Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Българската Коледа" дари и тази година апаратура на Клиниката по неонатология в Стара Загора

Университетската многопрофилна болница „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора е сред 19-те лечебни заведения в страната, които за поредна година получиха нова апаратура в рамките на кампанията „Българската Коледа“. Благотворителната дарителска инициатива се провежда под егидата на президента на Република България и само преди няколко дни бе дадено началото на нейното 17-то издание. 

С грижа към най-малките пациенти кампанията предостави на Клиниката по неонатология апарат за контролирана церебрална хипотермия.

"Това е един апарат, който се използва за поддържане на малко по-ниска температура на тялото и основно на мозъка при новородени, родени при асфиксия и претърпели мозъчно увреждане. Чрез него се прилага един метод на лечение, който е известен отдавна, но в масовата практика в чужбина навлезе преди близо 10 години, а от 3-4 години подобни апарати се използват и в България", уточни доц. д-р Христо Мумджиев, началник на клиниката.

Около 30 хил. лв. е стойността  на получения от кампанията апарат за контролирана церебрална хипотермия. Благодарение на „Българската Коледа“, както и на други кампании и дарители, старозагорската неонатология е сред най-добре оборудваните, допълни доц. Мумджиев.

Между 350 и 400 недоносени и болни доносени деца преминават годишно през старозагоската Клиника по неонатология. В нея се лекуват малки пациенти и от областите Сливен, Ямбол и отчасти Бургас, а най-малкото, спасено от старозагорските неонатолози досега бебе при раждането си е тежало едва 600 гр. За съжаление все още нивото на недоносеност у нас продължава да бъде сравнително високо - около 9-10%, признава д-р Мумджиев.

"То е по-високо от средноевропейското и доста по-високо от това на развитите европейски страни като причините са медицински и социални. От медицинските причини част от недоносеността се дължи на широко разпространения метод инвитро. Чрез него често се раждат близнаци, които често са с поднормено тегло и незрели. Раждането от страна на малолетни малцинствени майки също нерядко води до неизносване на плода и това са двете по-ясно изразени причини за продължаващата сравнително висока честота на недоносеност у нас."

„Съпричастността е признак на зрялост на едно общество. Това е едно от нещата, които ни различават от неразвитите общества. А „Българската Коледа“ е начин на съпричастност, каза още д-р Мумджиев и изрази надежда, че ще има още съпричастни към лечението на малките пациенти дарители. 

През 2019 год. „Българската Коледа“ дари на 19 лечебни заведения от цялата страна модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на обща стойност 1 585 770 лв. Апаратура получиха  университетски и многопрофилни лечебни заведения в София, Варна, Габрово, Добрич, Плевен, Пловдив, Силистра и Стара Загора.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл:




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

НЧ

Девет читалища в Сливенско получават общинска субсидия

Общинска субсидия за близо 17 хиляди лева бе разпределена за финансиране на проектите на читалища в община Сливен. Това е вторияj транш от субсидирането на културните средища.  Общинската субсидия ще получат девет народни читалища. Според комисията..

публикувано на 14.08.24 в 15:59

В Хасково се проведе публично обсъждане на нов общ устройствен план

Публично обсъждане на Общ устройствен план на Община Хасково - фаза Предварителен проект и Доклад за Екологична оценка към него се проведе в зала „Хасково“. В обсъждането на стратегическия документ участваха кметът на Община Хасково Станислав..

публикувано на 14.08.24 в 15:00

Езерото в хасковския парк "Кенана" се дава на концесия

Община Хасково откри процедурата за определяне на концесионер за строителство, експлоатация и поддържане на обект – публична общинска собственост в местност Кенана за Обществен извънселищен горски парк. Пълният набор от документи и..

публикувано на 14.08.24 в 14:51

Ръст на жилищното строителство отбелязват в Сливен

Въведените в експлоатация новопостроените жилищни сгради в област Сливен през второто тримесечие на 2024 година се увеличават 4,2%, съобщават от Националния статистически институт.  Преобладаващата част от всички новопостроени жилища през второто..

публикувано на 14.08.24 в 14:24

Режим на водата в 25 селища на Ямболска област

В 25 населени места в Ямболска област е въведен режим на водата. Липсата на достатъчно валежи през последните години и амортизираната до крайност водопроводна мрежа са основните причини за налагането на ограниченията, съобщава кореспондентът ни Даниела..

публикувано на 14.08.24 в 14:15

Старозагорските съветници одобриха новата общинска транспортна схема

Извънредно заседание на Общинския съвет на Стара Загора се проведе днес. За по-малко от час общинските съветници разгледаха и гласуваха 4 точки, по-важната от които беше утвърждаването на Общинската транспортна схема.  Съветниците отмениха свое..

публикувано на 14.08.24 в 13:58

В Деня на младежта кметът и заместникът му обсъдиха общи каузи за Ямбол с младите хора

Откритите пространства са приоритет за Ямбол, затова и активно се развиват парковете и спортната инфраструктура. Вече започна изграждането на скейт-парк, който ще бъде допълнен с нов парк за отдих, предназначен за всички младежи и техните гости...

публикувано на 14.08.24 в 13:20
ЕЦИХ Загоре

ЕЦИХ Загоре отвори процедура за безвъзмездно финансиране на иновации и дигитализация

Европейският цифров иновационен хъб Загоре (ЕЦИХ Загоре) отвори първата процедура за кандидати за безвъзмездно финансиране на иновативни идеи и дигитализация. За финансиране могат да кандидатстват микро, малки и средни предприятия, малки дружества със..

публикувано на 14.08.24 в 11:08

Митрополит Николай донесе в Хасково чудотворна икона на Света Богородица

Пловдивският митрополит Николай пристигна снощи в Хасково, за да донесе в града чудотворната икона Пресвета Богородица – Златна ябълка, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Негово високопреосвещенство Николай бе посрещнат в..

публикувано на 14.08.24 в 09:53
Община Тунджа

В община Тунджа ще бъде разкрит център за непридружени деца бежанци

В село Овчи кладенец,община Тунджа, област Ямбол, предстои да бъде разкрит център за непридружени деца бежанци. Той ще се намира в базата на бивш дом за деца, лишени от родителска грижа. Изграждането на центъра и предоставянето на комплексни..

публикувано на 14.08.24 в 09:39