104 жени с безплатна цитонамазка104 жени от различни възрасти минаха безплатни гинекологични прегледи през последната година по проекта на Инер Уил клуб Стара Загора Берое "Майчинството - сбъднато чудо и отговорност". Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ д-р Калина Пиперкова, началник на отделението по акушерство и гинекология в болница „Тракия“. Тя поясни, че при 4 от случаите се касае за риск от развиването на онкологично заболяване и на тези жени са препоръчани допълнителни изследвания.

През тази година събитията на международната организация Инер Уил преминават под мотото „Грижата за жените и момичетата”. Идеята за проекта е на д-р Калина Пиперкова, която е и основният изпълнител на прегледите. Кампанията включва гинекологичен преглед с взимане на цитонамазка. Бяха проведени и обучителни беседи, насочени към младите жени. „Нашата идея е да обърнем внимание на здравето преди забременяване и раждане. Да обясним на младите жени за болестите, предавани по полов път, за предпазните средства, които да използват и какви са последиците от един аборт. Обърнахме внимание на естественото раждане и какви са ползите от него, както и колко е важно кърменето. Много млади майки отказват да кърмят децата си“, допълни д-р Пиперкова.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с д-р Пиперкова.

Още от категорията

218 новооткрити с ХИВ

218 са новооткритите носители на ХИВ в България през 2019 година, а общият брой на регистрираните носители на вируса е 3244. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ регионалният председател на Българската..

публикувано на 07.12.19 в 12:45

Аркади Шарков: Необходимо е изграждането на информационна система в здравеопазването, липсва цялостен контрол

„Необходимо е изграждането на информационна система в здравеопазването. Липсва цялостен контрол “. Това каза в предаването „Репортер“ по темата за болничните Аркади Шарков, здравен икономист в Експертен клуб за икономика и политика. П..

публикувано на 25.11.19 в 12:40

Заздравяват безплатно детските зъби

Кампанията за безплатно силанизиране на постоянните детски зъби в Стара Загора ще продължи до края на ноември. Силантите са профилактична мярка за намаляване на риска от развитието на кариес при деца на възраст от 5 до 9 години. Това съобщи в..

публикувано на 23.11.19 в 12:22

Кръгла маса за свръхупотребата на антибиотици

К атедра „Микробиология и паразитология“ към Медицинския факултет на Тракийския университет организира кръгла маса по проблемите на неправилната употреба и свръхупотребата на антибиотиците и последиците от тях. Събитието ще се състои днес от 13.30 часа..

обновено на 21.11.19 в 06:46

Д-р Ирина Събинова: При гръбначно изкривяване е добре детето да спортува

За пета поредна година Болница „Тракия“- Стара Загора проведе  двудневен скрининг за гръбначни изкривявания и плоскостъпие на деца и юноши от 7 до 18-годишна възраст. Близо 30 деца преминаха вчера и днес в кабинета по „Физиотерапия и рехабилитация"..

публикувано на 14.11.19 в 16:42

76 % от жените страдат от разширени вени

76 % от жените страдат от разширени вени. Това съобщи за здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ началникът на клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ „Проф. Киркович“ проф. Таньо Кавръков. Повишаването на жизнения стандарт и..

публикувано на 05.11.19 в 19:16

Медицински колеж изпраща 54-има абсолвенти

Промоцията на абсолвентите от випуск 2019 на Медицински колеж към Тракийския университет ще се проведе в аулата на колежа на 8 ноември, петък от 11 часа. Дипломите си ще получат 54-има здравни професионалисти, от които 25-има рехабилитатори,..

публикувано на 02.11.19 в 12:35

Джинджифилът и зеленият чай борят настинките

Джинджифилът и зеленият чай в комбинация с дихателни упражнения са изключително полезни при справянето с простудните заболявания. Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ специалистът по китайска медицина..

публикувано на 26.10.19 в 13:16

Болестта на Бюргер започва с изтръпване на крайника

Болестта на Бюргер е системно заболяване, което засяга предимно млади мъже. Състоянието се провокира от прекарани травмени увреди или измръзване на долните крайници. Тютюнопушенето също е силен провокиращ фактор. Обикновено започва развитие на..

публикувано на 19.10.19 в 12:42

Изследването със скенер е ключово при рак на белия дроб

Методът на компютърната томография позволява на лекарите да определят размера и локализацията на белодробния карцином, както и на метастазите (ако има такива). Компютър-томографът или скенерът е неинвазивно медицинско изследване, при което с помощта..

публикувано на 12.10.19 в 12:26