Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Демократична България" предлага нова транспортна система

Димитър Чорбаджиев: Дигитализация на общинските услуги в Стара Загора

Групата на „Демократична България“ в новия Общински съвет на Стара Загора ще работи за постигане на целите, заложени в предизборната програма на коалицията. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора вече избраният за общински съветник водач на листата инж. Димитър Чорбаджиев. Той благодари на старозагорци, подкрепили с вота си идеите за развитие на Общината, предложени от десните сили.

Навлизането на дигитализацията в работата на общинските служби, приемането на нов Общ устройствен план и оптимизиране на транспортната система на областния град са във фокуса на бъдещата им работа.

Стара Загора – „умен“ град

 „Smart“ технологиите вече са неизменна част от живота на съвременния човек. Но за разлика от личното пространство в обществената среда всеки се сблъсква с реалността. Смятам, че настъпва моментът, когато реденето по опашки за всякакви административни услуги, постепенно трябва да отстъпи пред новите възможности за обслужване. Ние ще работим за цифровото бъдеще на Стара Загора. Основен акцент в нашата предизборна програма е цялостната дигитализация на общината. Най – общо казано, всички системи ще бъдат интегрирани в общ портал за електронните услуги на общината. Всеки гражданин ще получи уникален идентификатор  Stara Zagora ID. Този проект може да  бъде финансиран по оперативна програма „Добро управление“. Всеки ще може да дава мнения и препоръки по актуални въпроси. Това ще улесни значително работата на общинските съветници, които ще имат информация за обществените настроения по злободневни теми. Ще проправим пътя и  за т.нар. „електронни допитвания“.

Как тези нови технологии ще се усетят в ежедневието от старозагорци?

В цялостна система биха могли да работят датчици и сензори, разположени в различни точки на града, които в реално време ще показват състоянието на въздуха, местата със задръствания  или пък ремонтите по пътната инфраструктура. И всичко това ще може да се следи от хората само в едно мобилно приложение. 

Общият устройствен план (ОУП ) е на дневен ред. Философията му предопределя перспективите пред Стара Загора. Това включва визия за новите жилищни квартали, които ще се изграждат във времето напред с прилежащата им инфраструктура. Тук попада и новата индустриална зона, която ще се развива в следващите месеци.

Транспортната система на Стара Загора е от ключово значение. Градската среда е много динамична и това налага задълбочено да се анализира придвижването с обществения транспорт, личните автомобили и навлизащите съвременни средства - електрически тротинетки, в това число и пешеходците като участници в движението. Необходима е цялостна реорганизация на трафика. Много важно е да не се допуска презастрояване, защото в някои райони градът се задъхва от сгради и коли. 

Многоетажни паркинги – съвременното решение в натоварена градска среда

От години паркирането е сериозен проблем за гражданите. Недомислица е еднопосочното движение. Също така трябва да се изгради подходяща инфраструктура за електрическите автомобили. Общинският съвет одобри преди време безплатно паркиране в зелената зона на екологичните коли, но трябва да се осигури и инфраструктура за тяхното зареждане. 

Цялото интеpвю на Таня Балабанова с Димитър Чорбаджиев можете да чуете в звуковия файл:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Борислав Цеков

Борислав Цеков: Не може да се разтяга до неузнаваемост процедурата за връчване на мандати

Конституционната процедура с връчването на мандатите за съставяне на правителство за пореден път в последните години е в центъра на общественото внимание. Липсата на парламентарно мнозинство в 50-ия парламент е видно и създаването на редовно..

публикувано на 18.07.24 в 14:15
Ибрахим Карахасан-Чънар

Ако оцелее, ДПС ще стане партийка с малка роля в политическия живот

Дали ДПС ще продължи да съществува, ще стане ясно на следващите избори. Но и да продължи, тя няма да има досегашната си сила на балансьор, прогнозира в предаването „Час пик“ докторът на историческите науки Ибрахим Карахасан Чънар. По думите му, ако..

публикувано на 15.07.24 в 14:55
Георги Киряков

Георги Киряков: Малко вероятно е създаването на редовно правителство

Няма дилема кой ще спечели битката в ДПС. Основният електорат на партията си остава с почетния председател Ахмед Доган . Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора политологът Георги Киряков. Той все пак уточни, че Делян Пеевски е натрупал..

публикувано на 15.07.24 в 08:53

Геновева Трифонова от Казанлък е участник в космическия лагер Space Camp Turkey

И тази година клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Ив. Рилски”, гр. Казанлък изпраща участник в Space CampTurkey 2024. Това е десетокласничката Геновева Трифонова. Тя е един от най-изявените ученици в клуба, носителка е ежегодно на десетки награди..

публикувано на 14.07.24 в 13:18
Мехмед Зейнел

Общинското предприятие "Мересев" има стратегия за превръщането си в един от символите на Стара Загора

Общинското дружеството „Мересев“ в Стара Загора ще се регистрира като социално предприятие. Фирмата отговаря на всички необходими критерии на Министерството на труда и социалните политики за предприятия, които поддържат по-голяма социална роля чрез..

публикувано на 10.07.24 в 12:30
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова: Новината за края на партия "Величие" е силно преувеличена

Новината за края на партия „Величие“ е силно преувеличена. Това коментира в студиото на Радио Стара Загора старозагорският депутат от разпадналата се вече парламентарна група Красимира Катинчарова. Тя добави, че шестимата станали независими..

публикувано на 08.07.24 в 09:38

За какво да внимаваме при онлайн резервация на почивка

Започна активният сезон за летните почивки. Все повече хора предпочитат онлайн резервациите няколко месеца преди ваканцията, за да се възползват от отстъпките при ранните записвания. Но как да бъдем сигурни, че ще получим заявената услуга?  Около 5% от..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Виктория Танева

Младата фолклорна изпълнителка Виктория Танева с първа награда от международен фестивал в Свиленград

14-годишната Виктория Танева, завоювала преди дни първа награда от отминалия международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници" в Свиленград, се включи в изнесеното студио на Радио Стара Загора от граничния български град. Младият фолклорен..

публикувано на 19.06.24 в 14:00
Ивайло Илиев

Най-вероятният трети играч в бъдещото правителство ще е ИТН

Ще успее ли 50-то НС да излъчи стабилно управление? С прогноза за това, тази сутрин в предаването „Репортер“ гостува политологът Ивайло Илиев. Според него цел номер едно на мандатоносителя ГЕРБ-СДС е да се създаде удачния разказ за това каква..

публикувано на 18.06.24 в 10:18
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек: Европейските избиратели наказаха социалистите, либералите и зелените

Европейските избиратели дадоха ясен знак, че не желаят повече крайните либерални, социалистически и зелени политики. Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори за Европейски парламент политическият анализатор Кристиян Шкварек. Той..

публикувано на 17.06.24 в 16:50