Музея на хумора и сатирата, Габрово

Представяне на книгата „Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории“

На 28 ноември от 18:00 часа в Музея на хумора и сатирата Даниел Пенев ви кани на габровската премиерата на книгата на „Хората, които променят България. Вдъхновение в 30 истории“. Изданието показва, че негативната представа за България далеч не е толкова достоверна, колкото изглежда на пръв поглед.

През последните 30 години в България стана модерно да се твърди, че тук нищо не се получава. Да, България със сигурност трябва да се справи с високите нива на корупция и битова престъпност и да запълни дефицитите в здравеопазването, образованието и правосъдието. Наличието на тези проблеми обаче не означава, че страната не напредва или че тук няма почтени, образовани и трудолюбиви хора, които коват промяната с ежедневните си действия. Именно такива хора представя Даниел Пенев в дебютната си книга, която излeзе по повод 30-годишнината от началото на прехода към демокрация у нас.

Даниел Пенев ще разкаже как, защо и кога е решил да напише тази книга и как е подбрал героите на историите в нея. Сред 30-те завладяващи сюжети два са свързани с Габрово. Читателите могат да научат повече за образователната платформа „Уча.се“ и за нейния създател – Дарин Маджаров. Той е роден в Дряново и е завършил Националната Априловска гимназия. Докато е докторант в Белгия през 2012г., започва да записва кратки видеоуроци в помощ на сестра си. Осъзнава, че в тази идея се крие огромен потенциал и ѝ се посвещава изцяло. Днес, 7 години по-късно, сайтът „Уча.се“ предлага над 14000 видеоурока и тестове по почти всички образователни предмети от 1. до 12. клас, които се придържат към официалната програма на МОН. Потребителите са около 550000, в това число над 7000 българи в чужбина.

Заедно с Даниел Пенев в представянето ще участва Маргарита Доровска. Родена в Плевен, тя завършва средното си образование в местната математическа гимназия и записва „Културология“ в СУ „Св. Климент Охридски“. След дипломирането си в продължение на четири години и половина работи като изследовател и куратор в неправителствения сектор. Харесва работата си и иска да гради кариера в сферата на независимите изкуства, но усеща, че ѝ липсват знания и умения. Заминава за Лондон и записва магистратура по куриране на съвременно изкуство в Royal College of Art – най-реномирания университет за изкуство и дизайн в света. След като се връща в България, първо работи като куратор на свободна практика, а после става експерт в Министерството на културата. От 2016 г. е директор на Музея на хумора и сатирата в Габрово.Тя си е поставила за задача да съхрани духа и наследството на този емблематичен културен център и да промени обществените нагласи за ролята на музеите.


За автора:

Даниел Пенев е журналист, маркетинг специалист и преводач. Правил е стажове в bTV, Dnevnik.bg и Reduta.bg. Негови материали са публикувани в български и международни медии („Клуб Z“, BBC Знание, EurActiv.com и Balkan Insight). Даниел притежава бакалавърска степен по журналистика и политически науки и международни отношения от Американския университет в България (АУБ) и магистърска степен по международни отношения от Централноевропейския университет (ЦЕУ) в Будапеща, Унгария.


Още от категорията

БМА с предложение за зала на името на Ламбо

Българската музикална асоциация (БМА) е внесла в Министерството на културата предложението мултифункционалния салон "Сцена 17" в сградата на министерството да бъде посветен на Стефан Данаилов. Това артистично пространство е създадено по инициатива..

публикувано на 13.12.19 в 13:43

Езиково кафене отваря врати в димитровградската библиотека

“Езиково кафене” отваря врати, днес, от 18 часа, в читалнята на  Градска библиотека „Пеньо Пенев” Димитровград. Инициативата, за тази нова форма за общуване сред читателите, е една от сбъднатите мечти на Валентина Терзиева. Главният библиотекар сподели,..

публикувано на 12.12.19 в 13:04

Оперната прима Стефка Минева: Щастлива съм да творя за младите!

На 14 декември от 16 часа на сцена „Фоайе“ в Държавна опера Стара Загора ще се състои концерт на Вокалната студия на Стефка Минева. Концертът е посветен на 70-годишния юбилей на оперната прима, който бе отбелязан тържествено с голям концерт в рамките..

публикувано на 12.12.19 в 12:35

Коледни картички и сурвакници подредиха в Стара Загора

Днес от 11 часа в Къща музей „Градски бит ХIХ век” ще бъде открита изложба „…КОГАТО ВСЕ ОЩЕ СЕ ИЗПРАЩАХА КАРТИЧКИ ЗА КОЛЕДА” с коледни картички от ХХ век и традиционни сурвакници от фондовете на РИМ-Стара Загора. На изложбата ще бъде..

публикувано на 12.12.19 в 09:03
Снимка:Интернет

"Покажи ми музика" в Стара Загора

В навечерието на Коледните празници  Overground Brass Band открива един нов за страната ни проект, който съчетава любовта към музиката и силно, позитивно социално послание. " ПОКАЖИ МИ МУЗИКА" е съвместен проект на Българска музикална асоциация,..

публикувано на 12.12.19 в 08:58

86 брачни двойки подновиха обетите си на "Златна сватба" в Казанлък

86 брачни двойки, врекли се във вечна вярност през 1969 година се събраха отново 50-години по-късно за да повторят обетите си във вярност на церемония организирана от община Казанлък. Домакин на груповата „Златна сватба“ бе кметът на Казанлък Галина..

публикувано на 11.12.19 в 15:49

Оперното сопрано Русалина Мочукова: Ролята на Селика в "Африканката" на Джакомо Майербер е вълнуващо и красиво предизвикателство

На 13 декември от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще бъде представена за втори път постановката на операта „Африканката“ от Джакомо Майербер . След премиерата на 22 ноември, възхитителният  спектакъл на Вера Немирова ще се..

публикувано на 11.12.19 в 12:21

Виолета Кунева представя "Почти всичко е наред" в Стара Загора

Дебютната си стихосбирка „Почти всичко е наред“ ще представи в Стара Загора тази вечер младата поетеса Виолета Кунева. Срещата с нея ще бъде от 19ч. в популярния клуб за творчески срещи на ул. „Юрий Венелин“ №7. Основната тема, която развива авторката..

публикувано на 10.12.19 в 09:50

Романът "Мистерията B-FILES" алармира за изчезването на пчелите в световен мащаб

След успешното представяне в редица градове в България романът "Мистерията B-Files" бе представен наскоро и в Брюксел. Авторката Мария Павлова бие тревожно камбаната и търси отговор на един от съвременните горещи въпроси:" Защо изчезват пчелите?". Издател..

публикувано на 09.12.19 в 11:41

Историята на балета не познава друго произведение като "Шопениана"

Едно от най- чаканите заглавия от програмата на афиша за юбилейното 50- то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство е премиерата на "Шопениана". За хореограф на постановката Държавна опера Стара Загора ангажира дългогодишната примабалерина и..

публикувано на 04.12.19 в 11:45