Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Административният съд в Стара Загора решава за касирането на вота в Павел баня /снимки/

До 20 ноември Административният съд в Стара Загора се очаква да се произнесе по делото за касиране на вота за кмет на Община Павел баня. На второто заседание по делото днес бяха изслушани 5 свидетели и бе извършено ръчно преброяване на бюлетините от избирателната секция в село Осетеново.

Делото срещу изборните резултати е образувано по жалба на загубилия кандидат на ВМРО Станимир Радевски, който твърди, че резултатите в протоколите на СИК на територията на Община Павел баня и обявения от ОИК резултат от проведения избор, не отразяват действителната воля на избирателите. Ответници по делото са кандидатът на ДПС Иса Бесоолу, който спечели местния вот  на първи тур с 51.65% от избирателите и Общинската избирателна комисия.

Днес под полицейска охрана в залата на съда бяха донесени чувалите с бюлетини от всички 22 секционни избирателни комисии в Павелбанска община. Това бе направено по искане на защитата на Радевски, изразено на първото заседание по делото, тъй като според жалбоподателя има данни за отваряне и манипулиране на чувалите с изборни книжа. В съдебната зала бе установено, че поне три от чувалите не са запечатани според изискванията.

Петима свидетели дадоха своите показания за изборния ден пред съда. Според Величка Тодорова, член на ОИК, при приемането на материалите на секционните комисии масово е имало сгрешени протоколи, което налагало извършването на корекции. Две от секциите – №17 и №20 занесли в ОИК непопълнени  изцяло, но подписани протоколи, което наложило дописването им на място.

За множество грешки в протоколите потвърди и зам.-председателката на ОИК-Павел баня Веселина  Николова. По думите ѝ грешките били основно технически, тъй като е имало разминаване при засечките от неправилно сборуване на числата в графите.

Разпитана бе и Мария Гяурова, член на СИК №17 в с. Александрово, която потвърди, че са сгрешили протокола при попълването в комисията и затова са отишли в ОИК с непопълнен протокол.

По искане на защитата на Радевски в съдебната зала се извърши ръчно преброяване на бюлетините за кмет на общината в изборна секция №20 – село Осетеново.  Искането бе заради множеството поправки, нанесени в протокола и най-вече да се провери разминаването между числово изписаните 247 гласа за кандидата с номер 55 и отразяването с думи изписано като 24 и допълнително добавеното 7. При ръчното преброяване на бюлетините се установи, че действителните гласове за кандидата с  номер 55 - Иса Бесоолу в тази секция са 247, а за кандидата с номер 34 - Станимир Радевски гласовете са 43. В чувала обаче не бе намерена черновата на протокола.  

След това защитата на Радевски настоя за ръчно броене на бюлетините в още 12 от секциите, в които има извършени поправки в протоколите, но съдът не уважи искането.

В срок до 15-и ноември страните по делото трябва да депозират пред съда аргументите си в писмена защита, след което се очаква най-късно в сряда следващата седмица съдия Михаил Русев да се произнесе с решение. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ПТП затруднява движението по АМ "Тракия" в района на 288 км в посока София

Движението на автомагистрала "Тракия", в района на 288 км в посока София, е затруднено заради самокатастрофирал автомобил.  По първоначални данни има двама пострадали, транспортирани за преглед. В участъка движението  се регулира от полицейски..

публикувано на 11.08.24 в 13:00

Минимални промени в цените на основните храни на борсите у нас

Минимална промяна в цените на основните хранителни стоки, плодовете и зеленчуците на борсите у нас през седмицата спрямо предходната, показват данните в седмичния бюлетин на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Краставиците..

публикувано на 11.08.24 в 10:30

Опасни жеги в Северна, Централна и Южна България

Жълт код за опасно високи температури е обявен за 18 области на страната за днес, предимно в Северна, Централна и Южна България. Сутринта ще бъде предимно слънчева, ще духа слаб, в източните райони – до умерен вятър от североизток. През деня..

публикувано на 11.08.24 в 07:15

Възстановено е движението при 148 километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас

Възстановено е движението при 148 километър на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас, информираха от Агенцията "Пътна инфраструктура".  По-рано днес от МВР съобщиха за три катастрофи в участъка на 148 - 150 километър на автомагистрала "Тракия"...

публикувано на 10.08.24 в 13:05

Откриха новия ловен сезон на дребен пернат дивеч

Официалният старт на новия ловен сезон беше даден рано сутринта край ловния дом в радневското село Трънково. На събитието присъстваха заместник-министърът на министерство на земеделието и храните д-р инж. Мирослав Маринов, изп. директор на..

публикувано на 10.08.24 в 11:52
Снимката е илюстративна, архив

Ограничено е движението при километър 148-ми на АМ "Тракия" в посока Бургас

Ограничено е движението при км 148 на АМ "Тракия" в посока Бургас поради ПТП, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".  От агенцията призовават шофьорите да се движат с повишено внимание и съобразена скорост по обходния маршрут, който е пътен възел..

публикувано на 10.08.24 в 11:07

Изложба „Рисунки“ на Слави Славов представят в зала „Лубор Байер“

Днес, от 18.00 часа, откриват самостоятелната изложба „Рисунки“ на художника Слави Славов. Желаещите ще имат възможността да я разгледат в изложбена зала „Лубор Байер“ до 27 август, включително. „Самостоятелната експозиция на Слави Славов е..

публикувано на 09.08.24 в 17:40

В Стара Загора ще ревизират площадките за игра и спорт

В Стара Загора започва прецизна проверка на техническото състояние на площадките за игра, както и на спортните уреди и съоръжения на територията на града. Инициативата е на кмета на общината Живко Тодоров, с негова заповед е определена 5-членна комисия..

публикувано на 09.08.24 в 17:29

Зоопарк Стара Загора въведе още една опция за закупуване на билети

С цел по-голямо удобство на посетителите, в Зоопарк Стара Загора вече е наличен още един алтернативен метод за закупуване на билети за посещение. Това ще се случва чрез машина, която се намира непосредствено преди входа на зооградината и работи с банкови..

публикувано на 09.08.24 в 17:14

Променя се организацията на движение по централен старозагорски булевард за 3 дни

От 10 август до 12 август 2024 г., включително, ще се спре движението на личен, договориран и обществен транспорт и на МПС, извършващи транспорт за собствена сметка в западното платно за движение по бул. „Св. Патриарх Евтимий“ в Стара Загора. Временната..

публикувано на 09.08.24 в 16:28