Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И в Гурково искат ново броене на бюлетините

Съдът ще разгледа жалбата за касиране на изборите в Павел баня

Снимка: БГНЕС

Административният съд в Стара Загора ще разгледа днес жалбата за касиране на изборите за кмет в община Павел баня. Тя е подадена от досегашния кмет Станимир Радевски, издигнат от ВМРО, който загуби изборите от Иса Бесоолу от ДПС.

В жалбата се твърди, че резултатите, отразени в протоколите на СИК на територията на Община Павел баня и обявения от ОИК резултат от проведения избор, не отразяват действителната воля на избирателите.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание от 10:00 часа. В интервю за Радио Стара Загора Радвески заяви, че се надява съдът да позволи ново борене на бюлетините, което по думите му може да дакоже наличието на нарушения.

Кандидатът на ДПС Иса Бесоолу спечели местния вот в Павел Баня още на първи тур с 51.65% от избирателите - 3998 Станимир Радевски,  издигнат от ВМРО, остана втори с резултат 18.17%. За него са гласували 1406 души.

Съдебно преразглеждане на резултата от кметския вот в Павел баня имаше и преди четири години. Тогава обаче касиране поиска Иса Бесоолу, който изгуби на балотаж от Станимир Радевски с 39 гласа. След ръчно броене на бюлетините обаче съдът се произнесе, че победата на Радевски е законна.

Административният съд в Стара Загора ще разгледа и жалбата за касиране на изборите в община Гурково. Жалбата е на загубилия вота за кмет с едва 16 гласа- Иван Иванов от ГЕРБ. Той получи 1312 гласа, срещу 1328 за своя опонент Мариан Цонев от ДПС.

В жалбата се твърди, че атакуваното решение на ОИК за избор на кмет е незаконосъобразно, постановено при съществени процесуални нарушения и е в противоречие с материалния закон. 

Делото е насрочено за вторник от 10 часа. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: ОДМВР-Стара Загора

Иззеха оръжие от частен имот в село Дъбово

Поредна успешна реализация е осъществена на 17.04.2024г. от служители на сектор "Противодействие на криминалната престъпност" при ОДМВР-Стара Загора, съобщават от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. В хода на специализирана полицейска операция по линия на..

публикувано на 18.04.24 в 11:19

Миньори и енергетици на пето поредно автошествие, няма да отстъпят от исканията

Колона от около 10 автомобила потегли от Раднево тази сутрин на поредното протестно автошествие  към Стара Загора, където протестиращите миньри и енергетици ще блокират от 12:30 до 13:30 часа движението в района на Птицекомбината. Организатор..

публикувано на 18.04.24 в 10:17

Жълт код за валежи е обявен за шест области на страната

За днес от  Националния институт по метеорология и хидрология при БАН издадоха предупреждение от първа степен –  жълт код, за интензивни валежи и гръмотевични бури . Очакват се количества от 20-30 mm,  локално до 40-50 mm . Предупреждението е в сила за..

публикувано на 18.04.24 в 04:58

Дават под наем на Общината сградата на бившия АГ -комплекс в Стара Загора

Сградата на бившия Акушеро-гинекологичен комплекс да бъде отдадена за срок от 10 години под наем на община Стара Загора, е едно от решенията на Общото събрание на акционерите на Университетската многопрофилна болница в Стара Загора Така за..

публикувано на 17.04.24 в 17:19

Няма пострадали хора заради силния вятър, от общината призовават да бъдем внимателни

12 сигнала за паднали от силния вятър дървета и клони са получени този следобед в Община Стара Загора. Някои от тях – върху автомобили, други – върху контактната тролейбусна мрежа. Всички сигнали са обработени, съобщи по Радио Стара Загора  Радостин..

публикувано на 17.04.24 в 17:04

„Добрите практики на фокус 2024“ ще събере българската образователна общност

За трета година „Добрите практики на фокус 2024“ ще събере българската образователна общност  на 20 април в столицата . Събитието цели да стимулира обмяната на опит, да провокира смислени дискусии и да представи нови възможности за справяне с..

публикувано на 17.04.24 в 16:07

Свиленград финансира първите си стипендианти в медицински специалности

Кметът на Свиленград арх. Анастас Карчев подписа и връчи договорите на първите стипендианти на общината в медицински специалности, съобщиха от общинския пресцентър. Верена Калчорова, Катя Димитрова, Виолета Айгърова и Ивелина Карнобатлиева получават..

публикувано на 17.04.24 в 16:04

Наука и бизнес се обединиха за запазване на традиционни породи овце

„Национално сдружение за развъждане на традиционни (местни) породи свине“ бе учредено в Тракийския университет по време на учредително събрание. В сдружението с нестопанска цел се включват две от водещите български висши учебни заведения – Тракийски..

публикувано на 17.04.24 в 15:30

Възможностите за кандидатстване през електронната платформа на програма "Култура" представиха в Стара Загора

Информационна  среща относно новосъздадената  електронна платформа на Програма „Култура“ за финансиране на събития и проекти в областта на изкуствата и културата  проведе екип на Община Стара Загора с екип от фирмата – изпълнител на софтуера...

публикувано на 17.04.24 в 15:28

Делото "Дебора" започна от третия опит

Всички страни по делото "Дебора" този път се явиха в съдебната зала в Пловдив и започнаха пледоарии по процедурата. Пред журналисти Дебора Михайлова лаконично заяви, че вече е много изнервена и иска справедливост.  Делото в Районния съд започна..

публикувано на 17.04.24 в 14:47