Заздравяват безплатно детските зъбиКампанията за безплатно силанизиране на постоянните детски зъби в Стара Загора ще продължи до края на ноември. Силантите са профилактична мярка за намаляване на риска от развитието на кариес при деца на възраст от 5 до 9 години. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ” д-р Радостина Петрова, регионален координатор на националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата, която през тази година се провежда през месеците октомври и ноември.

Силантите са денталните материали, които се поставят върху дълбоките ямки и вдлъбнатините на дъвкателните повърхности на постоянните детски зъби и образуват много тънък, гладък и твърд защитен слой. Здравите зъбни повърхности на новопробилите зъби се запечатват с тънък слой филант. Процедурата е абсолютно безболезнена за децата – зъбите се почистват(полират) и след това се нанасят силантите, които се фотополимеризират(втвърдяват) с помощта на фотополимерна лампа. Поставянето на силантите е част от национална програма за профилактика на оралните заболявания при децата.

Кариесът на дъвкателните повърхнини на постоянните зъби е най-чест в сравнение с кариесът, който се развива на другите зъбни повърхности. Силантите предпазват тези дъвкателни повърхности от развитието на зъбен кариес, като образуват гладка и твърда бариера между зъба и бактериите в зъбната плака, прилепена здраво върху него. Освен това, силантите спират разрастването на вече появили се кариеси. Силантите са 100% ефективни и могат да редуцират кариесите до 70%. Масовото им прилагане започва през 70-те години на 20 век. Най-подходящият период за поставянето на силанти е до две години след пробива на постоянните зъби.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Радостина Петрова. 


Още от категорията

218 новооткрити с ХИВ

218 са новооткритите носители на ХИВ в България през 2019 година, а общият брой на регистрираните носители на вируса е 3244. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ регионалният председател на Българската..

публикувано на 07.12.19 в 12:45

104 жени с безплатна цитонамазка

104 жени от различни възрасти минаха безплатни гинекологични прегледи през последната година по проекта на Инер Уил клуб Стара Загора Берое "Майчинството - сбъднато чудо и отговорност". Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора..

публикувано на 29.11.19 в 22:15

Аркади Шарков: Необходимо е изграждането на информационна система в здравеопазването, липсва цялостен контрол

„Необходимо е изграждането на информационна система в здравеопазването. Липсва цялостен контрол “. Това каза в предаването „Репортер“ по темата за болничните Аркади Шарков, здравен икономист в Експертен клуб за икономика и политика. П..

публикувано на 25.11.19 в 12:40

Кръгла маса за свръхупотребата на антибиотици

К атедра „Микробиология и паразитология“ към Медицинския факултет на Тракийския университет организира кръгла маса по проблемите на неправилната употреба и свръхупотребата на антибиотиците и последиците от тях. Събитието ще се състои днес от 13.30 часа..

обновено на 21.11.19 в 06:46

Д-р Ирина Събинова: При гръбначно изкривяване е добре детето да спортува

За пета поредна година Болница „Тракия“- Стара Загора проведе  двудневен скрининг за гръбначни изкривявания и плоскостъпие на деца и юноши от 7 до 18-годишна възраст. Близо 30 деца преминаха вчера и днес в кабинета по „Физиотерапия и рехабилитация"..

публикувано на 14.11.19 в 16:42

76 % от жените страдат от разширени вени

76 % от жените страдат от разширени вени. Това съобщи за здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ началникът на клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ „Проф. Киркович“ проф. Таньо Кавръков. Повишаването на жизнения стандарт и..

публикувано на 05.11.19 в 19:16

Медицински колеж изпраща 54-има абсолвенти

Промоцията на абсолвентите от випуск 2019 на Медицински колеж към Тракийския университет ще се проведе в аулата на колежа на 8 ноември, петък от 11 часа. Дипломите си ще получат 54-има здравни професионалисти, от които 25-има рехабилитатори,..

публикувано на 02.11.19 в 12:35

Джинджифилът и зеленият чай борят настинките

Джинджифилът и зеленият чай в комбинация с дихателни упражнения са изключително полезни при справянето с простудните заболявания. Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ специалистът по китайска медицина..

публикувано на 26.10.19 в 13:16

Болестта на Бюргер започва с изтръпване на крайника

Болестта на Бюргер е системно заболяване, което засяга предимно млади мъже. Състоянието се провокира от прекарани травмени увреди или измръзване на долните крайници. Тютюнопушенето също е силен провокиращ фактор. Обикновено започва развитие на..

публикувано на 19.10.19 в 12:42

Изследването със скенер е ключово при рак на белия дроб

Методът на компютърната томография позволява на лекарите да определят размера и локализацията на белодробния карцином, както и на метастазите (ако има такива). Компютър-томографът или скенерът е неинвазивно медицинско изследване, при което с помощта..

публикувано на 12.10.19 в 12:26