Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Осъдиха лекари от ТЕЛК-Стара Загора заради подкупи

Снимка: архив

Трима членове и секретар на ТЕЛК в Стара Загора са осъдени за получени над 5000 лв. подкупи, за да завишат проценти на нетрудоспособност. По 3 години „Лишаване от свобода“ с 5 годишен изпитателен срок наложи Специализираният наказателен съд на председателя, на двама членове и секретаря на ТЕЛК - трети състав, в МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ АД в Стара Загора.

На тримата лекари съдът наложи и глоби от 4000 до 5 000 лева, както и лишаване от право да заемат държавна длъжност в органите на медицинската експертиза и на Регионалните картотеки за медицинска експертиза за срок от 5 години. На секретаря на комисията е наложена глоба от 3000 лева.

Четиримата бяха обвинени през март 2016 г. за това, че са участвали в организирана престъпна група за подкупи. В рамките на месец и половина са приели облаги в размер на 4950 лева и 50 евро от 22 лица, за да им издадат експертни решения на ТЕЛК за над 50 на сто трайно намалена работоспособност. Подсъдимите по делото са осъдени да заплатят солидарно придобитите в резултат на престъпните деяния суми по сметка на държавата.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протестиране в 15-дневен срок.


Още от категорията

Коста Каранашев: Амбицията ни е да създадем Възрожденска академия на Раковски

Цялата година в Котел ще бъде посветена на делото и живота на Георги С. Раковски. Това каза за Радио Стара Загора Коста Каранашев, кмет на Котел. Амбицията ни е да създадем Възрожденска академия на Раковски, каза още градоначалникът и допълни, че..

публикувано на 14.04.21 в 10:21

Жълт код за опасни явления в 14 области на страната

Жълт код за опасни явления е в сила за 14 области на страната. Предупреждение за силен вятър важи за 9 области: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Пловдив и Пазарджик. За областите Плевен, Габрово, Ловеч и Велико..

публикувано на 14.04.21 в 09:25
Живко Тодоров

Живко Тодоров: Нямам амбиции свързани с централната власт

Изборните резултати не са изненадали кмета на Стара Загора Живко Тодоров. В интервю за Радио Стара Загора той сподели, че е предвидил фрагментиран и труден Парламент. „Има такъв народ“  получи висок резултат, защото това е партия, която не е..

публикувано на 14.04.21 в 09:15

Финансират три археологически проучвания в Хасковско

Националният археологически институт с музей при БАН финансира проект за научно-изследователска работа на материали, открити на обект „Глухите камъни“. Ръководител е известният археолог доц. д-р Георги Нихризов, който от години проучва скалния..

публикувано на 14.04.21 в 08:05
Г.С. Раковски

Искат 14 април да стане официален празник на Георги Стойков Раковски

Днес в Котел, родния град на Георги Стойков Раковски, ще бъде отбелязана 200-годишнината от неговото рождение, чествания ще има още в София и още 6 града – Велико Търново, Карлово, Пловдив, Сливен, Раковски и Панагюрище.  Основоположник и пръв..

публикувано на 14.04.21 в 06:00

2944 са новите случаи на коронавирус, 3995 са оздравелите

2944 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 16 242 теста през последното денонощие. Положителни са малко над 18% от направените проби, показват данните в Единния информационен портал. 127 са починалите с COVID-19, 3995 са оздравелите...

публикувано на 14.04.21 в 05:34

Започва пръскане на тревните площи срещу кърлежи в Ямбол

Община Ямбол започва обработката на тревните площи в междублокови пространства, квартали и паркове против кърлежи. Пръсканията ще се извършват по предварителен график при подходящи метереологични условия, информират от администрацията...

публикувано на 13.04.21 в 17:27

До края на май завършват велоалеите в Сливен

Изграждането на велоалеите в Сливен трябва да завърши до края на месец май, прогнозира заместник-кметът Стоян Марков, след като в социалните мрежи отново се появиха снимки с дупки по алеята и предизвикаха недоволство сред гражданите. Проектирането и..

публикувано на 13.04.21 в 16:59
Министърът на околната среда и водите Емил Димитров

Емил Димитров: Няма опасност от преливане на яз. "Копринка"

Министерството на околната среда и водите очаква обилно снеготопене в следващите дни. Това обяви при проверката си на язовир "Копринка" в Старозагорска  област министър Емил Димитров.  „Няма опасност от преливане на язовир Копринка“,..

публикувано на 13.04.21 в 15:59

"Когато момчето става мъж" - нетрадиционна изложба в Димитровград

Жителите и гостите на Димитровград могат да се запознаят с изложбата "Когато момчето става мъж". Експозицията е подредена в Историческия музей в града и предизвиква интереса на мъжката половина от населението. Желаещите да посетят изложбата ще научат..

публикувано на 13.04.21 в 14:40