Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хайри Хамдан знае как се строят мостове от думи

Снимка: БНТ

Общуването от разстояние крие трудности, а неудобството на радиото е, че когато трябва да направиш запис, телефонът улавя само вибрациите на гласа, но не и мимиката, жестовете и изражението на събеседника. Случи се така, че уговорката за запис с Хайри Хамдан трябваше да бъде отложена, за по- късно. Чакайки минутите, да се приближат до определеното от него време, чух песента на Орлин Павлов и The Brassstones, в която упорито се повтаряше: "всеки ден е специален, всеки ден е уникален..." Приех това за добър знак, а когато събеседникът е роден в Палестина, емигрирал със семейството в Йордания и получил образование в Техническия университет в България, чакането не е от значение.

Хайри Хамдан е инженер по образование. Той е преводач, поет, писател и драматург. По усърдието, което влага в преводите от арабски на български и от български на арабски прилича на тъкачите на килими. Непрекъснато работи, за да вплита думите, така, че те да стигнат до сърцето на читателя. Признава, че чете всяка книга, която превежда от а до я, по няколко пъти. Нахвърлям си първите няколко въпроса на лист и зачитам редове от биографията му:    

"През 80-те години написва първите си стихове на български език. предлага ги за печат във вестник "Технически авангард". По- късно става един от членовете на редколегията на изданието. През 1993 издава първата си стихосбирка"Очите на бурята". Паралелно публикува в "Литературен фронт", вестник "Пулс", алманаха "Море". През 2000 година излиза втората му поетична книга  със заглавието "Мариямин". Следват романите "Живи в царството на рака"/2005/ и "Европеец по никое време" /2006/, както и стихосбирката "Хронична любов". През годините негови творби намират място във водещите периодични издания в България, като "ЛитерНет", "Кръстопът", "Литературен свят", Нова социална поезия, Нова асоциална поезия. Автор е на пиесите "Чува ли ме някой", "Нека живея, нека умра"/2011/.    

През 2014 година издава романа „Дневникът на позора“, а през 2016  стихосбирката „Един живот не е достатъчен“. На арабски език издава сборника с разкази „Съблазънта на средната възраст“ и романа „Неспокойни души“.

Превел е над 100 български автори на арабски език, съставител на антологията на българската поезия „Вятърът разпръсна моите слова“ и антологията с български разкази „В началото бе епилогът“..."

Поглеждам съобщенията в телефона си и там намирам дописката, че първата национална  премиера на "Водните лилии на паметта", последната издадена стихосбирка, на Хайри Хамдан ще бъде на 13 ноември в Казанлък. След това в Литературен клуб "Перото" в столицата, а на 12 декември по време на Коледния панаир на книгата в НДК.

Телефонът звъни! Сигнал за есенни откровения и литературни новини.  

След спомените от детството, прашните улици, барабаненето на  дъжда по тенекиените покриви, решението за следване в  България, трудностите на обучението, първата радост от публикуваните стихове, поканите за срещи и похвални отзиви идва ред на....  Любовта.

Във втората част от разговора деликатно вдигаме завесата към личния свят на Хайри Хамдан. 


Още от категорията

Старозагорската опера представя „Турандот“

Оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини ще бъде представен на 6 март на сцената на операта.    С тарозагорци  и гостите на хилядолетния град   ще имат възможността  за първи път  да аплодират в ролята на Калаф..

публикувано на 28.02.20 в 15:10

Лена, която постави рекорд за Гинес: Мартеницата е благословия за здраве

Българите имаме много красиви обичаи, но най-хубавият според мен е мартеницата, споделя в ефира на Радио Стара Загора жената, която преди точно 18 години вкара Града на липите в Книгата с рекорди Гинес , като изработи най-дългата мартеница. Лена..

публикувано на 27.02.20 в 13:30
Драматичен театър

"Криворазбраната цивилизация" оживява на старозагорска сцена

Тази вечер, от 19.00 часа, на сцената на Драматичен театър "Гео Милев" ще бъде празнично! Причината е първата премиера за годината, в Юбилейния, стотен, сезон на театъра. Спектакълът е „Криворазбраната цивилизация”. Произведението на  Добри Войников..

публикувано на 27.02.20 в 07:30

Военен фотограф с изложба в Стара Загора

Изложбата „Фотодесант“ на фотографа Вилхелм Йоцов ще бъде открита на 26 февруари от 11.00 часа във Военен клуб - Стара Загора.  Тя е посветена на 15-годишнина от членството на България в НАТО и представя мигове от дейността на българските военнослужещи..

публикувано на 25.02.20 в 22:29

Архитект Дора Иванова: Най-известната българска сграда по света- Паметникът на връх Бузлуджа ще бъде възроден!

Паметникът на връх Бузлуджа спечели наградата на публиката за Архитектурна сграда на 2019 година на WhATA Awards, годишни награди за успехите и провалите в българската архитектура. Наградите се връчват се от 2010 година. Номинациите и наградите на..

публикувано на 26.02.20 в 06:00

Радка Стоева нареди изложба „Насам - Натам“ в Сливен

Самостоятелна изложба на сливенската художничка Радка Стоева може да бъде разгледа на този месец в галерия „Май“. Изложбата носи заглавието „Насам - Натам“, а аранжирането на творбите представя по един различен начин творческите виждания на авторката...

публикувано на 24.02.20 в 13:47

Как се обикаля земното кълбо

Жива книга – пътепис „Една обиколка на земното кълбо“ ще представи в Стара Загора авторката й Диана Чавдарова тази вечер от 18ч. в къща-музей „Гео Милев“. Историята започва, когато я съкращават от работа и тя решава да сбъдне детската си мечта да..

публикувано на 24.02.20 в 09:50

„Специални поводи“ с актрисата Койна Русева в Стара Загора

На 26.03 (четвъртък) от 19:30 часа не пропускайте комедията „Специални поводи“ в Кукления театър в Стара Загора. Гостуват актьорите Койна Русева и Димитър Баненкен в комедията от Бърнард Слейд,режисисъор е Петър Кауков. Спектакъл за смеха и..

публикувано на 23.02.20 в 17:31

Музей на илюзиите отваря врати във Велико Търново

Музей на илюзиите ще отвори врати във Велико Търново на 28 февруари. Колекцията включва над 50 оптични и физични, класически и модернистични илюзии, събрани от над 50 държави – САЩ, Финландия,  Тайланд, Виетнам. Инициативата и реализацията са на..

публикувано на 23.02.20 в 10:50

Парите за книги не са пропилени

Първото издание на романа „Тютюн“ от 1951г., няколко издания на вестник „Щурец“ и списание „Златорог“ с критики на Владимир Василев са сред колекцията от антикварни печатни произведения на Павлина Делчева. Старозагорци я познаваме като..

публикувано на 23.02.20 в 09:50