Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Близо еднометровата дупка била оставена без капак и била пълна с вода от пороен дъжд

Първолак пропадна в дълбока шахта в центъра на Стара Загора и осъди Общината

Вината за инцидента е на възложителя на ремонта, категоричен е съдът

Снимка: БГНЕС

Осемгодишно момче пропадна в пълна с вода необезопасена по време на ремонт 80-сантиметрова шахта в центъра на Стара Загора и осъди Общината за преживения инцидент. 
4000 лв. обезщетение за неимуществени и 40 лева за имуществени вреди, както и 1767 лв. разноски по делото ще трябва да бъдат изплатени на малкия ищец от местната хазна заради злополуката на бул. "Цар Симеон Велики" 94 миналото лято, реши Районният съд в Стара Загора. В двуседмичен срок решението му от 20 август може да бъде обжалвано пред Окръжния съд.
Инцидентът станал на 22 юли миналата година. По време на силен дъжд, около 20 часа, 7-годишният тогава  И. Д. вървял заедно с баща си по южния тротоар на булеварда, който бил изцяло покрит с вода от пороя. В участъка срещу сградата на Общината момчето внезапно пропаднало. Оказало се изцяло потопено в пълната с дъждовна вода дълбока дупка. В нея пропаднал и левият крак на баща му. Само благодарение на бързата реакция на мъжа, който през цялото време държал сина си за ръка, детето било извадено бързо от водата. 
При пропадането детето е получило наранявания по тялото, нагълтало се е с мръсната от строителните отпадъци дъждовна вода. Като извадил сина си,  бащата е поставил в отвора на шахтата метален варел за отпадъци, който се намирал наблизо, за да обезопаси шахтата и да предпази и други хора от инциденти. Същата вечер детето не успяло да заспи, плакало е цяла нощ от болките от нараняванията по тялото си и от преживяната уплаха, свидетелствали родителите му.
По делото е била изготвена съдебно-психологична експертиза, според която инцидентът се е отразил негативно върху психическото състояние на момчето. "Попадането в шахтата е причинило травматичен стрес, който е довел до емоционален и психологически срив у детето, който се характеризира със страх, безпокойство, дори депресивна симптоматика. Налице е към момента все още непреработен стрес и елементи на посттравматично стресово разстройство. Към момента на изготвяне на експертизата вещото лице е заключило, че е необходима работа с психолог за преработване на травмата", се казва в решението на Районния съд.
Съдебно-техническа експертиза пък е установила, че шахтата е съществувала и преди ремонта на центъра, но е било предвидено в проекта да бъде подменен нейният капак. На място е установено, че действително новите елементи са само конструкцията на капака. Шахтата е с размери 70/90 см. и дълбочина 80 см. Експертизата потвърдила, че шахтата е обект на извършвания ремонт с възложител Община Стара Загора и изпълнители двете трети лица помагачи („Тийминженеринг“ ЕООД и „Биад- С“ ООД) и именно поради извършвания ремонт и вследствие на него и дейността изпълнявана от третите лица помагачи е станал инцидентът, посочва в решението си съдът.
В хода на делото не е станало ясно кой и как е контролирал безопасността не само на конкретното съоръжение, а въобще. "Бяха събрани свидетелски показания в тази насока, които обаче съдът приема за недостоверни, доколкото същите са на заинтересовани свидетели и освен това не бяха логични и последователни и са твърде повърхностни за доказване на такова важно обстоятелство как фактически и писмено е било регламентирано обезопасяването по време на строежа", пише в решението. 
Безспорно е било доказано, че в периода, в който е станала злополуката, бил извършван ремонт на територия общинска собственост от дружествата „Тийм Инженеринг“ ЕООД и „Биад С“ ООД, под строителния надзор на „Екип МГ“ ООД. "В проекта за ремонт и реконструкция е била включена и подмяна на капака на процесната шахта т.е. същата е била част от строителния обект и като такава отговорността при евентуално непозволено увреждане е на възложителя на ремонта - в случая на Община Стара Загора. Следва да се отбележи и че съгласно разпоредбата на § 7, ал. 1, т. 7 от ПЗР на ЗМСМА собственост на общината са мрежите и съоръженията на техническата инфраструктура на водоснабдителната и канализационна система. По делото няма доказателства, че съоръжението е собственост на телекомуникационно, водоснабдително или друго предприятие, а съгласно правилото на чл. 154 от ГПК насрещните възражения, са изцяло в тежест на доказване на ответника", мотивира решението си, че вината за произшествието  е на Общината Районният съд.
Кметът Живко Тодоров съобщи, че Общината няма да го обжалва, но на свой ред ще търси обезщетение от фирмата изпълнител.
Линк към съдебното решение http://rs-stz.bg/wp-content/uploads/decisions/04634518/65752019.htm

Още от категорията

Мерките срещу птичия грип ще доведа до ограничаване на епизоотията, смята специалист

Мерките срещу разпространението на птичи грип ще доведат до ограничаване на епизоотията. Това заяви за радио Стара Загора проф. Димитър Белоречков. Повод за коментара му е случаят на заболели животни в община Раковски, в резултат на което бяха..

публикувано на 20.02.20 в 16:13

Празник на различните култури в Стара Загора

Фoндaция „Mиcия Kpилe”, Cдpyжeниe Еurо-trаіnіng, Фoндaция „Дoн Бocĸo Бългapия” и Цeнтъp BИBO щe oтбeлeжaт зa втopи пopeдeн път в Cтapa Зaгopa Meждyнapoдния дeн нa мaйчиния eзиĸ – 21 фeвpyapи. Празникът e зa вcичĸи бългapи, pycнaци, пoляци, aмepиĸaнци,..

публикувано на 20.02.20 в 15:56

С проект за 90 хил. лв. задържат работната сила в областта

Работно заседание по съвместния проект на Областна администрация и ТПП-Стара Загора за повишаване на гражданското участие при формирането на политики за задържане и привличане на работната сила у нас се състоя днес в областната управа. В него участваха..

публикувано на 20.02.20 в 15:55

Бум на хепатит "А" в училището в Сунгурларе

19 са случаите на регистриран хепатит А в училището в Сунгурларе, като освен деца има и преподавател по физическо възпитание. Случаи на болестта на мръсните ръце има регистрирани още в детските градини в Сунгурларе и село Славянци. Първия случай на..

публикувано на 20.02.20 в 15:46

Без винетка за жителите на кв. "Речица" в Сливен

Община Сливен няма да поеме за стопанисване пътища от републиканската пътна мрежа, които водят до близките села. Това стана ясно, след като кмета на общината Стефан Радев обясни, че след влизането на ТОЛ системата единствено без винетка ще пътуват..

публикувано на 20.02.20 в 15:33

Илия Златев: В Старозагорска област няма конфликтни пътища по отношение на винетките

Няма конфликтни пътища по отношение на изискванията за винетки на територията на област Стара Загора. Това съобщи за Радио Стара Загора директорът на Областно пътно управление Илия Златев. Той каза още, че няма квартали на Стара Загора които да са..

публикувано на 20.02.20 в 14:02

13-годишен от Симеоновград е задържан за грабеж

13-годишен от Симеоновград е задържан за извършен грабеж.  Вчера момчето влязло през прозорец в дома на трудно подвижна 64-годишна жена. След като я ударил по лицето, взел чанта, в която имало 5200 лева.  След подаден сигнал в полицията, малолетният..

публикувано на 20.02.20 в 13:42

Остава седмица до началото на Кукерландия'2020

Малко повече от седмица остава до 21 издание на Международния маскараден фестивал Кукерландия‘2020.  Пищният празник на цветовете и звуците започва на 27 февруари и ще продължи до 1 март. Тази година след едногодишно прекъсване отново организатори..

публикувано на 20.02.20 в 10:55

Три училища от хасковска област са одобрени за финансиране по национална образователна програма

Три училища в хасковска област са одобрени за финансиране от бюджета на националната програма „ИТ бизнесът преподава“ на образователното министерство. Целта е повишаване качеството на преподаване и формиране на знания и умения в сферата на..

публикувано на 20.02.20 в 10:10

Първа копка на проект „RETAIL PARK YAMBOL“

На 20 февруари, четвъртък, на улица „Битоля“ №37 в Ямбол ще бъде направена първа копка по проекта „RETAIL PARK YAMBOL". Началният час на церемонията е 11:00 ч. Водосвет за освещаване на мястото ще бъде отслужен от Сливенския митрополит Негово..

публикувано на 20.02.20 в 09:50