Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Върляков: Стара Загора е всичко за мен

Проф. Иван Върляков е кандидатът на социалистите за кмет на Стара Загора. Той е и водач на листата с 51 общински съветници. Номинацията му бе почти единодушно подкрепена на проведената градска конференция на БСП преди броени дни. Той е преподавател по етология в Аграрния факултет на Тракийския университет. Популярен е в публичното пространство с активната си работа в сферата на местното самоуправление. Оглавява Асоциацията на общините "Тракия" вече 20 години. В първата си медийна изява след партийния форум пред Радио Стара Загора проф.Върляков споделя за своите идеи, очаквания и надежди преди старта на изборната кампания.  

Разговора води Таня Балабанова

-Проф. Върляков, БСП официално издигна кандидатурата Ви за кмет на Стара Загора.  Подобно предложение  е признание за Вас самия като авторитет, но и натоварва с огромна отговорност и очаквания. Как приемате предизвикателството да участвате в кметската надпревара?

-Приемам с огромна отговорност избора, които почти единодушно направи градската партийна конференция. Моето разбиране за тези, които са се захванали с подобна дейност е, че стават слуги на общността, на гражданите. Аз съзнавам каква огромна тежест лежи на плещите ми, защото това са очаквания, това са и надежди. А когато става дума за местни избори партийният интерес отстъпва пред интереса на гражданите. Тоест идеите, битките, идеологиите са до момента, в който стигнем до обществения интерес. Много добре разбирам каква тежест носи след себе си, затова ми трябваше време да помисля, да осъзная, и да сметна, че на тези години и в този момент аз съм готов и мога да дам нещо добро на останалите.

-Разговаряхте ли с лидера на партията Корнелия Нинова след конференцията? Какво си казахте и с други колеги социалисти?

-Аз имам много приятели, колеги, познати. Най – много са сред социалистите.  Неслучайно избрах да стана член на БСП, когато симпатизанти се отдръпнаха от партията в началото на 90-те години. Всички ме поздравиха за смелостта и осъзнавайки трудностите, които ми предстоят, те застават зад мен. Моето разбиране за една кампания най-вече за местни избори е, че тя трябва да бъде кампания на идеи. Много се надявам, че това ще бъде различна кампания. Имайки предвид и досега обявените имена, смятам, че ще бъде колегиална, ще бъде борба на идеи, на виждания. И както мога аз да предложа нещо, така има какво да науча от другите. Нека гражданите да изберат най-достойния.

-С какви идеи и послания влизате в кметското състезание?

-Едното вече го казах – да бъдеш слуга, а не да бъдеш управник. Второто – пълна прозрачност. Третото – това, което се върши да бъде с поглед напред. И тази перспектива да е минимум за 10 години, защото не можеш да имаш градско развитие, не можеш да правиш живота по-добър, ако решаваш всичко на парче. Важно е да се преценя за какво се влагат пари, за да не се харчи неразумно. Кампанията преди местния вот трябва да е борба на идеи при пълна прозрачност.

-Имате дългогодишен опит в местното самоуправление. Споделете  Вашата визия. Какъв трябва да бъде моделът на една администрация  в полза на обществото?

-Когато тя е добронамерена, когато тя е обърната към гражданите – това е идеалният вариант. Съзнавам и трудностите, пред които са изправени хората в общинската администрация. За тези служители нормативите, стандартите, възнагражденията почти не са мърдали през годините. Там е непрестижно да работиш, или ако работиш да не казваш каква заплата получаваш. Аз лично съм се сблъсквал с администрацията на Стара Загора. Стара Загора е много сложна за управление община - освен големия град има и 51 села. Те са забравени. Интересно е кога ще има общински съветник от селата. Реторичен е въпросът.

-Ще попаднат ли жители на селата в листата за съветници? Хора с какви професии  и качества имат шанс да влязат в нея?

Първите в листата, които съм убеден, че ще бъдат избрани са юристи, икономисти. Да спра дотук. Аз споделям мнението на сегашния кмет на Стара Загора Живко Тодоров – не може да има участници с празни погледи и бездушни към съдбините на гражданите в Общинския съвет.

-Общинският център Стара Загора с 51 прилежащи села  имат своите нерешени  от години проблеми. Върху какво ще концентрирате усилията си в предстоящата кампания?

-Веднага подчертавам, че през годините много се направи. Но има още какво да се желае. Трябва да работим в посока градът да стане притегателен център за бизнеса, да се борим за отчисления, които да остават на местно ниво. Да направим живота на младите хора по – привлекателен, по- спокоен, с по-чиста среда, добри заплати. Без млади хора няма бъдеще.

-Две политически сили вече официално издигнаха своите кандидати в Стара Загора. От ГЕРБ подкрепят настоящия кмет Живко Тодоров за трети мандат, АБВ издигат университетския преподавател Камелия Йовчева. Почти сигурно е, че и други личности ще се включат. Притеснява ли ви конкуренцията?

-Не, напротив. Цял живот се занимавам с наука. А от 20 години и с местно самоуправление. Не ме притеснява, че ще има други гледни точки. Подходът винаги е да слушаш опонента, когото има добри идеи. Вече казах, че има какво да дам, но има и какво да науча. В момента, в който трябва да се вземе решение, се доверявам само на експерти.

-Няколко думи и за Вас самия като човек. Какво Ви води напред в живота, ценностите, на които никога няма да изневерите?

-Всички, които ме познават знаят, че аз съм човек с принципи. Цял живот съм имал едни граници, които не мога да прекрача. Последователност, откритост, честност, партньорство и непримиримост. За мен властта не е  самоцел. Така е и с парите. Не ставам за бизнес, защото за мен те са само средство. Аз бих ги употребил веднага за публичен ресурс или за постигане на определена идея, както е в науката.

-Предстоят Ви натоварени дни. Какви съвети дава семейството?

Близките ме съветват -  като искаш опитай, защото си стигнал върхове. А в политиката човек влиза, когато е постигнал нещо и има какво да предложи. Те ме подкрепят. Извън шегата във всичко влагам разум. И декларирам, че предизборната кампания за мен няма да е средство да ставам известен или да играя с някакви популистки или нечестни ходове. Партньорство и добронамереност преди всичко. Не конкуренция, а сътрудничество. Аз съм щастлив и успял човек с моето семейство. Горд съм с моята съпруга. Имам двама сина, един внук и две внучки.

-Какво е за Вас Стара Загора?

-Мислил съм. Всичко е, всичко. Аз живея тук от 42 години. В Стара Загора се развива професионалната ми кариера, тук постигнах върхове в науката, тук срещнах моята съпруга. Тук се родиха децата ни. Всичко е за мен. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Станчо Ставрев, кмет на община Тунджа.

Населението на община Тунджа се увеличава с предимно млади хора

С тържествена сесия на общинския съвет започна Празника на община Тунджа, който се отбелязва на 22 април.  На нея сс званието "Почетен гражданин на Община Тунджа" беше удостоен Атанас Мерджанов- народен представител  от ямболския избирателен..

публикувано на 22.04.24 в 11:17

Тодор Гондов: Манастирът на Григорий Синаит се е намирал до някогашното село Дупница в днешна Турция

" Много са предположенията за древната област Парория и манастирът на Свети Григорий Синаит. Първият исихастки манастир, който по нищо не е отстъпвал на подобните в "Метеора". Синаитският манастир е бил средище на много известни български светци, като..

публикувано на 19.04.24 в 11:44
Ангел Джамбазки

Джамбазки: Курсове по икебана за миньори - това бъдеще осигуриха за енергийната ни система управляващите в България

 „Интересът на българската енергетика не се защитава от българските евродепутати в Брюксел. Само двама сме там, с Андрей Слабаков, които говорим от години, че Зелената сделка оставя България без енергетика и съкращава работни места. Българските..

публикувано на 17.04.24 в 17:35

Феноменът "Ел Ниньо" отслабва, настъпва "Ла Ниня"

Пренос на топъл въздух от Северна Африка към Европа е причина за необичайно горещото време през последните дни у нас, съобщи Симеон Матев, доктор по климатология и автор в платформата „Климатека“. Той алармира за глобално затопляне с бързи темпове,..

публикувано на 15.04.24 в 12:35

Проф. Марин Добрев: В автентичния си вид от 30-те години Халите се оказаха най-подходящата сграда за Градска художествена галерия

„Всяко едно поколение в Стара Загора формира свое отношение и принос към културните сгради на Стара Загора и много ревниво ги пази“. Това каза по Радио Стара Загора културологът проф. Марин Добрев. В Световния ден на културата и опазване на..

публикувано на 15.04.24 в 11:56
https://www.facebook.com/photo/?fbid=387099837400706&set=a.253387987438559

Задава се „Dr. Rock Fest 2024"

Мнозина го познават като очен хирург, но освен медицината д-р Станимир Трошев има и друга голяма страст – музиката. Той е басист на групата “Led 7” и в ефира на Радио Стара Загора разказа за първите си трепети по рок музиката. Връщайки се назад..

публикувано на 13.04.24 в 15:10
Георги Вулджев

Икономист: Проблемът с фискалния резерв е преувеличен

К ато цяло се преувеличава проблемът с фискалния резерв. Тези пари по всяка вероятност ще бъдат възстановени в по-голямата си част до края на текущия месец. През април много често има плащания по държавния дълг или други текущи разходи и  в тази ситуация..

публикувано на 11.04.24 в 14:21

Липсата на държава в ромските махали е заплаха за националната сигурност

Голяма част от проблемите в ромските квартали, включително на инфраструктурата може да бъдат решени тогава, когато в кварталите се сложи ред и законност. Това коментира за Радио Стара Загора Ганчо Илиев, управител на сдружение „Свят без..

публикувано на 08.04.24 в 17:10

На 7 април отбелязваме деня на здравето и здравните работници

На днешния 7 април отбелязваме Световния ден на здравето и честитим професионалния празник на всички, които работят в областта на хуманната медицина. Празникът се отбелязва от 1948 г. по инициатива на Световната здравна организация, а в България се..

публикувано на 07.04.24 в 09:35

Казанлъчанин предоставя транспорт за бала на деца с двигателни проблеми

Собственик на частни линейки от Казанлък ще вози безплатно за бала абитуриенти със специални потребности. За втора поредна година Иво Иванов протяга ръка на младежи с физически увреждания, за да могат да изживеят заедно със съучениците си..

публикувано на 05.04.24 в 16:44