Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хайри Хамдан знае как се строят мостове от думи

Снимка: БНТ

Общуването от разстояние крие трудности, а неудобството на радиото е, че когато трябва да направиш запис, телефонът улавя само вибрациите на гласа, но не и мимиката, жестовете и изражението на събеседника. Случи се така, че уговорката за запис с Хайри Хамдан трябваше да бъде отложена, за по- късно. Чакайки минутите, да се приближат до определеното от него време, чух песента на Орлин Павлов и The Brassstones, в която упорито се повтаряше: "всеки ден е специален, всеки ден е уникален..." Приех това за добър знак, а когато събеседникът е роден в Палестина, емигрирал със семейството в Йордания и получил образование в Техническия университет в България, чакането не е от значение.

Хайри Хамдан е инженер по образование. Той е преводач, поет, писател и драматург. По усърдието, което влага в преводите от арабски на български и от български на арабски прилича на тъкачите на килими. Непрекъснато работи, за да вплита думите, така, че те да стигнат до сърцето на читателя. Признава, че чете всяка книга, която превежда от а до я, по няколко пъти. Нахвърлям си първите няколко въпроса на лист и зачитам редове от биографията му:    

"През 80-те години написва първите си стихове на български език. предлага ги за печат във вестник "Технически авангард". По- късно става един от членовете на редколегията на изданието. През 1993 издава първата си стихосбирка"Очите на бурята". Паралелно публикува в "Литературен фронт", вестник "Пулс", алманаха "Море". През 2000 година излиза втората му поетична книга  със заглавието "Мариямин". Следват романите "Живи в царството на рака"/2005/ и "Европеец по никое време" /2006/, както и стихосбирката "Хронична любов". През годините негови творби намират място във водещите периодични издания в България, като "ЛитерНет", "Кръстопът", "Литературен свят", Нова социална поезия, Нова асоциална поезия. Автор е на пиесите "Чува ли ме някой", "Нека живея, нека умра"/2011/.    

През 2014 година издава романа „Дневникът на позора“, а през 2016  стихосбирката „Един живот не е достатъчен“. На арабски език издава сборника с разкази „Съблазънта на средната възраст“ и романа „Неспокойни души“.

Превел е над 100 български автори на арабски език, съставител на антологията на българската поезия „Вятърът разпръсна моите слова“ и антологията с български разкази „В началото бе епилогът“..."

Поглеждам съобщенията в телефона си и там намирам дописката, че първата национална  премиера на "Водните лилии на паметта", последната издадена стихосбирка, на Хайри Хамдан ще бъде на 13 ноември в Казанлък. След това в Литературен клуб "Перото" в столицата, а на 12 декември по време на Коледния панаир на книгата в НДК.

Телефонът звъни! Сигнал за есенни откровения и литературни новини.  

След спомените от детството, прашните улици, барабаненето на  дъжда по тенекиените покриви, решението за следване в  България, трудностите на обучението, първата радост от публикуваните стихове, поканите за срещи и похвални отзиви идва ред на....  Любовта.

Във втората част от разговора деликатно вдигаме завесата към личния свят на Хайри Хамдан. 


Още от категорията

Цветна пирамида ще краси изхода на Ямбол

Композицията, съставена от 16 000 цветя - 10 000 теменужки и 6000 лалета, се очаква да разцъфне напълно през пролетта. Общинско предприятие „Паркове и зони за отдих“ се старае постоянно да облагородява цветните площи на града, засаждайки нови..

публикувано на 22.10.20 в 14:08

Сливен ще бъде домакин на Националния детско-юношески театрален фестивал "Сцена под сините камъни"

Сливен ще бъде домакин на третото издание на Националния детско-юношески театрален фестивал "Сцена под сините камъни", съобщиха от общинския пресцентър. Откриването му ще бъде на 23 октомври, петък, от 14.00 часа в зала "Зора". В програмата са включени..

публикувано на 22.10.20 в 11:30

Стара Загора е домакин на Counter – Strike: Global Offensive

От днес Стара Загора е домакин на международен турнир по електронни спортове Counter – Strike: Global Offensive. Организатори са Община Стара Загора и Bellum Gens Elite–Stara Zagora. В рамките на четири дни едни от най-добрите отбори на България и..

публикувано на 21.10.20 в 14:50
Никол и Григор Костови

74 сватби по-малко до края на септември в Стара Загора

74 сватби по-малко до края на месец септември тази година в сравнение със същия период на миналата година отчитат от Общинското дружество „Обредни дейности“ в Стара Загора. За месец април при ограничение от четирима души в ритуалната зала сключените..

публикувано на 21.10.20 в 13:51

Хубаво е човек да има кутийка за спомени

Песента “Кутийка за спомени” на Татяна ЛОЛОВА е третата песен от проекта “Пеещи артисти”. Музиката е на Момчил Колев,  аранжиментът е на Момчил Колев и Калоян Колев, а текстът - на Мария Касимова. За "Кутийка за спомени" голямата ни актриса споделя, че я..

публикувано на 21.10.20 в 10:17

Държавен архив - Стара Загора представя най-старите си документи на научен форум

Затварянето на културните институти, заради първата вълна на пандемията COVID-19, не подмина и Държавен архив-Стара Загора. Точно тогава пазителите на документалната памет успяха да подредят част от фоновете си, а сред тях да открият и най- старите..

публикувано на 20.10.20 в 16:17

Продуцентът Игор Марковски събра “Светата троица” за нова песен

Те са Александър Петров, Стенли и Момчил Колев - творци, които са познати на широката публика  със своите хитове и имат огромен брой почитатели. Отначало Момчил Колев предлага на Игор Марковски няколко свои песни, за да прецени коя от тях е..

публикувано на 19.10.20 в 13:35

Музеят на медицината в Ямбол пази апарати за кръвопреливане

Над 3 800 експоната, медицинска литература и  интересни изделия могат да се видят в Музея за историята на медицината в Ямболския край, който заема просторна зала в ДКЦ 1. Изложени са колекции, показващи развитието на здравеопазването от края на 19 век..

публикувано на 19.10.20 в 08:44

Семейство от Болярово има над 20 портрета на Левски в дома си

Всяка сутрин посетителите в кафето на малкото градче Болярово в центъра са посрещани от портретите на Васил Левски, рисувани от местен художник и от най-паметните мигове в славната кариера на най-добрия футболист за всички времена Георги Аспарухов..

публикувано на 16.10.20 в 15:53

Приключва археологическият сезон в НАР "Кабиле" край Ямбол

След мащабно геодезическо проучване на неизвестни части от археологическия резерват, през 2014 година Регионалният исторически музей в Ямбол започна дългосрочен проект за издирване и проучване на останките от римския военен лагер в античния "Кабиле", каза..

публикувано на 16.10.20 в 14:21