До седмица Административният съд се произнася за кметския вот в Гурково

До седмица Административният съд в Стара Загора ще се произнесе по законосъобразността на вота за кмет на община Гурково и дали има основание за касиране на избора. В проведеното днес второ съдебно заседание по делото бяха представени резултатите от повторното преброяване на бюлетините от втория тур на местния вот. 

Процедурата по повторното преброяване на бюлетините от втори тур на изборите за кмет в община Гурково бе постановена от Административния съд  на заседание по жалбата за оспорване на действителността на протоколите на общинската избирателна комисия на останалия втори кандидат на ГЕРБ Иван Иванов. На балотажа той загуби с едва 16 гласа от своя опонент Мариан Цонев от ДПС. Съдът прие, че следва да бъде уважено искането за повторно преброяване на бюлетините във всички 9 секции, вследствие на три сигнала за неправилно определяне на действителните гласове в секционните комисии. Повторното броене се извърши в помещение в община Гурково в присъствието на страните по делото

Днес вещите лица Кремена Тенева и Стоян Стоянов представиха заключенията си от повторния оглед на бюлетините. Според тях 65 броя бюлетини, приети от СИК-овете  като действителни, трябва да бъдат отчетени за недействителни тъй като повечето от тях се оказали с липсващи два печата.  32 от тези бюлетини са за кандидата на ГЕРБ Иван Иванов, а останалите 33 броя за кандидата на ДПС Мариан Цонев.

Вещите лица са установили още, че от отчетените като недействителни 63 бюлетини, всъщност 2 са действителни и то в полза на кандидата на ДПС. Така общият брой на недействителните бюлетини във втория тур за кмет на Гурково  става 126 броя, а броят на действителните бюлетини за двамата кандидати се променя съответно на  1280 гласа за Иван Иванов и 1297 гласа за Мариан Цонев, което не променя съществено първоначалната разлика от 16 гласа между двамата.

Въпреки това защитата на жалбоподателя Иван Иванов адвокат Стефан Анков настоя съдът да  спре решението на ОИК - Гурково за избор на кмет на общината. Според адвокат Анков от експертизата се вижда, че има съществени разминавания между отчетените резултати и резултата от повторното преброяване като в някои от секциите е установено разминаване от 22 гласа, което доказва, че изборният процес е бил съществено опорочен.

От своя страна защитата на кандидата на ДПС настоя съдът да счете жалбата  за неоснователна, тъй като констатираните нарушения при преброяването и отчитането на гласовете не променя крайния резултат. Подобно бе и искането на  председателя на ОИК - Гурково  Румен Манчев

Решението на съда ще стане ясно до седмица, уточни докладчикът по делото съдия Галина Динкова.


Галерия

Още от категорията

Лайънс даряват конструктори и книжки на старозагорските детски градини (СНИМКИ)

Лайънс клуб Стара Загора-Августа, Лайънс клуб Плевен и Лайънс клуб София Капитал ще дарят на 27-те детски градини в община Стара Загора над 8000 броя конструктори и книжки за оцветяване под мотото „Играй с приятели офлайн и конструктори „Magic..

публикувано на 12.12.19 в 17:14

Четирима ранени при катастрофа на пътя Стара Загора - Казанлък

Четирима души пострадаха при инцидент, станал около 15:00 часа на пътя Казанлък-Стара Загора. Според първоначалната версия  водачът изгубил контрол при навлизане в завой, колата излязла от пътя и се преобърнала. Вероятната причина за произшествието..

публикувано на 12.12.19 в 16:03

Първи случай на африканска чума по диво прасе в област Стара Загора

Първи случай на африканска чума по диво прасе е регистриран в област Стара Загора. Животното е намерено в района на Мъглиж , а взетите от него проби са доказали наличието на опасното заболяване, съобщи за Радио Стара Загора директорът на Областната..

публикувано на 12.12.19 в 16:00

Кметът Живко Тодоров обяви името на новия си заместник

Кметът Живко Тодоров обяви днес официално името на петия заместник кмет на община Стара Загора. Това е Милена Желева, която поема ресор „Култура, туризъм и младежки дейности”. През изминалите четири години тя беше председател на ресорната комисия..

публикувано на 12.12.19 в 15:36

По-ниско увеличение на такса смет ще предложи кметът на Стара Загора

Ново предложение за увеличаването на такса смет от януари следващата година ще направи кметът Живко Тодоров на предстоящата на 19 декември сесия на Общински съвет - Стара Загора. Това става след като вчера Министерството на околната среда..

обновено на 12.12.19 в 15:26

Доц. д-р Юлиан Ананиев е новият декан на Медицинския факултет в Стара Загора

Доц. д-р Юлиан Ананиев е новият декан на Медицинския факултет при Тракийски университет Стара Загора. На проведеното днес общо събрание на факултета той бе избран единодушно за декан на академичната структура за следващите три години! Доц. д-р..

публикувано на 12.12.19 в 14:46

Вечер на Невена Коканова в хасковския театър

Вечер на именитата актриса Невена Коканова ще се състои в театър "Иван Димов" в Хасково. Събитието е в петък, 13 декември. Организаторите ще покажат нейни рисунки, ще бъде представена книгата "Години любов". Предвидена е и премиерна прожекция..

публикувано на 12.12.19 в 14:43

Кръводарителска акция утре в Стара Загора

Трета кръводарителска акция в рамките на годината организира сдружение „Самаряни“ в Стара Загора. Инициативата ще се проведе на 13 декември от 8.00 до 11 и 30 часа в офиса на Сдружението, който се намира на бул. Патриарх Евтимий 57.  Кампанията по..

публикувано на 12.12.19 в 14:04
Панорамен изглед към Тополовград

Тополовград има проблеми с междуселищния транспорт

Община Тополовград изпитва сериозни трудности за осигуряване на междуселищния транспорт с намаляването на държавната субсидия. В сравнение с 2014 г., когато малката община е получавала малко над 37 300 лв. за междуселищното транспортно обслужване, през..

публикувано на 12.12.19 в 11:15

Стартира мащабен проект в комплекс "Етър"

Нов проект в Архитектурно – етнографски комплекс „Етър“ за разширяване на туристическата привлекателност на музея на открито и превръщането му в жив музей e на път да стартира след 3 – годишна активна работа, съобщи в пространно интервю за Радио Стара..

публикувано на 12.12.19 в 10:00