Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Апартаментът на втория етаж все още е без прозорци и с висяща дограма

Взривът от бойлер е усукал носещ панел на бл. 63


16 семейства от вх. А на бл. 63 в кв. „Три чучура-север“ в Стара Загора ще трябва да се изнесат от домовете си заради зловещ инцидент преди близо месец. В ранното утро на 9 ноември около 5 часа взрив разтърсва блокът в крайния квартал, хората са толкова ужасени, че изскачат на улицата, мислейки че е избухнала мощна бомба. Прозорците на много апартаменти във вх. А са разбити. Оказва се че, взривът е от бойлер на апартамент ва втория етаж. По чудо жената в жилището се е отървала без сериозни наранявания, разказват съседи.

Пораженията обаче са ужасяващи, взривът е бил толкова силен, че буквално усуква на осморка носещия панел между банята и спалнята на жилището, пукнатини се появяват в жилищата на всички 8 етажа във входа, споделят живущи във входа.

Оказва се, че носещата шайба е унищожена, а това сериозно компрометира секцията на блока. Необходим е спешен ремонт а живущите да не бъдат в апартаментите докато тече ремонта категорични са от общината. И до днес счупената и огъната дограма на жилището на втория етаж виси призрачно край оцелялата сателитна чиния. 

Разбрахме че трябва да напуснем жилищата си и че поне до април ще продължи ремонта, обяснява една от живущите във фаталния вход. Нейното жилище е на 8-мия етаж, но след инцидента и там се е появил теч, вероятно заради образували се пукнатини. Тя обясни, че от общината ще потърсят жилища под наем където да живеят докато тече ремонта, ще бъде осигурена и охрана на входа, за да не посегнат мародери на имуществото им.

Злополучното жилище, в което е избухнал бойлера е общинско, според съседи там от 30 години живеело едно и също семейство, но сега били в Германия. Отишли да работят за да спестят пари и да купят апартамента. Във фаталната нощ в дома била само едната дъщеря на семейството, прибрала се за малко от чужбина, пуснала бойлера, без да подозира че е повреден. След взрива съседи са и помогнали да излезе от жилището, за щастие се е отървала без сериозни наранявания, но в момента е заминала отново в чужбина обясняват съседи.

Заради неприятният инцидент много от семействата са разтревожени, че трябва да оставят имуществото си, други не знаят дали ще имат средства да направят ремонт на жилищата си, но най-стресиращо за тях е че в кратки срокове те трябва да вземат само най-важни документи и покъщнина и да напуснат.

В момента се прави обследване и се чакат конструктори, които с необходимата модерна техника да сканират и да установят щетите след инцидента с гръмналия бойлер във вход „А“ на блок N 63 в старозагорския квартал „Три чучура – север“. Това съобщи за Радио Стара Загора заместник-кметът Йордан Николов. Според него, живущите във входа не искат в бъдеще да съжителстват с наемателите, в чийто апартамент е станала аварията и затова общината е предприела мерки да ги настани на друго място. Докато тече ремонтът във входа всички живеещи там ще бъдат настанени в общински жилища или ще им бъдат предоставени временни квартири, каза още заместник-кметът Йордан Николов.

Какви са най-опасните проблеми с електрически уреди и в частност бойлери и как можем да се предпазим от тях – отговорите на тези въпроси дава в звуковия файл експертът към Окръжния съд в Стара Загора инж. Димитър Димитров.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

34 пожара за денонощие са гасили огнеборците в Старозагорско

На 34 пожара са реагирали огнеборците в област Стара Загора за последното денонощие. Повечето от тях са били сериозни и аса ангажирали по три, четири и дори по шест екипа, съобщи директорът на Регионалната дирекция на пожарната старши комисар Стоян..

публикувано на 14.07.24 в 10:46

Само три къщи са оцелели след пожара в свиленградското село Равна гора

Само 3 къщи са спасени в свиленградското село Равна гора от пожара, който избухна вчера следообед. Пламъците са унищожили всичко. При спасителните работи има ранен пожарникар. Пламъците в Свиленградско са унищожили вече над 73 000 дка...

публикувано на 14.07.24 в 09:23

Нов пожар пламна в Свиленградско

Нов пожар пламна в Свиленградско, където ситуацияна вече е силно критична. На широк фронт пламъците горят в района на Равна гора, Левка, Дервишка могила. Огнените езици помитат всичко по пътя си. Има изгорели и няколко къщи, които се оказаха..

публикувано на 13.07.24 в 19:50

Земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена

60-годишен земеделец е подпалил пожара край свиленградското село Студена. Мъжът почиствал ореховата си градина с машина. Ралото й се ударило в камък и се получила искра. Мъжът опитал сам да гаси пламъците. Земеделецът е с изгаряния по ръцете,..

публикувано на 13.07.24 в 19:29

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна..

публикувано на 13.07.24 в 19:26
снимка: Таня Балабанова

Пожар избухна и в старозагорското село Остра могила

Три екипа на пожарната и доброволци участват в гасенето на о гъня в село Остра могила .  Пожарът избухва в постройка в стопанския двор, но бързо се прехвръля към съседната нива , съобщи директорът на РДПБЗН Стара Загора старши комисар Стоян Колев.  Горят..

публикувано на 13.07.24 в 18:20
Пожар край село Студена

Частично бедствено положение в община Свиленград, пламъците край с. Студена обхванаха 30хил. дка

Областна администрация Хасково обяви частично бедствено положение в община Свиленград. Причината е разрастващият се пожар край село Студена, който пламна по-рано днес. ПОгнената стихия е обхванала площ от 30 000 декара, уточни пред кореспондента на Радио..

публикувано на 13.07.24 в 14:53

Нови два пожара в Хасковско, пламъците са обхванал 2000дка край границата с Турция

Нови два пожара лумнаха в Хасковска област днес. По данни на зам.-областния управител Митко Петров, пламъци вече има и край свиленградското село Студена и село Дъбовец, община Любимец, предава кореспондентът на Радио Стара Загора в Хасково Христо Христов...

публикувано на 13.07.24 в 12:13

Пожарът между селата Мелница и Гранитово е обхванал 6000 декара

Близо 6000 декара е обхванал пожара в района на ямболските села Мелница и Гранитово. В момента няма опасност за населените места. В овладяването на огъня са включени десетки пожарникари, военни граничари и горски служители, информира кореспондентът ни..

публикувано на 13.07.24 в 12:02
СНИМКА Министерство на отбраната

Унищожен е невзрвиен боеприпас, намерен в района на Димитровград

Формирование за овладяване и/или преодоляване на последствията от бедствия за унищожаване на невзривени боеприпаси от 31-ви механизиран батальон – Хасково, от състава на 2-ра Тунджанска механизирана бригада, Сухопътни войски, вчера унищожи на полигон..

публикувано на 13.07.24 в 10:27