Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В сърцето на Париж пазим българските традиции и език

Българското училище "Кирил и Методий" Париж
Снимка: Фейсбук

Четири са българските училища в Париж според официалната статистика. Но в едно от тях и това е "Кирил и Методий"  любородната искра към България, традициите, песните и историята, поддържа и старозагорската възпитаничка на езиковата гимназия Румяна Шибилева- Ронжие. От нея научаваме, че през 2006 година, в един малък уютен апартамент на френското посолство, точно на 11 ноември, за 24 ученици и 2 учителки удря първия звънец. Новото българско училище е приютено лично от тогавашния посланик Ирина Бокова. Кухнята на предоставения апартамент е превърната в учителска стая, а в останалата част са разпределени класните стаи.

Днес, 14 години след началото, училището е на друго място, в прозорците му се оглежда Айфеловата кула, учениците не са 24, а са 180 и техните занятия винаги са в събота. 36 съботни дни, наречени "глътка България". 

В комюникето на училище "Кирил и Методий" в Париж, издадено по случай началото на Новата учебна година, която за българското училище във Франция започна на 7 септември, може да прочетем написаните от Боряна Григорова думи: "Заварихме пълния с деца, родители, учители, балони, детски песни и цветя двор. Програмата беше изтъкана от традиции, разгъна се, като дълга бабина черга, цветна и уютна, позната и нова, винаги с изненади, тук- там, с малки възелчета, е... понеже  е ръчно тъкана".

И защото децата в българското училище не са само с български корени, а има много от смесени бракове и такива, които желаят да научат български език, да знаят бележитите личности от историята на България, да опознаят вълшебната красота на природните и дадености, да танцуват и пеят с ритмите на българския фолклор, учителите в "Кирил и Методий" са длъжни да работят с широки хоризонти и работата им да напомня, за многоцветието на българските шевици, пояснява Румяна Шибилева.

Какво пожела тя на своите колеги от Стара Загора, по повод началото на Новата учебна 2019/2020 година, чуйте в прикачения звуков файл:  Още от категорията

Три четвърти от служителите са засегнати от извънредните мерки заради коронавируса

Повече от половината работещи българи – 55% считат, че работата им е застрашена, заради извънредната ситуация, породена от Ковид-19. Жените са се почувствали по-обезпокоени за заетостта си, отколкото мъжете. Най-засегнатите сектори от..

публикувано на 02.06.20 в 16:00
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Механизмът за възстановяване противоречи на основните принципи на Европейския съюз

Нетната стойност на предложението на Европейската комисия е България да получи шест милиарда евро от Механизма за възстановяване и устойчивост, който е нов инструмент, създаден с цел да се противодейства на икономическите и социални въздействия на..

публикувано на 02.06.20 в 14:22

Зала Байер е домакин на „Изкуството в условията на социална изолация“

70 творби на 30 автори, членове на СБХ- Стара Загора, вече са наредени в зала „Байер“. Изложбата на старозагорските творци представя „Изкуството в условията на социална изолация“. Концепцията на експозицията е да представи естетическите търсения..

публикувано на 29.05.20 в 12:52

Част от частните занимални няма да могат да отворят врати

Част от частните занимални няма да могат да заработят отново от първи юни, каквато възможност дава заповедта на министъра на здравеопазването от 26-ти май, коментира Елена Господинова, съосновател на частен образователен център в Стара Загора. За..

публикувано на 28.05.20 в 12:15
проф. Пламен Павлов

Проф. Пламен Павлов: "България трябва да се противопостави категорично на поредните руски провокации"

24 май бе поредният български празник, който стана причина за сериозни полемики в обществото. Руският културно-информационен център в София представи изложба, според която светите братя Кирил и Методий са руски просветители. Това бе поредното..

публикувано на 27.05.20 в 14:23

Старозагорските общински търговски дружества са на загуба

Годишните финансови отчети за 2019 година на старозагорските общински търговски дружества със 100% общинско участие в капитала и разпределение на печалбата ще бъдат представени и разгледани утре на редовната майска сесия на общинския съвет, който е..

публикувано на 27.05.20 в 11:19
Росен Плевнелиев

Росен Плевнелиев: Богатите да плащат повече, плоският данък извървя своя път

Намаляването на ДДС за ресторантьорския бизнес е погрешна стъпка. Браншът е един от най-силните генератори на сивата икономика в страната. Това заяви пред Радио Стара Загора и БНР Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 година. Той..

публикувано на 26.05.20 в 15:34

Издател: ДДС върху книгите трябва да бъде трайно намален, дори да бъде премахнат

Мярката за намаляване на косвения данък върху книгите е краткосрочна и крайно недостатъчна. Така потреблението няма да се увеличи. Това каза за Радио Стара Загора книгоиздателят Виктория Бисерова. Тази помощ към бранша е фиксирана от 31 юли 2020г...

публикувано на 24.05.20 в 13:55

Изчезне ли българското училище, ще изчезне и българската нация

24 май е паметен ден за всеки българин, където и да се намира по света. На този ден България чества българската просвета, култура и създаването на славянската азбука от Кирил и Методий.  За силата и значението на българския език и писменост, за ролята..

публикувано на 24.05.20 в 11:15

М. Йорданов, фирма "Кремък": Професионални съвети по сигурността ще получи всеки, който се обърне към нас за подкрепа.

Пандемията от коронавирус влоши социалното положение на много хора в България. Доста наши сънародници се завърнаха от чужбина и също са без работа. Очаква се и увеличение на престъпността. Такава е ситуацията и в цяла Европа.Данни от Франция,..

публикувано на 22.05.20 в 13:17