Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Шест месеца ще са нужни за пълния ремонт на жп надлеза за "Арсенал" в Казанлък

Основен ремонт предстои за най-голямото пътно съоръжение в Казанлък – жп надлеза към предприятието „Арсенал“. Днес община Казанлък представи проекта за рехабилитация, както и избраните изпълнители и надзор.

„Гарант 90 и Сие- Стоян Цонев“ е избраната фирма- строител, която ще извърши цялостното конструктивно укрепване и ремонт на съоръжението. Стойността на договора за строителство възлиза на 2 495 511 лв, от които 1,2 млн. лв са отпуснати от Министерски съвет, а останалите средства са осигурени целево от Агенция „Пътна инфраструктура“.

„Ремонтните дейности трябва да приключат за шест месеца от реалното начало на строителните дейности, като през това време съоръжението ще бъде затворено за преминаване. Трафикът ще бъде пренасочен по обходни маршрути“, уточни кметът на Казанлък Галина Стоянова.

Тя допълни, че заради сложността на работата по съоръжението, което е строено през 70-те години на миналия век, ще се наложи и процес на съгласуване на работата преди реалното начало на ремонтните дейности.

„Ще се извърши съгласуване с НК „Железопътна инфраструктура“, тъй като надлеза минава над жп линията София-Бургас. Трасето не може да бъде затворено за цялото време на ремонта, затова ще се съгласуват времеви прозорци, през които да може да работи строителя. Съгласуване ще бъде направено и с фирмата, която извършва обществения транспорт в общината, за да се направят новите обходни маршрути за населените места, които са на север и на юг от града.  Ще се направи и съгласуване с големите предприятия в региона, които използват този транспортен възел, като „Арсенал“ и „М+С– Хидравлик“ и ще направим съгласуване с потенциален изпълнител за премахване на тролейбусните стълбове, които са част от конструкцията на надлеза. Те са собственост на частния превозвач и трябва да бъдат премахнати с негово разрешение. Всички тези организации ще отнемат време, но ще се придържаме към договорните условия и сроковете, които имаме в тях“, каза Стоянова.

Тя уточни, че за цялото време на същинския ремонт надлезът ще е изцяло затворен, без възможности и за пешеходно преминаване по и под него. Докато не бъде уточнено съгласуването обаче не може да се каже с точност кога ще започне работата по проекта, а тя е и доста сложна. Това е наложило и три процедури по Закона за обществените поръчки, докато се намери изпълнител, способен да се справи. “На предишните две процедури явилите се фирми не отговаряха на основните изисквания за изпълнение на ремонтни дейности на такова мостово съоръжение“, каза кметът на Казанлък. Тя уточни, че обследването и проектът е направен от фирма „Път Проект“ ЕООД, надзорът е поверен на варненската фирма „Дионисий“, инвеститорският контрол е възложен на „Любенов Консулт“.

Гаранционният срок на обекта е 8 години.

„Тъй като става въпрос за ремонт, а не за изграждане на ново строителство ,може по време на строителния процес и след премахване на пътната настилка и отваряне на фугите да се наложат допълнителни дейности, които ще бъдат съфинансирани от община Казанлък като непредвидени разходи и дейности“, допълни зам.-кметът Даниела Коева.

От проектантската фирма поясниха, че надлезът е съоръжение тип „герберова конструкция“, която има лагери, които следва да бъдат подменени. Така че, освен подмяна на тротоарни конзоли и пътна настилка, премахване на всякакви повреди по горно и долно строене, има и подмяна на лагери, което е много трудоемко, тъй като надлезът е голямо съоръжение.

„Надлеза е голямо и сложно съоръжение, той не прилича на надлезите които се ремонтират и по магистралите, защото е изграждан по стара технология през 70-те години“, уточни Галина Стоянова.

Галерия

Още от категорията

17 нарушения по заведенията в Стара Загора

Около 300 проверки по заведенията в Стара Загора са извършили инспекторите от областната дирекция по безопасност на храните от 6-ти май до момента, информира д-р Радка Манолова, началник на отдел „Контрол по храните“. При инспекциите на откритите и..

публикувано на 03.06.20 в 13:11

Библиотека "Родина" обяви детски литературен конкурс

Детският отдел на библиотека "Родина" обяви литературен конкурс на тема: "Нарисувай с думи лятото". Желаещите да участват трябва да изпратят на електронната поща на културната институция свое стихотворение, приказка, разказ или есе, заедно с трите..

публикувано на 03.06.20 в 13:08
Улица „Раковски“ и сградата на Община Ямбол

Приключи второто третиране срещу кърлежи на предвидените 1400 дка зелени площи в Ямбол

Приключи второто третиране срещу кърлежи на предвидените 1400 дка зелени площи в Ямбол. Поради дъждовете през последните дни ще бъдат взети допълнителни проби и при установяване на увеличена популация, дейностите ще бъдат повторени отново в края на..

публикувано на 03.06.20 в 12:45

Започва изграждането на велоалеята Крън-Шипка

Днес се открива строителната площадка за велоалеята между градовете Крън и Шипка. Кметът на Казанлък Галина Стоянова се срещна с екипа от Общината и фирмите-изпълнители по проекта, за да провери готовността за начало на работата. „Това е един..

публикувано на 03.06.20 в 12:17

1571 зрелостници в област Стара Загора се явиха на матурата по свободноизбираем предмет

1 571 ученици от област Стара Загора се явиха на втория задължителен зрелостен изпит по свободноизбираем предмет днес, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Татяна Димитрова. 18 зрелостници са подали заявления, но не са..

публикувано на 03.06.20 в 12:11

След 15 юни отпадат всички мерки, остават само социалните, каза премиерът Борисов

На 15 юни изтича извънредната епидемична обстановка. След тази дата ще останат само социалните мерки, каза министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното редовно правителствено заседание. Според премиера Борисов заповедта за носене на..

публикувано на 03.06.20 в 11:11

Очаква се по-дълга кампания по прибиране на розовия цвят

Тази година очакваме много дълга кампания по прибирането на розовия цвят. Има райони, в които тя едва сега започва, има и такива, в които тя вече е към финала си. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Христо Николов, председател на..

публикувано на 03.06.20 в 11:06
Стефан Радев, кмет на Община Сливен

Двама лекари и 4 медицински сестри са сред новозаразените в Сливен

Осем от обявените девет заразени с коронавирус в Сливен са медицински лица от отделението по Гастроентерология на частната МБАЛ „Хаджи Димитър". Това съобщи кметът на Сливен Стефан Радев на извънреден брифинг на Общинския кризисен щаб. Деветият заразен..

публикувано на 03.06.20 в 10:09

Битов скандал в Сливен завърши с убийство на 39-годишен мъж

39-годишен мъж е бил тежко ранен, а 66-годишният му баща ранен при нападение с нож по време на битов скандал в Сливен тази нощ. По-късно по-младият мъж е починал в болницата. Нападателят е заловен. Информира кореспондентът на БНР Стоян Радев. Инцидентът..

публикувано на 02.06.20 в 17:05

Близо 650 деца в Сливен вече посещават детска градина

Над 650 деца са посетили детските градини в Сливен, през последните два дни след отварянето им. Това съобщи заместник-кметът Пепа Чиликова. Яслените групи са посетени от 150 деца. Информира Стоян Радев. Заместник-кметът Чиликова коментира, че в първия ден..

публикувано на 02.06.20 в 17:00