Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

76 % от жените страдат от разширени вени76 % от жените страдат от разширени вени. Това съобщи за здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ началникът на клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ „Проф. Киркович“ проф. Таньо Кавръков. Повишаването на жизнения стандарт и нивото на съвременната медицина са факторите, които обуславят появата на разширените вени в значително по-късна възраст, уточни д-р Кавръков.

Диагностиката на повърхностните разширени вени на долните крайници се извършва с доплерова сонография, допълни проф. Кавръков.

Доплер ехографията дава информация за наличието на кръвен ток в изследваните съдове, както и неговата посока, скорост, турбуленции и други характеристики. Намира основно приложение в съдовата хирургия за диагностициране и оценка на тежестта на различни заболявания на кръвоносните съдове – артериални тромбози и емболии, аневризми (локално разширение в стената на съда), разширени вени, тромбози на вените, тромбофлебити и други. Методът се използва не само за диагностика, но също и за оценка на ефекта от лечението на съдовите заболявания.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с проф. Таньо Кавръков. 


Още от категорията

Иновативен порт облекчава пациенти на диализа и химиотерапия

В отделението по съдова хирургия в болница „Тракия" имплантират централен венозен източник при онкологично болни и при пациенти на диализа, които се нуждаят от различни инфузии. Устройството е вид катетър, специално конструиран за онкоболни и за..

публикувано на 26.09.20 в 12:39

Д-р Генка Пейчева: Коронавирусът не трябва да се подценява. Той не изгражда стаден имунитет

  Ковид – 19 не е грип, а е коронавирус, който е устойчив и е възможно да му се направи една трайна ваксина. Това каза за Радио Стара Загора д-р Генка Пейчева, председател на Районната лекарска колегия в Стара Загора. Създаването на ваксина е един..

публикувано на 24.09.20 в 17:57

Сънната апнея отключва и други заболявания

Обструктивната сънна апнея е сериозен рисков фактор за възникването и прогресирането на  артериална хипертония, сърдечни аритмии, сърдечна недостатъчност, захарен диабет, нарушения в паметта, деменция, неповлияваща се от лечението депресия и..

публикувано на 16.09.20 в 20:44

Рехабилитират децата със слухови проблеми

Благодарение на слуха си, детето развива своята реч и възможности за социализация. През последната година в България са родени над 60 хиляди момчета и момичета. От тях едно на хиляда или около 60 деца се раждат със слухови проблеми. Половината от..

публикувано на 12.09.20 в 12:27

Сестри и акушерки - във фокуса на научна конференция

Катедра „Здравни грижи” към Медицинския факултет на Тракийския университет организира национална научно-практическа (on line) конференция с международно участие на тема „Медицинските сестри и акушерките – ключов ресурс в съвременното..

публикувано на 05.09.20 в 12:31

Медицински факултет започва присъствено годината

Общо 1200 студенти и 210 преподаватели от всички специалности в Медицинския факултет на Тракийския университет ще започнат присъствено новата учебна година. Церемонията по откриването е на 14 септември. Това съобщи в здравното предаване на радио..

публикувано на 29.08.20 в 12:35

Как да се грижим за зъбите си през лятото!

Дехидратацията е една от най-често срещаните последици от големите летни жеги. Тя може да доведе до намаляване на производството на слюнка. А това увеличава риска от появата на кариеси и заболявания на венците. Съветите на специалистите са да..

публикувано на 22.08.20 в 12:27

Над 1000 сигнала за липсващи лекарства са подадени до момента към специалната интернет платформа

От две години у нас работи специална интернет платформа, която дава възможност за подаване на сигнал за липсващо лекарство и намирането му в аптечната и дистрибуторска мрежа в страната. Платформата е създадена от Българската асоциация за развитие на..

публикувано на 19.08.20 в 15:26

18 нови рехабилитатори

18 студенти от специалността Медицинска рехабилитация и ерготерапия в Медицинския факултет на Тракийския университет завършиха успешно своето обучение и получиха  дипломите си за висше образование. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара..

публикувано на 15.08.20 в 13:06

Мозъчните тумори – трудни за лечение

Всеки мозъчен тумор е сериозно заболяване с потенциално животозастрашаващи последствия поради неговия инвазивен и инфилтративен характер в ограниченото пространство на черепната кухина.  Мозъчните тумори, както и другите тумори в организма..

публикувано на 08.08.20 в 12:38