Дългоочаквана оперна премиера открива 50 издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство Стара Загора

С операта „Африканката“ на Джакомо Майербер, съвместна продукция на Държавна опера Стара Загора и Дойче опера Берлин, на 22 ноември ще бъде открито 50 юбилейно издание на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора. Режисьор на тази премиерна за България оперна постановка е Вера Немирова, диригент Ивайло Кринчев, сценография и декори Иенс Килиян, пластика- Силвия Томова.

„Настоящето ни настигна… Историята има нещо общо със смирението на хората, с търсенето на достойно съществуване, макар и в чужда култура. Когато Васко внася Нелуско и Селика, които той е купил от хората, които помагат на емигрантите, тя разказва историята за обръщането на тяхната лодка. Това веднага ни напомня за ситуацията на настоящата бежанска вълна…

Тук Индия олицетворява нашият образ за непознатото, който вдъхновява въображението ни във всяко отношение. Но също така трябва да е ясно колко важни са обредите на Индия за народа й, за да може да запази той собствената си идентичност. Ако му отнемете това, той губи достойнството си.“ – думи на Вера Немирова за написаната в средата на 19 век опера „Африканката“.

Интересен и талантлив е  и съставът на  участниците  на сцената на Държавна опера Стара Загора в тази непозната досега у нас опера. Един от тях- Крум Гълъбов, който изпълнява ролята на Нелуско, бе гост в предаването на Радио Стара Загора „Час пик“.

 Богатата и успешна творческа биография на певеца сега вече  включва и този много сложен, противоречив, музикално и сценично труден образ на Нелуско.  Повече за предизвикателствата и удоволствието от работата на старозагорска сцена в „Африканката“ може за чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Мини Марица Изток

Въгледобивът в България между ниско-карбоновата икономика и запазването на работните места

Бъдещето на въгледобивната промишленост у нас и в Европа е един от най-сериозните въпроси, който стои на дневен ред в България и страните-членки от ЕС. Отминаващата 2019г. бе белязана от избора на нов председател на ЕК в лицето на Урсула фон дер Лайен,..

публикувано на 07.12.19 в 16:30

Със запалването на светлините на Коледната елха, Симеоновград празнува Никулден!

По традиция на Никулден Симеоновград чества своя празник. Събитието започва със Света литургия в местния храм, празнична сесия на Общинския съвет и кулминацията на вечерта запалването на Коледната елха на площада. Като трудна ,но успешна за общината..

публикувано на 06.12.19 в 11:31

Сбогом, госпожа Стихийно бедствие!

Голямата актриса Стоянка Мутафова почина рано тази сутрин. Тъжната вест съобщи нейният личен мениджър Евгени Боянов в профила си. "Тази сутрин в 6.15 часа загубихме Стоянка Мутафова. Нейният Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й..

публикувано на 06.12.19 в 11:08

Когато една двадесет годишна мечта се сбъдне

С голям концерт-трибют с песнина Dream Theater заедно със симфоничен състав от Старозагорската опера ще отбележи своята 20-та годишнина старозагорската прогресив рок група Perfect Stranger на 7 декември от 19ч. в Културен център Стара Загора...

публикувано на 06.12.19 в 09:45

Повишен интерес към имоти с високо качество на строителството и в екологично чиста среда на жилищния пазар в Стара Загора

Лек ръст в цените на недвижимите имоти в Стара Загора се очаква в началото на 2020 година , във връзка с влизането в сила на по-високите нотариални такси при изповядването на сделките, коментира за Радио Стара Загора Димо Димов, експерт „Недвижими..

публикувано на 05.12.19 в 14:16

Експрерт: За успешно развитие на малките и средни земеделски производители са необходими облекчени процедури по европейските програми и реализация на продукцията на добри цени

Увеличаване на площите за отглеждане на лешници, откроиха като тенденция през последните няколко години, експерти по време на информационна среща-семинар „Лешникопроизводството в България“ в Кърджали. Проблем пред сектора в настоящия момент е недоброто..

публикувано на 05.12.19 в 11:10

Седем български проекта сред финалистите на международния конкурс за Иновации в политиката

Седем изключителни български политически проекта попадат сред финалистите на международния конкурс "Награди за иновации в политиката" 2019. Проектите от страната ни успяха да впечатлят международното жури, състоящо се от 1067 граждани от всички европейски..

публикувано на 02.12.19 в 12:21

Ще продължи работата по реновиране на образователната инфраструктура

Ръководството на община Стара Загора ще продължи работата си по реновиране на образователната инфраструктура в града. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора заместник-кметът Иванка Сотирова. „Много от училища са вече санирани и с осигурени..

публикувано на 29.11.19 в 15:59
Георги Киряков

В политиката между два стола може да се окажеш на земята

На практика ново във взаимоотношенията САЩ-България няма, има само потвърждение на досегашни намерения, от които България може и да има ползи, но те са най-вече за сметка на Америка, защото ще бъдат прокарани техни и военни, и икономически, и..

публикувано на 28.11.19 в 07:50

Валентин Тотев: Следващата година спортният риболов може да стане олимпийски спорт

Клубът по спортен риболов в Стара Загора стана републикански шампион като повтори успеха от миналата година.   Отборът на СКР „Стара Загора“ сензационно спечели през лятото и третото място на световното клубно първенство по спортен риболов на..

публикувано на 27.11.19 в 19:34