Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стара Загора празнува 140 год. от възстановяването на града

С тържествена сесия и шествие жителите на Стара Загора отбелязват  празника на града и 140 години от неговото възстановяване. На  5 октомври 1879 г княз Александър Богориди полага основния камък за възстановяването на Стара Загора след опустошенията на града в Руско-турската освободителна война. Празничната програма включва различни прояви през целия ден. 

Началото на тържествата бе дадено с отслужване на Божествена света литургия в Катедралния храм „Св. Николай“.  В 9.00 часа в парк „Пети октомври“ старозагорци поднесоха  венци и цветя на паметника „Защитниците на Стара Загора, за да отдадат почит на загиналите за свободата и радетелите за възстановяването на опожарения ни град.  

Точно в 9.30 часа започна Тържествената сесия на Общински съвет Стара Загора, на която бяха връчени почетните знаци на новите носители на званието „Почетен гражданин на Стара Загора”. Тази година то се присъжда на общественичката Мария Жекова, дарител на сградата, която в момента се изгражда като Център за даровити деца, и на балетната прима Снежана Дескова,  дългогодишен ръководител на школата за класически танци при Народно читалище „Родина 1860“.

Веднага след тържествената сесия на обновения площад пред Общината започна ритуала за издигане на Националното знаме на Република България. Старозагорският митрополит Киприан и свещеници благословиха старозагорци, след което по традиция бе предаден символичният ключ на града на новоизбрания кмет на Млада Загора. Тази година млад кмет на града е единадесетокласничката от Средно училище „Иван Вазов”  Теодора Иванова, а ключът ѝ бе връчен от вр.и.д. кмет Янчо Калоянов.  

Под звуците на камбанен звън 140 балона полетяха към небето като символ за всяка една година от възстановяването на града от руините и пепелищата.  Веднага след това ръководството на общината и официалните гости поведоха  празничното шествие по централния бул. „Симеон Велики“.

По-късно днес предстои провеждане на парад на ретро автомобили, а вечерта ще бъде открита  традиционната годишна изложба на старозагорските художници "Есенен салон" 2019.  Предвидени са и много спортни прояви за всички възрастови групи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Областният съвет на БСП реди листата за Стара Загора в четвъртък

В четвъртък, 12 септември, областният съвет на БСП в Стара Загора ще проведе свое заседание. На него 39-те членове ще подредят листата, с която социалистите ще се явят в региона на предстоящите парламентарни избори, като част от лявата коалиция..

публикувано на 11.09.24 в 09:10
Община Ямбол

Най-малките ученици в Ямбол ще получат подаръци за първия учебен ден

35 празнични тържества в училища, детски градини и ясли ще бъдат организирани на 16 септември по повод откриването на новата учебна година в Ямбол. Тази година в общината броят на първокласниците е по-голям от 2023г.. 715 са децата, които за първи път..

публикувано на 11.09.24 в 08:24

Оранжев и жълт код за валежи днес

Оранжев и жълт предупредителен код за валежи издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология за Централна и Източна България Днес ще преобладава облачно време. На много места ще има валежи от дъжд. Главно в източната половина на..

публикувано на 11.09.24 в 07:29

Задържаха 23-годишен за убийство в село Целина

Мъж на 66 години е починал, след като е пребит с кол след конфликт със свой познат, днес, в чирпанското село Целина. Задържан за престъплението е 23-годишен мъж от селото, информират от прокуратурата. Той е привлечен като обвиняем за..

публикувано на 10.09.24 в 19:17

Филиал Хасково на Тракийски университет посрещна своите първокурсници

С тържествена церемония бе дадено официално начало на академичната 2024/2025 г. във Филиал Хасково на Тракийски университет. Специални гости на събитието бяха кметът на Община Хасково – Станислав Дечев, ректорското ръководство на Тракийски университет..

публикувано на 10.09.24 в 18:34

Смесен хор “Родина“- Стара Загора отличен на Международен фестивал в албанския град Дурас

Смесен хор „Родина“ при Читалище „Родина-1860“ в Стара Загора взе участие в XVIII Международен фестивал „DURRES Fest”, който се проведе от 3 до 7 септември в град Дурас, Албания. Фестивалът в крайбрежния град се състоя на централния площад пред..

публикувано на 10.09.24 в 18:29

TEEN BOOM FEST гостува в Стара Загора с мащабна социална кауза под мото #ИзбериДоброто

Благодарение на Община Стара Загора, най-голямото тийн събитие ще гостува под липите за първи път, за да зарадва хилядите си последователи в социалните мрежи. Другият организатор на TEEN BOOM FEST е Местната комисия за борба с противообществените..

публикувано на 10.09.24 в 18:24

Жена в Димитровград пострада на пешеходна пътека, водачът не е употребил алкохол

Пешеходка пострада в Димитровград след като шофьор на 72 години не и дал предимство, въпреки че тя пресичала пешеходна пътека. Пострадалата, на 76 години е била прегледана от лекар и освободена за домашно лечение. От полицията в Хасково съобщиха, че..

публикувано на 10.09.24 в 17:40

Нощ на изкуствата 2024 ще радва старозагорци и гости на града с богата програма

За поредна година в Община  Стара Загора организира  „Нощ на изкуствата" –  събитие, което се радва на изключителен интерес от страна на жителите и гостите на Града на липите. В последния петък на месеца -  27 септември,  във времето от 19.00 до 23.00..

публикувано на 10.09.24 в 17:13

Започват мащабни ремонти в Гурково

Община Гурково подписа нови 10 споразумения за финансиране на проекти в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, съобщават от местната администрация. „Проектите са на стойност близо 4 млн. 200 хил. лева и са част от инвестиционната..

публикувано на 10.09.24 в 15:50