Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Избягалите молдовци е трябвало да бъдат преместени в затворническо общежитие в София

Продължава издирването на двамата молдовски граждани, които вчера избягаха от затворническо общежитие в Стара Загора. Лицата са обявени за общонационално издирване. 24-годишният Василе Морару и 30-годишният Александър Хаджи са прескочили оградата на затвора вчера малко преди 15.30 часа докато са били на спортната площадка. Веднага е организирано издирване на лицата, проверени са и сигнали на граждани, но засега няма следа от тях, обясни главен инспектор Запрян Димитров, директор на затворническото общежитие. По думите му до дни се е очаквало те да бъдат прехвърлени в общежитие от отрит тип към Софийския затвор. 

Двамата бегълци заедно с 23-годишният им сънародник Дионис Коджукаро излежават присъда от 4 години и 8 месеца за взривяването на два банкомата в Стара Загора и Казанлък през 2018 г.. На 9 юли т.г. Окръжният съд в Стара Загора постанови те да излежат присъдите си при общ режим. Заради престоя в ареста тримата вече са излежали близо 1 година от присъдата си.

"При постановяване на присъда под 5 години при общ режим, задължение на администрацията на затвора е да изведе осъдените в общежитие от открит тип, където поради самото естество, че самите лишени от свобода ползват облекчения, предвижване до работа на външни работни обекти, и цялата охранителна система е малко по-слаба отколкото в корпуса на затвора или ареста", обясни Димитров.  

Третият молдовец е разпитан, обяснил, че е във влошени отношения със сънародниците си и не знае да са кроели нещо, каза още директорът на затворническото общежитие. За последно близките на тримата молдовци са ги посетили на 17 август. 

Тримата имат и богато криминално минало. Има данни за техни престъпления в родината им, както и в Италия и Германия.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов е разпоредил спешна проверка за изясняване на обстоятелствата по случая.


Още от категорията

Ямболски учители и тази година със златни медали на XVI-та Спартакиада

Тази година Синдикатът на българските учители отбелязва 30 години от своето учредяване. През 2020 година се навършват 120 години от началото на  работническото спортно движение в България. От 1 до 9 септември 2020 година, спазвайки противоепидемичните..

публикувано на 25.09.20 в 18:55

Стара Загора може да стане център на вино културата

Стара Загора се включва в международния Проект Дестинация Вино и Култура в Средиземно и Черно Море. В него участват 4 държави: основно България и Франция, а освен тях Гърция и Италия, съобщи за Радио Стара Загора Цвета Кирова  - Председател на НПО..

публикувано на 25.09.20 в 18:07

93-ма работодатели от областта са подали заявления по мярката "60/40" в Бюро по труда - Стара Загора

93-ма работодатели от област Стара Загора са подали заявления за финансова подкрепа на общо 3651 лица по мярката 60/40 в дирекция Бюро по труда – Стара Загора до 23 септември. Одобрени са 66 заявления за общ брой лица – 2689. Към..

публикувано на 25.09.20 в 17:15

Петима служители от ДФ „Земеделие“ в Ямбол с положителни проби за Covid-19

Петима служители от ДФ „Земеделие“ в Ямбол са с положителни проби за коронавирус. Тестването продължава, установяват се и контактните на инфектираните. В ямболската дирекция на фонда работят 60 служители, като половината от тях се..

публикувано на 25.09.20 в 16:30

Над 500 подписа събраха в Болярово срещу намеренията за проучване и добив на злато

Над 500 подписа са събрали   в община Болярово срещу намеренията на чуждестранна фирма за проучвателни дейности и последващ добив на злато  в Странджа. В трите подписки – на жителите от малката погранична община, на собственици на имоти и земя в..

публикувано на 25.09.20 в 16:11

48 заявления за извънредна помощ бяха подадени в ОД "Земеделие"-Хасково

Общо 48 заявления за извънредна помощ de minimis за компенсиране на щетите от пожарите през това лято бяха подадени в ОД Земеделие – Хасково. Документи се приемаха във времето от 10 до 21 септември. Одобрени са 43 заявления на земеделски..

публикувано на 25.09.20 в 16:02

50-годишен мъж е задържан при акция на ГД „Национална полиция“ и ОДМВР-Стара Загора

На 24 септември 2020 г., при операция на служители от Главна дирекция „Национална полиция“, на ОД на МВР-Стара Загора и на РУ-Чирпан е била осуетена незаконна продажба на уникална револверна сабя.  Установено е, че реликвата е била обявена за..

публикувано на 25.09.20 в 15:40

Възстановяват седмичните брифинги за епидемичната ситуация в страната

България е на 26-о място по заболеваемост на 100 000 души от населението от COVID-19 в Европа, страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е..

публикувано на 25.09.20 в 15:33

До 30 септември е срокът за подаване на коригиращи декларации в НАП

До 30 септември физическите и юридическите лица могат да подават   коригиращи декларации в офисите на НАП в цялата страна, Гражданите и фирмите могат еднократно да променят данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на..

публикувано на 25.09.20 в 14:43

Над 42 хиляди лева събраха старозагорци в подкрепа на възстановяване на Планетариума в Стара Загора

Инициативата на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за отбелязване на 39-мия му рожден ден с благотворителна кауза събра 42 523 лева. Стотици граждани подкрепиха благородното начинание в новата Арт зона на парк „Артилерийски“ в понеделник..

публикувано на 25.09.20 в 14:04