Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хайде да се надпяваме!

25 години Радио Стара Загора посреща фолклорни таланти на конкурса "Славейче"

Най-дълголетният радиоконкурс в полето на фолклорната музика у нас е създаден през 1994 г.

Анжелика-Гая Меркова от Пловдив, лауреат на XXIV радиоконкурс "Славейче".
Снимка: Емил Енчев

Радио Стара Загора организира XXV национален радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни „Славейче 2024“. Той ще се проведе на 12 и 13 октомври 2024 г., от 10.00 часа в Радио Стара Загора, ул. „Св. Княз Борис I“ 75

За участие се допускат деца от цялата страна, разделени в три възрастови групи – до 7, до 12, до 16 навършени години. В отделна категория се надпяват учениците от специализираните училища по изкуствата и паралелките с разширено изучаване на музика. 

Участниците представят две народни песни, а навършилите 12 години – една хороводна и една безмензурна песен, в „чист вид“ (акапелно), без музикален съпровод и авторска намеса.

ВАЖНО УСЛОВИЕ!

Едната песен трябва да бъде непопулярна. По този начин Радио Стара Загора стимулира издирването на отдавна забравени или непознати песенни образци от богатството на българския музикален фолклор, неговите регионални и локални разновидности. В допълнение на това журито ще се радва песните да не дублират репертоара от последните пет издания на конкурса. Записите от тях можете чуете в приложението към регламента и условията.

КОНКУРСЪТ Е БЕЗ ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ.

Краен срок за изпращане на заявки – 1 октомври 2024 г.

  • Голямата награда за младите таланти, класирани на първо място е професионален звукозапис със специален аранжимент, продуциран от Радио Стара Загора.

От всички лауреати в надпяването слушателите на Радио Стара Загора избират песен на слушателя, чрез пряко гласуване в предаванията за българска народна музика.

Специален член на журито ще бъде известният гъдулар Пейо Пеев, композитор, аранжор, дългогодишен солист на Оркестъра за народна музика на БНР.

Допълнителна информация за условията, регламента и заявка за участие - тел. 042 616 414 и на сайта на Радио Стара Загора.

***

„Славейче“ е най-дълголетният радиоконкурс в полето на фолклорната музика у нас. Създаден през 1994 г. от журналистката Здравка Димова и музикалния редактор Кинка Ватева, той дава изява на даровити деца, изпълнители на български народни песни. Като лауреати на този конкурс пред микрофона на Радио Стара Загора първи запяват изтъкнати певци, днес солисти на Оркестъра за народна музика на БНР и на професионалните ансамбли за народни песни и танци. 

В продължение на 30 години „Славейче“ се провежда под специалната грижа на Радио Стара Загора. Конкурсът е музикална емблема на БНР и е част от културното богатство на Стара Загора.

Малки приятели, хайде да се надпяваме!

По публикацията работи: Мирослав Василев

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

платена публикация
200 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май на Летище Стара Загора

Шестнадесетото издание на Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО ще представи 200 фирми върху над 35 800 кв.м. нетна изложбена площ. То ще се проведе от 13 до 17 май на традиционното място – Летище Стара Загора. Посещението на..

публикувано на 29.04.24 в 15:27

Откриват самостоятелна графична изложба на старозагорецa Райчо Чакъров

На 22 април от 18:00 часа в изложбена зала „Лубор Байер“ се открива самостоятелна графична изложба на старозагорецa Райчо Чакъров. Тя е по повод 75-годишнината му.   Името му е добре познато в културните среди на града защото успява да „проведе“..

публикувано на 20.04.24 в 12:00

платена публикация
„Металик“ АД изпълни успешно проект за енергийна ефективност на индустриалните процеси с подкрепата на Финансов механизъм на ЕИП

„Металик“ АД приключи успешно реализацията на проект, осъществяван с финансовата подкрепа на Финансовия механизъм (ФМ) на Европейското икономическо пространство (ЕИП) 2014-2021 по меморандума между Република България и Исландия, Княжество..

публикувано на 10.04.24 в 14:09

В Стара Загора отбелязват Деня на Тракия

На 26 март 2024 г. се навършват 111 г. от  извършването на един от най-великите военни подвизи в новата ни история  – под командването на генерал-майор Георги Вазов, непревземаемата турска крепост Одрин е превзета от Втора българска армия. В знак за..

публикувано на 15.03.24 в 11:38

По-интересното лице на науките на образователния форум „Месец на науките и изкуствата“

Стотици ученици от Стара Загора посетиха второто издание на  образователния форум „Месец на науките и изкуствата“ в РБ „Захарий Княжевски“, който се провежда през целия месец. Събитието се организира от младите омбудсмани и обществения посредник на..

публикувано на 14.03.24 в 15:32

Кукери ще огласят с чанове и хлопки Стара Загора

Стара Загора посреща XXIII  Фестивал на маскарадните игри на 23 март (събота) .  Античният форум „Августа Tраяна“ отново ще бъде сцена за стотици кукери, бабугери, арапи, старци и други шумни и колоритни персонажи от цялата страна. Хлопки и чанове ще..

публикувано на 13.03.24 в 10:09

Представят книгата на Пенка Павлова "Златният глас на Тракия"

Наричаха Пенка Павлова "златният глас на Тракия" . Така се казва и книгата събрала между кориците си живота и творчеството на народната изпълнителка. Най-известните й песни, между които "Злато моме, "Първом, първом", "Маринчице, гиздава девойко",..

публикувано на 04.03.24 в 19:45

Класация "Славейче 2023": Гласувай за песен на слушателя!

Слушателите на Радио Стара Загора отново избират своята любима песен сред лауреатите на националния радиоконкурс за млади изпълнители на български народни песни "Славейче 2023".  От наградените с професионален звукозапис участници в 24-тия радиоконкурс..

публикувано на 27.02.24 в 18:59

Младежи организират инициативата #КиберБУДНИ 2

На 20 февруари,  Младежки общински съвет – Стара Загора и клуб по „Киберсигурност и етично хакерство“ към ППМГ „Гео Милев“, с подкрепата на Център за подкрепа за личностно развитие  и Община Стара Загора, организират инициатива КиберБУДНИ 2. Тя ще се..

публикувано на 15.02.24 в 15:32

Общественото обсъждане на Бюджета на Oбщина Стара Загора ще се проведе на 25 януари

На 25  януари 2024 година от 17.30 часа в зала „П. Р. Славейков“ на Общински съвет Стара Загора ще се състои публично обсъждане на проекта на Бюджет на Община Стара Загора за 2024 година. На основание чл. 84, ал. 6 от Закона за публичните финанси..

публикувано на 18.01.24 в 14:59