Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Хайри Хамдан знае как се строят мостове от думи

Снимка: БНТ

Общуването от разстояние крие трудности, а неудобството на радиото е, че когато трябва да направиш запис, телефонът улавя само вибрациите на гласа, но не и мимиката, жестовете и изражението на събеседника. Случи се така, че уговорката за запис с Хайри Хамдан трябваше да бъде отложена, за по- късно. Чакайки минутите, да се приближат до определеното от него време, чух песента на Орлин Павлов и The Brassstones, в която упорито се повтаряше: "всеки ден е специален, всеки ден е уникален..." Приех това за добър знак, а когато събеседникът е роден в Палестина, емигрирал със семейството в Йордания и получил образование в Техническия университет в България, чакането не е от значение.

Хайри Хамдан е инженер по образование. Той е преводач, поет, писател и драматург. По усърдието, което влага в преводите от арабски на български и от български на арабски прилича на тъкачите на килими. Непрекъснато работи, за да вплита думите, така, че те да стигнат до сърцето на читателя. Признава, че чете всяка книга, която превежда от а до я, по няколко пъти. Нахвърлям си първите няколко въпроса на лист и зачитам редове от биографията му:    

"През 80-те години написва първите си стихове на български език. предлага ги за печат във вестник "Технически авангард". По- късно става един от членовете на редколегията на изданието. През 1993 издава първата си стихосбирка"Очите на бурята". Паралелно публикува в "Литературен фронт", вестник "Пулс", алманаха "Море". През 2000 година излиза втората му поетична книга  със заглавието "Мариямин". Следват романите "Живи в царството на рака"/2005/ и "Европеец по никое време" /2006/, както и стихосбирката "Хронична любов". През годините негови творби намират място във водещите периодични издания в България, като "ЛитерНет", "Кръстопът", "Литературен свят", Нова социална поезия, Нова асоциална поезия. Автор е на пиесите "Чува ли ме някой", "Нека живея, нека умра"/2011/.    

През 2014 година издава романа „Дневникът на позора“, а през 2016  стихосбирката „Един живот не е достатъчен“. На арабски език издава сборника с разкази „Съблазънта на средната възраст“ и романа „Неспокойни души“.

Превел е над 100 български автори на арабски език, съставител на антологията на българската поезия „Вятърът разпръсна моите слова“ и антологията с български разкази „В началото бе епилогът“..."

Поглеждам съобщенията в телефона си и там намирам дописката, че първата национална  премиера на "Водните лилии на паметта", последната издадена стихосбирка, на Хайри Хамдан ще бъде на 13 ноември в Казанлък. След това в Литературен клуб "Перото" в столицата, а на 12 декември по време на Коледния панаир на книгата в НДК.

Телефонът звъни! Сигнал за есенни откровения и литературни новини.  

След спомените от детството, прашните улици, барабаненето на  дъжда по тенекиените покриви, решението за следване в  България, трудностите на обучението, първата радост от публикуваните стихове, поканите за срещи и похвални отзиви идва ред на....  Любовта.

Във втората част от разговора деликатно вдигаме завесата към личния свят на Хайри Хамдан. 


Още от категорията

Чирпан отбелязва 115 години от рождението на скулптурката Мара Георгиева

115 годишнина от рождението на скулптурката проф .  Мара Георгиева ще бъде отбелязано на 11 юли, от 11 часа, в Чирпан с изложба . Събитието, на което домакин е Къща- музей "Пейо К. Яворов", е организирано от Община Чирпан, Читалище "Димитър Данаилов..

публикувано на 10.07.20 в 18:59

Радумко е новият служител в музей "Етър"

Радумко е името, избрано за рисуваното човече в музей „Етър“ Щатният педагог на музей „Етър“ вече има помощник – Радумко. Рисуваното човече, облечено в народна носия, се появи за първи път през юли миналата година в изложбата „Диалог с миналото“,..

публикувано на 09.07.20 в 09:09

Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов

Отбелязваме 170 години от рождението на Иван Вазов. Народният театър е планирал поредица от събития за юбилея. За първи път тази вечер на специална церемония ще бъде връчена и новоучредената награда за духовен принос на името на писателя. В 10.30часа в..

публикувано на 09.07.20 в 09:02
Къща Музей „Гео Милев“, Стара Загора

Къща- музей "Гео Милев" с признание за споделена магия в извънредна ситуация

В Националната кампания „Достойните хора на Стара Загора“, „Заедно срещу кризата“, организирана от вестник „Стандарт“ и община Стара Загора, в категорията Културни институти, Къща- музей „Гео Милев“ получи грамота за споделена магия на изкуството в..

публикувано на 08.07.20 в 16:11

Камерно соаре "Отново заедно" представя Старозагорската опера на сцена "Античен форум" на 8-ми юли

Атрактивно „Камерно соаре“, наречено „Отново заедно“  ще представи утре, 8-ми юли от 21,00 часа, на Античен форум „Августа Траяна“, Държавна опера Стара Загора. Събитието е част от лятната програма на старозагорската опера „Свеж въздух за изкуството“,..

публикувано на 07.07.20 в 16:36

Рекорден брой участници се включиха в Републиканския нощен туристически поход „Верея 2020“

През почивните дни се проведе юбилейният 20 –ти Републиканския нощен туристически поход „Верея 2020“ , организиран от ТД „Сърнена гора“ Стара Загора. Трасето на нощния поход започва от местността „Предела“ в прохода на „Република“ в 8.00 часа..

публикувано на 06.07.20 в 17:00

Ивайло Жеков, младежът с тромпет, популярен с видеата си в мрежата

19-годишно момче от Пловдив втора седмица избира да се представи със своя талант като свири на тромпет в Центъра на вселената. Ивайло Жеков е популярен сред младежката аудитория с видеата си в Интернет пространството. Стара Загора му е харесала,..

публикувано на 06.07.20 в 16:36

Бойко Беленски: Стефан Стамболов е личност без аналог в историята ни

Стефан Стамболов е революционер, поет, журналист, преводач, политик и един от строителите на съвременна България. Амбицията за власт, силовите методи на управление, прикрити зад маската на защита на националните интереси и просперитет на държавата,..

публикувано на 06.07.20 в 12:34

Васил Станишев: Правя това, което обичам

Васил Станишев от дете познава азбуката на сценичния грим. Театралната завеса, тежките декори, драматичните обрати в оперните постановки, музиката, танците, неповторимото излъчване на артистите, прожекторите на сцената изплитат магическата мрежа от емоции и..

публикувано на 03.07.20 в 19:37

Първа самостоятелна изложба "Графика" на Даниела Георгиева

Първа самостоятелна изложба „Графика“ открива днес младата художничка Даниела Георгиева в Художествена галерия „Руси Карабиберов“ в Нова Загора. Вернисажът, предвид спазване на епидемиологичните мерки срещу разпространението на коронавируса, е от 16..

публикувано на 01.07.20 в 15:25