"Българската Коледа" дари и тази година апаратура на Клиниката по неонатология в Стара Загора

Университетската многопрофилна болница „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора е сред 19-те лечебни заведения в страната, които за поредна година получиха нова апаратура в рамките на кампанията „Българската Коледа“. Благотворителната дарителска инициатива се провежда под егидата на президента на Република България и само преди няколко дни бе дадено началото на нейното 17-то издание. 

С грижа към най-малките пациенти кампанията предостави на Клиниката по неонатология апарат за контролирана церебрална хипотермия.

"Това е един апарат, който се използва за поддържане на малко по-ниска температура на тялото и основно на мозъка при новородени, родени при асфиксия и претърпели мозъчно увреждане. Чрез него се прилага един метод на лечение, който е известен отдавна, но в масовата практика в чужбина навлезе преди близо 10 години, а от 3-4 години подобни апарати се използват и в България", уточни доц. д-р Христо Мумджиев, началник на клиниката.

Около 30 хил. лв. е стойността  на получения от кампанията апарат за контролирана церебрална хипотермия. Благодарение на „Българската Коледа“, както и на други кампании и дарители, старозагорската неонатология е сред най-добре оборудваните, допълни доц. Мумджиев.

Между 350 и 400 недоносени и болни доносени деца преминават годишно през старозагоската Клиника по неонатология. В нея се лекуват малки пациенти и от областите Сливен, Ямбол и отчасти Бургас, а най-малкото, спасено от старозагорските неонатолози досега бебе при раждането си е тежало едва 600 гр. За съжаление все още нивото на недоносеност у нас продължава да бъде сравнително високо - около 9-10%, признава д-р Мумджиев.

"То е по-високо от средноевропейското и доста по-високо от това на развитите европейски страни като причините са медицински и социални. От медицинските причини част от недоносеността се дължи на широко разпространения метод инвитро. Чрез него често се раждат близнаци, които често са с поднормено тегло и незрели. Раждането от страна на малолетни малцинствени майки също нерядко води до неизносване на плода и това са двете по-ясно изразени причини за продължаващата сравнително висока честота на недоносеност у нас."

„Съпричастността е признак на зрялост на едно общество. Това е едно от нещата, които ни различават от неразвитите общества. А „Българската Коледа“ е начин на съпричастност, каза още д-р Мумджиев и изрази надежда, че ще има още съпричастни към лечението на малките пациенти дарители. 

През 2019 год. „Българската Коледа“ дари на 19 лечебни заведения от цялата страна модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на обща стойност 1 585 770 лв. Апаратура получиха  университетски и многопрофилни лечебни заведения в София, Варна, Габрово, Добрич, Плевен, Пловдив, Силистра и Стара Загора.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл:
Още от категорията

Стоянка Мутафова

Отиде си голямата Стоянка Мутафова

Почина голямата българска актриса Стоянка Мутафова, съобщи Евгени Боянов, мениджърът на актрисата. "Тази сутрин в 6, 15 ч. загубихме Стоянка Мутафова. Нейния Нейчо си я прибра на Никулден! Поклон пред светлата й памет!", написа той.

публикувано на 06.12.19 в 09:35
Снежана Танева - директор на Търговска гимназия Стара Загора

На празника на Търговската гимназия в Стара Загора връчват наградата "Румен Камбуров"

Трима възпитаници на Търговската гимназия „Княз Симеон Търновски“ в Стара Загора ще бъдат удостоени с наградата „Румен Камбуров“ тази година на връх професионалния празник на училището – 6 декември. Призът се връчва за седма поредна година за..

публикувано на 06.12.19 в 08:20

Православната църква почита паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец

Българската православна църква прославя паметта на свети Николай Мирликийски Чудотворец. Известен с морските си чудотворства, светецът е почитан и като помощник и закрилник на семейството и децата. На Никулден празнуват също банките и банкерите...

публикувано на 06.12.19 в 08:11

Около 10 млн.лв. даряват българите годишно

През последните години броят на българите, които даряват е намалял, но дарените средства са повече, показват данните на Българския дарителски форум. Ако преди десетина години годишно са били дарявани по около 1-2 млн.лв., то за 2018г. дарените..

публикувано на 06.12.19 в 07:45

Мъгла затруднява движението на прохода Шипка тази сутрин

Поради мъгла е намалена е видимостта до 50 метра на прохода Шипка тази сутрин. На прохода има заледени и обработени пътни участъци. Движението е без ограничения и температурата е – 8 градуса. На Прохода на Републиката времето е ясно и..

публикувано на 06.12.19 в 06:48

Ангелина Петкова с награда от Къща музей "Пейо К. Яворов" Чирпан

Като част от инициативите за отбелязване на 65 -тата годишнина от създаването на Къща - музей „Пейо К. Яворов“ в Чирпан е поетичната вечер днес от 17,30 часа в памет на поетите Димитър Данаилов и Павел Матев. Организатори на проявата са..

публикувано на 05.12.19 в 17:53

Поетична вечер в памет на Димитър Данаилов и Павел Матев в Чирпан

Като част от инициативите за отбелязване на 65 -тата годишнина от създаването на Къща - музей „П. Крачолов Яворов“ в Чирпан е поетичната вечер днес от 17,30 часа в памет на поетите Димитър Данаилов и Павел Матев. Организатори на проявата са Къща-музей..

публикувано на 05.12.19 в 15:16

120 студенти получиха дипломите си от Аграрния факултет на Тракийския университет

На тържествена церемония днес в новия културен център „Стара Загора“ бяха връчени дипломите на успешно завършилите своето образование студенти от Аграрния факултет на Тракийския университет. 120 са общо завършилите „Рибовъдство и аквакултура“,..

публикувано на 05.12.19 в 15:13

Няма нови огнища на африканска чума по домашните свине

В Стара Загора министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танев обяви, че не са открити нови огнища на африканска чума по свинете. "Нови огнища при домашните свине няма. Приключихме го още на практика август месец. Пикът беше през..

публикувано на 05.12.19 в 14:50

Старши комисар Иван Карушков: Последното класическо бягство от Старозагорския затвор е от 1971 година

В навечерието на Никулден Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи водосвет в храм „Св. Николай Мирликийски“, намиращ се на територията на Старозагорския затвор. Църковния обред бе предназначен за здравето и..

публикувано на 05.12.19 в 14:42