Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започнаха честванията за 50-годишнината на град Любимец

3
Снимка: Община Любимец

Със Света тържествена литургия в църквата „Свето Успение Богородично“ и празничен водосвет започна програмата, посветена на 50 години от обявяването на Любимец за град и отбелязване на 90 години от построяването на църковния храм в града.

След църковната служба с шествие всички миряни стигнаха до местността „Хасаря”, където се издига 15-метров християнски кръст. Той бе издигнат с помощта на дарители от Любимец и региона. Един от тях е и народният представител от ГЕРБ д-р Георги Станков. Той бе официален гост на тържественото събитие днес заедно с кмета на Любимец инж. Анастас Анастасов, председателя на общинския съвет Мария Станкова, ктиторите, майсторите и гражданите, които са дарили труд, средства и време за изграждането на кръста, членове на Мото клуб „Чакалите“ и стотици граждани.

Отец Трифон подари на всички гости осветени икони и кръстчета, а кмета на Любимец Анастас Анастасов дари с настолен кръст, който да бъде част от общинските символи, които да се препредават на всички управници на общината.

По повод 90-тата годишнина на храма кметът на Любимец подари на председателя на Църковното настоятелство осветена икона с лика на Богородица и документи, с които, след решение на Общински съвет, дарява 2 100 кв.м. общински терен, върху който да се изгради църковен храм с името „Свети Пророк Илия“. 

Галерия

Още от категорията

Протест в Свиленград за цената и качеството на водата

Протест под надслов „Висока цена за токсична вода - Свиленград на протест!“ кани хората от крайграничния район да заявят своето недоволство на 13 август от 19 часа. Организаторите са отправили писмено молба за участие с разяснения защо се бави..

публикувано на 12.08.20 в 14:43

Приключиха конкурсите за училищни директори

7 от 10-те училища в община Стара Загора, за които бе обявен конкурс за заемане на длъжността „директор“ остават със същите ръководители, тъй като няма класирани кандидати, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова...

обновено на 12.08.20 в 14:36

Дете на четири години от Стара Загора е с положителен резултат за COVID-19

Дете на четири години, посещаващо детска градина “ Калина”в Стара Загора е било диагностицирано с Covid-19. Това съобщи за Радио Стара Загора полковник доцент Андрей Галев, национален консултант по епидемиология на инфекциозните болести и началник..

публикувано на 12.08.20 в 13:44

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняеми 41-годишен мъж и непълнолетно момиче за участие в телефонна измама

Районна прокуратура – Стара Загора привлече като обвиняем М.Б., на 41 г., за това, че на 10.08.2020 г., в гр. Стара Загора, в съучастие с непълнолетната П.П., на 15 г.,  и с друго неустановено лице, като помагач, с цел да набави за себе си и за другиго –..

публикувано на 12.08.20 в 13:26

Ремонтират спортните игрища на СУ „Паисий Хилендарски“ в Хасково

В Хасково започна ремонт на спортните игрища на средно училище „Паисий Хилендарски“. Той е на стойност 198 491, 06 лв. без ДДС, средствата са осигурени по проект „Красива България“, проектно предложение „Подобряване на социалната инфраструктура“...

публикувано на 12.08.20 в 09:20
Тракийски университет, Стара Загора

Продължава кандидат-студентската кампания в Тракийския университет-Стара Загора

92%   са запълнени местата държавна поръчка в специалностите на Тракийския университет в Стара Загора след трето класиране. Свободни остават 97 места. Най-много – 16 са незаетите места в специалността „Екология“ в Аграрния факултет. Свободни места..

публикувано на 12.08.20 в 09:11

Първан Симеонов: Борисов успя да си върне инициативата

В дългосрочен план посоката трябва да е постоянен натиск върху управляващите и протестната енергия да не спира. Така коментира за Радио Стара Загора антиправителствените протести у нас политологът Първан Симеонов. Обществото все по-трудно..

публикувано на 11.08.20 в 16:10

Лекари от Университетска болница спасиха живота на пациент, пострадал тежко при трудова злополука

Лекари от Университетската болница за активно лечение „Проф. д-р Стоян Киркович" в Стара Загора спасиха живота на пациент с голяма кръвозагуба, получина в резултат на трудова злополука. 32-годишен мъж от село Долно Сахране е монтирал дограма на..

публикувано на 11.08.20 в 14:56

Създават фермерски пазар в Казанлък

Община Казанлък планира да създаде фермерски пазар, на който местни производители ще могат да предоставят прясна продукция директно на клиентите си. В момента се работи по проекта и план – сметката, вероятно той ще бъде разположен в квартал..

публикувано на 11.08.20 в 14:22

Нови 8 жилищни блока ще бъдат санирани в Свиленград

Нови осем жилищни блока в Свиленград ще бъдат санирани по проекти на общината, съобщиха от местната администрация. Общината е сред 11-те в България, които са получили одобрение за финансиране от ОП "Региони в растеж 2014 - 2020 г.", Безвъзмездната финансова..

публикувано на 11.08.20 в 13:58