Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Превишение на алармения праг за серен диоксид е отчетено в Гълъбово

Повишение на алармения праг за серен диоксид е било отчетено в неделя в Гълъбово. От Регионалната инспекция по околна среда и води информират, че в 15:00ч, 16:00ч, и 17:00ч. на 13 октомври автоматичната измервателна станция, която е разположена в централната част на града, е регистрирала превишение на алармения праг по показател серен диоксид. Отчетени са съответно 1072, 1415 и 632 микрограма на кубичен метър при норма от 500. От инспекцията уточняват, че след установяването на тези стойности е издадено предписание за контрол и редуциране на емисиите на серен диоксид на всички ТЕЦ от комплекса „Марица изток“, включително и намаляване на товара на работещите мощности. След прилагане на мерките за редуциране на нивата на серен диоксид във въздуха над Гълъбово в 19:00ч. автоматичната станция е отчела стойност от 136,35 микрограма на куб.метър,. Въпреки това дежурният екип от РИОСВ – Стара Загора е продължил наблюдението на нивата на замърсителите от всички пунктове за мониторинг на територията на инспекцията. Останалите пунктове за мониторинг на въздуха в област Стара Загора не са отчели превишения на нормите по контролираните показатели. В рамките на неделния ден екип от експерти на РИОСВ – Стара Загора са започнали извънредна проверка на място в ТЕЦ  „Брикел“ ЕАД, гр. Гълъбово за спазване условията на комплексно разрешително. 

Превишаването на нормата за серен диоксид в неделя е вторият случай в рамките на 24 часа в Гълъбово. В събота, 12 октовмри, бяха измерени показатели на алармения праг, които предизвикаха спешни мерки от страна на РИОСВ-Стара Загора. 


Още от категорията

Свиленград се готви за Петия фестивал на духовите оркестри

  За пети път в Свиленград ще се проведе Националният фестивал на духовите оркестри. Фестивалът се организира от Общината и читалище "Просвета", а популярността му нараства с всяко издание. Пандемията  наложи 2- годишно  прекъсване, но тази в двата дни на..

публикувано на 26.09.22 в 18:19
Снимка: Община Казанлък

Затварят част от ул. "24 август" в Казанлък

Във връзка с проект на „ВиК"ЕООД – Стара Загора за временна организация и безопасност на движението при реконструкция  на водопроводната и канализационна мрежа на гр. Казанлък от утре се въвежда временна организация на движениетосъс затваряне на пътните..

публикувано на 26.09.22 в 16:14
Снимка: Агенция

Недекларирана валута за над 1 млн. лева откриха митничари на пункт "Капитан Андреево"

Митническите служители откриха недекларирана валута с левова равностойност 1 313 835 лева при три проверки на два автобуса и един товарен автомобил, излизащи от страната, съобщават от пресцентъра на Агенция "Митници". При единия случай автобус с..

публикувано на 26.09.22 в 16:08
Община Стара Загора

Близо 120 предложения ще гласува Общински съвет Стара Загора

На редовното заседание на Общински съвет Стара Загора за септември са внесени за обсъждане 116 предложения. Първата точка, която ще разгледат старейшините в четвъртък, е удостояване посмъртно с отличието „Почетен гражданин на Стара Загора" доц. Злати..

публикувано на 26.09.22 в 15:47

Започва втори прием на документи за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми от Стара Загора

На 3 октомври, от 9:00 часа, в зала 215 на Община Стара Загора започва втори прием на документи за 2022 година за финансово подпомагане на процедури по асистирана репродукция на семейства, двойки във фактическо съжителство и жени без партньор, с..

публикувано на 26.09.22 в 15:01

Служители на РЗИ-Стара Загора се включиха в националния протест за достойно заплащане

Служители на РЗИ – Стара Загора излязоха на протест пред сградата на инспекцията. Работещите настояват за увеличение на основните възнаграждения на работещите в регионалните здравни инспекции със задна дата, като срока това да се случи е до 25..

публикувано на 26.09.22 в 14:38
Снимки Кристина Русева

Ремонтираха важен път към митницата в Свиленград

Важен пътен участък, който свърза Свиленград с границата и митническия терминал в кв. „Капитан Петко Войвода“ вече е напълно ремонтиран и разширен. Новоасфалтираната и реновирана улица е дълга общо 358 метра и беше открита на церемония днес от кмета..

публикувано на 26.09.22 в 12:35
д-р Таня Перчемлиева

Д-р Таня Перчемлиева: Сега е моментът за ваксини

През последните дни се отбелязва задържане на нивата на заболеваемост от ковид 19 в Старозагорско. В момента тя е на ниво от 104,16 заболели на 100 хил. население, съобщи в интервю за Радио Стара Загора д-р Таня Перчемлиева, директор дирекция..

публикувано на 26.09.22 в 10:49

Над 30 нови услуги заработиха в обновения електронен портал на НАП

Над 30 нови електронни услуги разработи НАП в интерес на потребителите през последната година. Те са достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП) или с персонален идентификационен код (ПИК) в обновената е-платформа на приходната агенция.  Сред..

публикувано на 26.09.22 в 10:30

С концерт и изложба училища в Стара Загора отбелязват Европейския ден на езиците

Четири старозагорски гимназии - Средно училище „Максим Горки“, Гимназия с преподаване на чужди езици „Ромен Ролан“, Търговска гимназия „Княз Симеон Търновски“ и Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ ще отбележат днес Европейския ден на..

публикувано на 26.09.22 в 10:03