Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вълнуващата история на Мария Тертер е при първите си читатели

Един нов, исторически, български, роман започна своето чакано пътешествие към читателите. Той излиза от печатницата на Издателска къща "Знаци". Неговото име е "Мария Тертер- Царицата", а вълнуващата история за тази изключителна жена останала в сянката на вековете е разказана от талантливото перо на Людмила Андровска.   

Известна с наблюдателното си журналистическо око и страстта към документалната истина Людмила Андровска  влиза в непознатите дебри на една неизследвана част от българската историята, за да довери тайните в дворцовите отношения и сделките между владетели в царските фамилии. 

Коя всъщност е Мария Тертер? Защо съдбата и е изпъстрена с драматизъм?  Как възпитава трите си деца? Възможно ли е да превърнеш  родолюбието в своя кауза, въпреки смутните времена? Това са някои от въпросите на които Людмила Андровска дава отговор в "Мария Тертер- Царицата".

За новата книга на писателката-сценарист историкът  Дора Тодорова пише: "Романът е изключително навременен. Той издига понятията патриотизъм и родолюбие, девалвирали напоследък, внушавайки, че за тях са нужни много мисъл, познания и разумни действия, трябва жертвоготовност, за да се брани род, име и родина."

Първата премиера на "Мария Тертер- Царицата ", ще е след по- малко от месец, на 13- и декември, в "Перото", в НДК. На събитието Людмила Андровска  ще е в компанията на Румяна Емануилиду, директор на Издателска къща "Знаци", писателя Кристофър Бъкстон, актрисата Слава Георгиева и любителите на  исторически романи, отзовали се на поканата.

Преди това, в интервю на Мила Маринова, авторът на "Мария Тертер- Царицата,/ ИК "Знаци"/, Людмила Андровска сподели за част от провокациите, довели до написването на този исторически роман.

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл:Още от категорията

Българчета в Северна Ирландия изработват мартеници от гайтан

Българчета, живеещи със семействата си в Северна Ирландия, ще се закичат с ръчно направени мартеници от гайтан. Децата, които живеят на островната държава, се включиха във видео урок, осъществен между училището им в град Арма и музей "Етър". Това е..

публикувано на 20.02.20 в 09:15

Над 20 000 туристи през миналата година са посетили крепостта "Туида" край Сливен

Над двадесет хиляди туристи са посетили през миналата година Късноантичната и средновековна крепост „Туида“ край Сливен, която бе отличена в категорията „Извън стандарта“ на годишните награди на „Ваканция и Спа Експо – 2020“ в София. Призът бе връчен..

публикувано на 18.02.20 в 16:30

"Не се шегувайте с любовта" предупреждава на 14 февруари Дон Жуан

В Деня на любовта и виното  на сцената на Държавна опера Стара Загора можем да се насладим на една от най- обичаните опери- „Дон Жуан“ на Моцарт. Това ще бъде концертно изпълнение, с талантлив състав на солисти, оркестър, хор и балет на..

публикувано на 13.02.20 в 14:43

Дисководещ от Чирпан с национална кампания "Нахрани пенсионер"

Дисководещ от Чирпан инициира национална кампания „Нахрани пенсионер“. Организаторът на кампанията Атанас Тонев, сподели в интервю за Радио Стара Загора, че целта е да се осигури топла храна за пенсионери с ниски доходи, нуждаещи се от подкрепа. За..

публикувано на 13.02.20 в 10:05

„Горещо“ с актьора Стефан Иванов

На 6.03 (вторник) от 19 часа в Културен център Стара Загора ще гостуват актьорите Асен Блатечки, Калин Врачански, Стефан Иванов, Милена Маркова – Маца, Невена Бозукова – Неве с френската романтична комедия „Горещо“. Режисьор на постановката е Асен..

публикувано на 12.02.20 в 11:37

Община Чирпан с мащабна рекламна кампания в областта на туризма

Агресивна рекламна кампания с участие в туристически изложения, борси, фестивали, представяне на широк спектър рекламни продукти са заложени в Програмата за развитие на туризма в Чирпан и региона, през следващите 4 години. Туризмът е един приоритетите в..

публикувано на 12.02.20 в 13:30

„Чудесна неделя за пикник“ с Албена Михова

На 10.03 (вторник) от 19 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора ще бъде поставена романтичната пиеса „Чудесна неделя за пикник“. В постановката участват актьорите Албена Михова, Деси Бакърджиева, Яна Бобева, Петя Бойчева. В един спокоен уикенд..

публикувано на 11.02.20 в 12:48

Музеят на ските разказва снежни приказки

Слънцето се усмихва приветливо, но въздухът е напоен със студеното ухание на зимата, и навярно любителите на зимните спортове, поглеждайки календара, си спомнят за "онзи" 9 ти февруарски ден, през 1998 година, когато на олимпийските игри в Нагано, Япония,..

публикувано на 08.02.20 в 11:30

Андрей Босов поставя "Спящата красавица" с балета на старозагорската опера

Големият руски танцьор, хореограф, филмов актьор и утвърден балетен предприемач и преподавател Андрей Босов пристигна в Стара Загора, за да започне своята работа с младата многонационална балетна трупа на Старозагорската опера върху постановката на..

публикувано на 07.02.20 в 14:28

Три спектакъла на казанлъшкия театър може да влязат в "Златния фонд" на БНТ

Спектакълът „Цигуларката на Бога“ по Стефан Цанев на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ Казанлък  е първата съвременна постановка, която ще бъде заснета за възродилата се легендарна рубрика на БНТ „Телевизионен театър“. В началото на март..

публикувано на 06.02.20 в 14:14