бившето кино „Жельо Диманов“) в Стара Загора, ще се състои среща на  Веселина Кацарова - световно известна оперна прима, Почетен гражданин на Стара Загора и артистичен директор на Държавна опера Стара Загора с почитатели и приятели на нейното голямо изкуство.

Веселина Кацарова е родена в Стара Загора. Започва да свири на пиано на четири години. След като завършва обучението си по пиано в Музикалното училище в родния град, продължава образованието си по оперно пеене в Музикалната академия при проф. Реса Колева. Още като студентка изпълнява главни роли в Националната опера.

Световната й кариера започва през 1989 г., когато сключва договор с операта в Цюрих. Там много скоро се превръща в любимка на публиката и е определена от международната преса като голямото откритие на Херберт фон Караян. През същата година печели Първа награда на Германския песенен конкурс “Neue Stimmen” в Gütersloh. Две години по-късно  Кацарова прави дебюта си на фестивала в Залцбург с две матинета в Моцартеума, както и като Анио от „Милосърдието на Тит“ под диригентството на сър Колин Дейвис. През есента на същата година дебютира с огромен успех и като Розина в операта „Севилският бръснар“ на Росини. С роли от опери на Моцарт и Хендел, композиторите от епохата на белканто и френски репертоар е участвала в най-големите оперни театри и фестивали: Гран театр в Женева, Ковънт Гардън, Гран театр Лисеу Барселона, Дойче опера Берлин, баварската Щатсопера, Парижката национална опера, Миланската скала, Лирик опера в Чикаго, Метрополитен, операта в Сан Франциско, Театро Реал в Мадрид, фестивала в Залцбург Маджо Музикале Фиорентино, оперния фестивал „Росини“ в Пезаро. Веселина Кацарова е работила с прочути диригенти като Херберт фон Караян, Николаус Харнонкурт, сър Колин Дейвис, Пинкас Щайнберг, Сейджи Озава, Даниел Баренбойм, Рикардо Мути. Волфганг Савалиш, Айвър Болтън, Владимир Федосеев и Зубин Мета. Изнасяла е концерти и рецитали навсякъде в Европа, САЩ и Япония. Записите й за RCA Red Seal са многократно награждавани.

Веселина Кацарова е носител на титлата Камерзингерин на баварската Щатсопера в Мюнхен, както и Камерзингерин във Виенската Щатсопера.

По всичко личи, че музикалният свят е в нозете на прекрасното мецо сопрано и великолепна актриса. И въпреки това, тя не забравя корените си и където и да се намира, с гордост прокламира, че се гордее, че е българка и е от Стара Загора. Нещо повече. Преди три години, тя пое ангажимента на артистичен директор на Старозагорската опера. Благодарение на нея, меломаните имаха честта и удоволствието да гледат и слушат първокласни оперни певци. Нещо повече. За втора година Веселина Кацарова, именно в Стара Загора провежда Международен майсторски клас с млади оперни изпълнители. Освен че преподава своя опит, допринася името на родния град да се произнася с уважение по всички краища на света.

Срещата с Веселина Кацарова е от поредицата „Красивите лица на Стара Загора“ и е посветена на 140 години от възстановяването на града- герой. Организатор е сайтът за литература, изкуство и култура dolap.bg със съдействието на Община Стара Загора и Международен младежки център.

.


Още от категорията

#По джаз Коледа тази вечер в Стара Загора

Младите таланти от НУМСИ „Христина Морфова” и по-възрастните им колеги по ноти от Военния биг бенд организират за старозагорци съвместен предколеден концерт #По-джаз Коледа! на 3 декември (вторник) във Военния клуб. На сцената с джаз класата на..

публикувано на 03.12.19 в 10:42

Националният омбудсман с изнесена приемна в Стара Загора

Омбудсманът Диана Ковачева и екип от експерти към институцията организират приемна за старозагорци. Тя ще се проведе на 21 ноември от 12:30 часа в офиса на местния обществен посредник Надежда Чакърова – Николова, адрес: бул. „Митрополит Методи Кусев“ №..

публикувано на 20.11.19 в 15:44

Музей „Литературна Стара Загора“ отваря врати

Нов културен център отваря врати в центъра на Стара Загора. Жителите и гостите на града ще могат да се запознаят с богатото литературно наследство в музей „Литературна Стара Загора“, който е пренесен в нова сграда и предлага съвременен поглед към..

обновено на 25.10.19 в 06:50
Нова Загора

Спортни прояви ще радват жителите на Нова Загора за празника на града

Няколко спортни прояви по повод празника на Нова Загора –Петковден са подготвили в съботния ден от общината.  Едната от тях е турнир по свободна борба „Новозагорска слава“. Ще се проведе и финал на традиционния футболен турнир за купата на кмета..

публикувано на 11.10.19 в 14:40

За 17-и път Габрово събира изпълнители на духовна музика

От 11 до 14 октомври в Габрово ще се проведе ХVІI-то издание на международния фестивал „Празник на духовната музика”. Организатори са Община Габрово, Архиерейското настоятелство и народно читалище ”Габрово 2002”. Фестивалът е посветен на покровителката..

публикувано на 11.10.19 в 13:53

Седем утвърдени имена журират "Пиеро" 2019

На 24 септември започва XI Международен куклено-театрален фестивал за възрастни "Пиеро" - уникален за Европа фестивал, отличен от Европейската фестивална асоциация с Европейски лейбъл за значимост и иновативност EFFE 2019-2020 (Европа за фестивалите,..

публикувано на 24.09.19 в 12:13

Болярово празнува 45 години от обявяването си за град

На 7 септември Болярово, обл. Ямбол ще отпразнува 45 години от обявяването си за град. Датата ще бъде отбелязана с поредица от културни и спортни мероприятия през цялата седмица. В празничния ден 7-и септември водосвет за здраве и благополучие  на..

публикувано на 02.09.19 в 16:06

Тривековен юбилей празнува казанлъшкото село Средногорово

Казанлъшкото село Средногорово ще отбележи 300 години от съществуването на селото. Средногорово е заселено през далечната 1719 г., а първите жители са няколко рода, чиито имена се пазят в хрониките и до днес. По случай рождения ден, кметството..

публикувано на 29.08.19 в 15:55

Първа копка на нов Дневен център в Казанлък

Символична "първа копка" на нов Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства ще бъде направена от 11 часа в Казанлък днес. Новата социална услуга на територията на община Казанлък ще е единствената от..

публикувано на 22.08.19 в 09:10

"Богородична стъпка" за четиринайсти път

Четиринадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор „Богородична стъпка“, което ще се проведе на 24 и 25 август 2019 г. на Старозагорските бани, отново събира над  4000 участници - любители на българския бит и култура. Началото на..

публикувано на 13.08.19 в 11:29