Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Политологът Първан Симеонов инициатор на изложбата "24 кадъра на улицата"

Знакови старозагорски актьори ще покаже улична изложба в Стара Загора

Изложбата, която се открива от 18 часа, разкрива старозагорското участие в редица популярни български филми.

| обновено на 12.09.19 в 08:09

Изложба с фотографии от български филми с участието на популярни старозагорски актьори ще бъде открита тази вечер в градинката пред църквата „Св. Николай“ в Стара Загора. Снимките са подбрани и предоставени по инициатива на политолога Първан Симеонов и са от архива на Българската национална филмотека. Изложбата „24 кадъра на улицата“, която се открива от 18 часа, разкрива старозагорското участие в редица популярни български филми. Ще бъдат показани фотоси на известни актьори, които често забравяме, че са родени в Стара Загора“ – разкрива  Първан Симеонов. Неговият баща дълги години е бил директор на Кинефикация –Стара Загора и е един от вдъхновителите на изложбата.

Ружа Делчева, Васил Михайлов, Наум Шопов, Вельо Горанов са част от плеядата актьори от по-старото поколение, родени в тракийския град.

За събитието идва и директорът на БНФ Антония Ковачева. Тя ще открие изложбата заедно с ръководството на Общината. Ще свири военният оркестър. Младите от "Розов свят" ще изпеят интерпретации на българска филмова музика. 

Със събитието започва „АРТистично на улицата“ – септемврийската програма на новото творческо пространство на Стара Загора. То е фокусирано в отсечката на улица „Сава Силов“ около къщата на Веселин Ханчев. В това пространство отдавна се случват различни творчески дейности. Сега те се обединяват, обогатяват и търсят нови съмишленици, за да се превърнат в творческа мрежа.

Зад новия творчески квартал стои Творческият колектив „На улицата“, създаден от група активни в сферата на изкуството, културата и обществения живот старозагорци, заедно с Държавния куклен театър, Къщата на Архитекта и ССИК „Различният поглед“, Държавната опера, Dolap.bg и др. 

Изложбата се случва с подкрепата на Община Стара Загора. С помощта на Антония Ковачева, Мариана Ангелова, Галина Атанасова, Снежана Маринова, Венко Добрев, Мирчо Христов, Петя Ацинова, Павлина Маркова, хотел "Уникато", "Различният поглед" и много други. 

„Щом киното са 24 кадъра в секунда, то всеки може да направи своя филм с тези 24 фотографии на улицата. Изложбата може да бъде разгледана до навечерието на празника на града - 5-ти октомври. Усилието за популяризиране на участието на Стара Загора в българското кино ще продължи. Това е началото. Всеки може да открие снимки в старите семейни албуми или на свои близки и да допълни изложбата“- обобщава Първан Симеонов.


Галерия

Още от категорията

Овладян е пожарът в района на военен полигон Корен в община Хасково

Пожарът в района на военен полигон Корен в община Хасково е локализиран и напълно овладян. За по-малко от едно денонощие пламъците унищожиха над 1 000 декара горски масиви, храсти и суха растителност между селата Динево, Малево и Корен. От..

публикувано на 08.08.20 в 16:13

Митрополит Киприан оглави Божествена Златоустова литургия

На 8 август, когато църквата почита Св. Емилиан изповедник, еп. Кизически и Св. Трендафил Загорски, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан оглави св. Божествена Златоустова литургия в Катедралния храм „Св. Николай" – гр. Стара..

публикувано на 08.08.20 в 15:11

Ремонтните дейности при надлез "Катекс" продължават при повишено внимание

Ремонтните дейности по надлез “Катекс” продължават и в днешния съботен ден. Освен че от община Казанлък са се погрижили за регулиране на движението в района и обезопасяване на пространството, са осигурили и постоянен контрол от страна на специалист..

публикувано на 08.08.20 в 13:55

Все още не е овладян пожарът до елховското село Лесово

Все още не е овладян пожарът до елховското село Лесово. Няма опасност за населението, както и за граничния пункт на българо-турската граница. В гасенето на огъня се включи и хеликоптер. В момента горят сухи треви и храсти в посока българо-турската..

публикувано на 08.08.20 в 13:24

195 са новите случаи на коронавирус в страната, 9 от тях са в старозагорска област

Девет са новозаразените с коронавирус в Старозагорско през изминалото денонощие. Общо случаите в областта стават 316. По данни на Единния информационен портал за последното денонощие новозаразените с коронавирус у нас са 195 при направени 5837..

обновено на 08.08.20 в 12:56

Овладени са пожарите в Хасковско

Пожарите в Хасковска област, които избухнаха вчера, са овладени, но остават под наблюдение. Забранено е паленето на огън на открито. Заради пожарите в региона беше обявено бедствено положение в общините Харманли, Хасково, Димитровград и Тополовград,..

публикувано на 08.08.20 в 11:49

4 нови случая на коронавирусна инфекция в област Хасково

За последното денонощие на територията на област Хасково са взети дванадесет проби за наличие на коронавирусна инфекция.  От РЗИ-Хасково са взети десет проби - пет контролни положително установени лица и пет са повторни. Три от контролните проби са..

публикувано на 08.08.20 в 11:35

Овладян е пожарът край язовир „Жребчево“

Овладян е пожарът край язовир „Жребчево“ в района на местността „Запалня.“ Това съобщи директорът на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Сливен комисар Владимир Демирев. Вчера следобед пожарът обхвана около 450 декара..

публикувано на 08.08.20 в 11:15

Рали „Твърдица-Елена“ затваря поетапно пътища в региона

Заради провеждащото се днес рали „Твърдица-Елена“ ще бъдат затваряни поетапно пътищата в региона, съобщават от Областната дирекция на МВР-Сливен. Състезанието ще се проведе в шест състезателни етапа, а движението на автомобили ще се допуска само между..

обновено на 08.08.20 в 10:54

Протестът в Стара Загора премина спокойно и под надслов "Завръщането на джедаите"

Спокойно премина първият протест по улиците на Стара Загора след свалянето на блокадата край летището. Недоволните от правителството и главния прокурор блокираха за кратко две оживени кръстовища в центъра на града, а преди това осъществиха и..

публикувано на 07.08.20 в 22:01