Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Есента е стъпки от знаци

Есента е стъпки от знаци по шарената черга на земята. Сезон благодатен за писане и рисуване, човек има усещането, че художниците на думите и четката използват максимално времето си, за да черпят от енергията му. Време обичано от поети, художници, писатели, преводачи и фотографи. Предизвикателствата на природата, редуването на слънчеви с дъждовни дни, потъмнелите от влага дървета и цветовете наоколо събужда сетивата, за творчество. Ноември е с дъх уют и топлина. Месец, в които коледното очакване идва с тихи стъпки, за да разсее сивото  настроение от по- хладния и неприветлив климат.

Журналистът, публицист и издател  Румяна Емануилиду разказа своята версия за връзката на есента и книгите. Насочи вниманието на слушателите към някои от тях. Оказа се, че това са най- новите проекти на "Знаци". Между тях са "Мария Тертер- Царицата" на Людмила Андровска, "Хотелът на спомените" на Златко Ангелов  и "Бележникът на дявола"  на  Кристофър Бъкстон. 

За книгите, като подходящо четиво през есенните ноемврийски дни, за авторите и техните написани истории, чуйте споделеното от Румяна Емануилиду, пред Мила Маринова:


Още от категорията

ЕК може да предложи монетите от 1 и 2 евроцента да отпаднат

Европейската комисия съобщи, че през следващите 15 седмици ще очаква мнението на правителствата в ЕС, други институции и гражданските и потребителските организации за това какво мислят за използването на монетите от 1 и 2 евроцента. Комисията уточнява, че..

публикувано на 28.09.20 в 14:40

По програма на "Заедно в час" се търсят мотивирани учители за 20 региона на страната

Фондацията "Заедно в час" започна приема на кандидатури за участници в програмата си "Нов път в преподаването". До 25 ноември 2020 г. желаещите могат да кандидатстват в сайта на организацията. Програмата вече десет години обучава и подкрепя хора от различни..

публикувано на 28.09.20 в 13:51

Втори кино разказ в "Пеещи артисти" - "Българският тъпан" пее Симеон Владов

Композиторът Красимир Гюлмезов, поетът Георги Константинов и актьорът Симеон Владов се събират в най-новата българска песен „ Българският тъпан “, чиято премиера на музикалния пазар стана тази сутрин. Тя е втората продукция от проекта на Игор Марковски..

публикувано на 27.09.20 в 12:05
Rositza Batalova Росица Баталова 610

Фотодокументална изложба представя "Маестрата на пулта"

Държавен архив Стара Загора умее да привлича посетители в "Нощта на изкуствата". Ще го направи и тази година, при 15-то си поредно участие, в програмата на артистично-музикалната палитра от събития. Подготвената мултимедия  е посветена наличността на..

публикувано на 25.09.20 в 17:06

Фестивал на българското кино събира публика в Рим

Готови ли сте да отворите очите си за магията на българското кино, с тази провокация за 13-ти път организаторите на фестивал за родни киноленти канят публиката в Рим. Българският културен институт в италианската столица тази година отново е подбрал..

публикувано на 24.09.20 в 10:34

Първа българска песен от проекта „Пеещи артисти“ – ЛЯ ЛЯ на Людмила Сланева и Геро

Премиерата на песента „ Ля ля “ беше на 15 септември и е първата песен от проекта „Пеещи артисти“ на Игор Марковски. Той е човекът, събрал в дует нашата съгражданка – актрисата Койна Русева в дует с певеца Миро, които направиха великолепните песни „Ти..

публикувано на 20.09.20 в 10:50

Седмото издание на фолклорния фестивал „Хайдушка софра“ се провежда в Хасково

Седмото издание на фолклорния фестивал „Хайдушка софра“ се провежда в Хасково. По традиция танцьори от цялата страна с пъстро дефиле стигнаха до мястото на провеждане на фестивала, информират от община Хасково. Тази година „Хайдушка софра“ се провежда под..

публикувано на 19.09.20 в 11:49

Ден на корейската култура се проведе в Тракийския университет

Корейски музикални инструменти, автентични песни и танци представиха за поредна година  преподаватели и студенти от Институт Седжонг, СУ "Св. Климент Охридски". Събитието се състоя на форума пред Тракийски университет и е посветено на 30-годишнината от..

публикувано на 17.09.20 в 17:16

Левски може би е роден през 1840 г., а не през 1837 г.

Възможно е рождената година на Апостола на свободата Васил Левски  да е 1840 г, а не както бе прието досега 18.07.1837 г. Османистът д-р Григор Бойков и  един от най-изтъкнатите изследователи на живота и делото на Васил Левски проф...

публикувано на 17.09.20 в 14:53

17 септември – празник на духовните добродетели и на нашата столица София

На 17 септември Българската православна църква почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват заради вярата си през 126 г. по времето на римския император Адриан.  София означава  Мъдрост , тоест  Премъдростта..

публикувано на 17.09.20 в 06:25