Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО алармира: На всеки 40 секунди някъде по света някой се самоубива

По-малко стрес и повече време за почивка за добро психично здраве препоръчва Петя Стойчева Кривицки

3
Снимка: medicalnews.bg

По повод Световния ден на психичното здраве 10 октомври, тази година Световната здравна организация предупреждава, че на всеки 40 секунди някъде по света някой посяга на живота си. Най-често срещаната причина за самоубийствата в световен мащаб са депресивните състояния и психичните разстройства.

Статистиките на международни здравни общности и организации показват, че близо 4% от населението на света е засегнато от депресия. Общата икономическа тежест, породена от депресията, е 210,5 милиарда долара, като се предвижда 12 милиарда работни дни до 2030 година да се губят всяка година, поради психични заболявания.

Най-честата причина за нетрудоспособност в света са депресивните разстройства, като във всеки един момент от тях страдат около 120 милиона души. Преди четиридесет години това беше болест на средната възраст и засягаше хора около 40-50 годишна възраст. Сега обикновено започва между 20-30 годишна възраст. Не е известно защо, но жените са два пъти по-податливи на депресия от мъжете, като имате предвид, че ежегодно близо 6 милиона мъже развиват депресивни разстройства. Статистиките не включват хората, които изпитват честа тревожност, уморени са от ежедневието, работят под стрес или преживяват трудни житейски ситуации. На практика това може да е всеки един от нас. Невинаги хората осъзнават навреме, че са преуморени, че съзнанието им е под стрес, че са застрашени от “прегаряне” и че имат нужда от помощ”, обяснява клиничният психолог Петя Стойчева Кривицки.

За превенция и поддържане на добро психично здраве Петя Стойчева Кривицки препоръчва редовно хранене, по-малко стрес и повече време за почивка. Спортните занимания, йога или разходки сред природата са задължителни. Психологът създаде първото българско мобилно приложение за спокойствие, релаксация и самопомощ със специални упражнения за ума. Приложението АНИМА е достъпно в Аpp Store и по повод деня на психичното здраве, наред с платеното съдържание, апликацията предлага и безплатни упражнения за спокоен сън, справяне с депресия и преодоляване на панически  атаки.

Няма една-единствена универсална причина за депресия или психично разстройство. При всеки е индивидуално и много зависи от мозъчна химия, хормони, генетика, житейски опит, физическо здраве и други фактори, които определят социалния, личния и професионалния живот на личността.  Важно е да се знае, че веднъж диагностицирани, депресията и тревожните разстройства са лечими! Лечението е в компетенцията на психолози и психиатри, които могат да помогнат на личността да се справи и излекува”, пояснява Петя Стойчева Кривицки.

Разговора с Петя Стойчева Кривицки, професионален клиничен психолог, може да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Официален трейлър на спектакъла "Любовта като стока" ще представи старозагорския драматичен театър

Най-новият спектакъл на Драматичен театър „Гео Милев“  препълни залата на Културен център Стара Загора и на двете премиерни дати 15 и 24 април.  „Любовта като стока“ по Бертолт Брехт и под режисьорската работа на Дамян Тенев поднася изненада на..

публикувано на 26.04.24 в 17:22
Мария Кьосева

Старозагорка режисира късометражен филм в Лондон

Мария Кьосева е само на 21 години, а вече е режисьор на собствен късометражен филм в Лондон. Тя живее там от 2020 г., когато получава пълна стипендия за обучение. След изтичането на дете години записва режисура. Преди месец заедно със свои приятели и..

публикувано на 26.04.24 в 15:36

Митрополит Киприан дирижира "Стабат Матер" от Росини със Старозагорската опера

За втори път Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще дирижира „Стабат Матер“ от Джоакино Росини – на 25 април в 19 часа в Операта. Солистите Емилия Терзиева/сопран/, Петя Петрова /мецосопран/, Ивайло Йовчев /тенор/,..

публикувано на 24.04.24 в 19:15
една от картините на Мара Чорбаджийска

Непознатата Мара Чорбаджийска

Знаете ли коя е Мара Чорбаджийска – ако отговорът ви е, че това е съпругата на Чудомир, то сте прави.  Но всъщност, освен негова съпруга, Мара Чорбаджийска е изключителен талант, художник, факт, който някак остава в сянка и който се е заел да осветли..

публикувано на 24.04.24 в 10:00
Парк

Предложение за нов монумент в парк "Артилерийски" провокира обществена реакция

Предложение за поставяне на монумент „100 години Интернейшънъл Инер Уийл"  в парк „Артилерийски“, е една от точките в дневния ред на предстоящата в четвъртък общинска сесия.  Идеята за това е и на двата Инер Уийл клуба в града - "Стара Загора" и..

публикувано на 24.04.24 в 09:15
Боби Иванчев

Дъждът събужда меланхолията в душата

Борислав /Боби/ Иванчев е музикант подвластен на магията на радиото. Неговият първи авторски сингъл "Изваяни" успешно пътешества в ефира събирайки одобрението на слушателите. "Тази песен е послание." В предаването "60 минути повече" роденият през..

публикувано на 23.04.24 в 17:30

Поетесата Маргарита Петкова гостува в Стара Загора за Световния ден на книгата

Световният ден на книгата и авторското право ще бъде отбелязан с богата литературна програма в Стара Загора. Празникът на книгата в града на поетите ще се проведе от 10 до 16 часа с 19-то издание на Маратон на четенето в Културен център Стара..

обновено на 23.04.24 в 15:45

Силата да спасим градската природа

За седма поредна година Български център за нестопанско право (БЦНП) организира националният конкурс "Граждански будилник". Темата тази година е  “Активизъм в действие: силата да спасим градската природа".  Участие могат да вземат кандидати над 14..

публикувано на 23.04.24 в 15:01

Джазиран кавър на песен на братя Аргирови стана част от „Пеещи артисти“

Най-новата песен от музикалния проект „Пеещи артисти“ се казва „Силвия“ и е кавър на песента „Предчувствие за стих“ на братя Аргирови от 1983г. Песента се изпълнява от дамския квартет Албена Михова, Милица Божинова, Петя Дикова и Жаклин Таракчи...

публикувано на 22.04.24 в 15:31
Международен фестивал

Международен фестивал "Вълшебен свят" събра танцьори от цяла Европа

Танцьори от цяла Европа се съревноваваха три дни по време на Международен фестивал "Вълшебен свят" . Той се проведе за детнадесети пореден път в Хасково. Участниците показаха своя талант паралелно на две сцени и бяха оценявани от жури също с международно..

публикувано на 22.04.24 в 15:08