Децата са най- важната публика

Таня Евтимова и инж. Атанас Евтимов Театър "Дани и Деси"
Снимка: Мила Маринова

С две престижни отличия и две номинации, за най- добър детски спектакъл и за най- добро творчество, от Международния куклен фестивал "Rainforest" 2019 в град Кучинг, Борнео, Малайзия се завърна хасковският театър "Дани и Деси". Спектакълът "Принцеса Капчица" спечели "Наградата на детската публика". Той е по сценарии и режисура на Таня Евтимова, с авторската музика на дъщеря и Деси. Интересното сценографско и експериментално решение на постановката провокира организаторите на форума да присъдят специална награда за иновации в кукленото изкуство на инженер Атанас Евтимов, разказа артистичният директор на театър "Дани и Деси" Таня Евтимова. Тя уточни, че са единствените участници от България избрани след селекцията на 700 кукленици в света. 

Далечното пътуване на трупата е субсидирано чрез спечелен проект по програма "Мобилност" към Национален фонд култура към Министерството на културата, а хасковските актьори са представили страната ни сред участници от пет континента и 17 страни.

За емоцията и срещите с публиката, в далечна Малайзия, чуйте интервюто на Мила Маринова с актрисата Таня Евтимова:     

Важно е да уточним, че всички спектакли на театър"Дани и Деси" са преведени на 16 езика. "Принцеса Капчица" също говори на своята публика на различни езици. Спектакълът присъства в афиша на международни театрални фестивали в Полша, Мексико, Испания, Австрия, Румъния, Словения, Турция, Германия, Португалия, Франция, Белгия и Китай. Цветното настроение и  посещението в Борнео накара Мила Маринова вместо по телефона, да продължи започнатата тема очи в очи, като се срещне със създателите на театър "Дани и Деси" в Хасково. Записа ги минути след поредната им среща с най- важната, но и капризна детска публика, сред  декора на една пешеходна улица, между забързаните хора и свободно летящите гълъби: 

През 2020 година професионалният куклен театър "Дани и Деси" ще отпразнува четвърт век от началото на своя театрален път. Какво е усещането животът ти да преминава на колела, на крилете на самолет, сред декори, публика с различен цвят на кожата, с непозната религия и език? Къде е мястото и коя е компанията, за която не остава време, заради ангажиментите? Има ли време семейният и творчески тандем за общи мечти с децата си, на чиито имена е кръстена театралната формация, донесла им  редица международни отличия? Отговорит ена тези и други въпросителни научете в последната част от интервюто на Мила Маринова със специалистите по сценично превъплъщение Таня и Атанас Евтимови. 

Те с увереност, пишат страниците на своята забавна семейна приказка, вече 39 години. История, в която има зимни бури, изпитания и телесни травми, но няма униние и страх, а подкрепа, усмивка и желание, да продължиш напред с още една мечта...

Още от категорията

БМА с предложение за зала на името на Ламбо

Българската музикална асоциация (БМА) е внесла в Министерството на културата предложението мултифункционалния салон "Сцена 17" в сградата на министерството да бъде посветен на Стефан Данаилов. Това артистично пространство е създадено по инициатива..

публикувано на 13.12.19 в 13:43

Езиково кафене отваря врати в димитровградската библиотека

“Езиково кафене” отваря врати, днес, от 18 часа, в читалнята на  Градска библиотека „Пеньо Пенев” Димитровград. Инициативата, за тази нова форма за общуване сред читателите, е една от сбъднатите мечти на Валентина Терзиева. Главният библиотекар сподели,..

публикувано на 12.12.19 в 13:04

Оперната прима Стефка Минева: Щастлива съм да творя за младите!

На 14 декември от 16 часа на сцена „Фоайе“ в Държавна опера Стара Загора ще се състои концерт на Вокалната студия на Стефка Минева. Концертът е посветен на 70-годишния юбилей на оперната прима, който бе отбелязан тържествено с голям концерт в рамките..

публикувано на 12.12.19 в 12:35

Коледни картички и сурвакници подредиха в Стара Загора

Днес от 11 часа в Къща музей „Градски бит ХIХ век” ще бъде открита изложба „…КОГАТО ВСЕ ОЩЕ СЕ ИЗПРАЩАХА КАРТИЧКИ ЗА КОЛЕДА” с коледни картички от ХХ век и традиционни сурвакници от фондовете на РИМ-Стара Загора. На изложбата ще бъде..

публикувано на 12.12.19 в 09:03
Снимка:Интернет

"Покажи ми музика" в Стара Загора

В навечерието на Коледните празници  Overground Brass Band открива един нов за страната ни проект, който съчетава любовта към музиката и силно, позитивно социално послание. " ПОКАЖИ МИ МУЗИКА" е съвместен проект на Българска музикална асоциация,..

публикувано на 12.12.19 в 08:58

86 брачни двойки подновиха обетите си на "Златна сватба" в Казанлък

86 брачни двойки, врекли се във вечна вярност през 1969 година се събраха отново 50-години по-късно за да повторят обетите си във вярност на церемония организирана от община Казанлък. Домакин на груповата „Златна сватба“ бе кметът на Казанлък Галина..

публикувано на 11.12.19 в 15:49

Оперното сопрано Русалина Мочукова: Ролята на Селика в "Африканката" на Джакомо Майербер е вълнуващо и красиво предизвикателство

На 13 декември от 19.00 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще бъде представена за втори път постановката на операта „Африканката“ от Джакомо Майербер . След премиерата на 22 ноември, възхитителният  спектакъл на Вера Немирова ще се..

публикувано на 11.12.19 в 12:21

Виолета Кунева представя "Почти всичко е наред" в Стара Загора

Дебютната си стихосбирка „Почти всичко е наред“ ще представи в Стара Загора тази вечер младата поетеса Виолета Кунева. Срещата с нея ще бъде от 19ч. в популярния клуб за творчески срещи на ул. „Юрий Венелин“ №7. Основната тема, която развива авторката..

публикувано на 10.12.19 в 09:50

Романът "Мистерията B-FILES" алармира за изчезването на пчелите в световен мащаб

След успешното представяне в редица градове в България романът "Мистерията B-Files" бе представен наскоро и в Брюксел. Авторката Мария Павлова бие тревожно камбаната и търси отговор на един от съвременните горещи въпроси:" Защо изчезват пчелите?". Издател..

публикувано на 09.12.19 в 11:41

Историята на балета не познава друго произведение като "Шопениана"

Едно от най- чаканите заглавия от програмата на афиша за юбилейното 50- то издание на Фестивала на оперното и балетното изкуство е премиерата на "Шопениана". За хореограф на постановката Държавна опера Стара Загора ангажира дългогодишната примабалерина и..

публикувано на 04.12.19 в 11:45