Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Българската Коледа" дари и тази година апаратура на Клиниката по неонатология в Стара Загора

Университетската многопрофилна болница „Проф. Стоян Киркович“ в Стара Загора е сред 19-те лечебни заведения в страната, които за поредна година получиха нова апаратура в рамките на кампанията „Българската Коледа“. Благотворителната дарителска инициатива се провежда под егидата на президента на Република България и само преди няколко дни бе дадено началото на нейното 17-то издание. 

С грижа към най-малките пациенти кампанията предостави на Клиниката по неонатология апарат за контролирана церебрална хипотермия.

"Това е един апарат, който се използва за поддържане на малко по-ниска температура на тялото и основно на мозъка при новородени, родени при асфиксия и претърпели мозъчно увреждане. Чрез него се прилага един метод на лечение, който е известен отдавна, но в масовата практика в чужбина навлезе преди близо 10 години, а от 3-4 години подобни апарати се използват и в България", уточни доц. д-р Христо Мумджиев, началник на клиниката.

Около 30 хил. лв. е стойността  на получения от кампанията апарат за контролирана церебрална хипотермия. Благодарение на „Българската Коледа“, както и на други кампании и дарители, старозагорската неонатология е сред най-добре оборудваните, допълни доц. Мумджиев.

Между 350 и 400 недоносени и болни доносени деца преминават годишно през старозагоската Клиника по неонатология. В нея се лекуват малки пациенти и от областите Сливен, Ямбол и отчасти Бургас, а най-малкото, спасено от старозагорските неонатолози досега бебе при раждането си е тежало едва 600 гр. За съжаление все още нивото на недоносеност у нас продължава да бъде сравнително високо - около 9-10%, признава д-р Мумджиев.

"То е по-високо от средноевропейското и доста по-високо от това на развитите европейски страни като причините са медицински и социални. От медицинските причини част от недоносеността се дължи на широко разпространения метод инвитро. Чрез него често се раждат близнаци, които често са с поднормено тегло и незрели. Раждането от страна на малолетни малцинствени майки също нерядко води до неизносване на плода и това са двете по-ясно изразени причини за продължаващата сравнително висока честота на недоносеност у нас."

„Съпричастността е признак на зрялост на едно общество. Това е едно от нещата, които ни различават от неразвитите общества. А „Българската Коледа“ е начин на съпричастност, каза още д-р Мумджиев и изрази надежда, че ще има още съпричастни към лечението на малките пациенти дарители. 

През 2019 год. „Българската Коледа“ дари на 19 лечебни заведения от цялата страна модерна, високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на обща стойност 1 585 770 лв. Апаратура получиха  университетски и многопрофилни лечебни заведения в София, Варна, Габрово, Добрич, Плевен, Пловдив, Силистра и Стара Загора.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл:
Още от категорията

Патова ситуация в Раднево

На проведеното този следобед заседание на Общинския съвет в Раднево отново не е назначен временен управител на общинската болница и приемането на бюджета е отложено за следващата сесия.  "Реално сме в патова ситуация", призна председателят на местните..

публикувано на 27.02.20 в 18:27

Болница "Тракия" с мерки срещу разпространението на коронавируса

Всички предписания на здравните власти за работа с пациенти в спешните приемни отделения на болничните заведения са изпълнени в Болница „Тракия“. Обособен е отделен външен вход за Спешно приемно отделение, до който водят поставени на няколко места ясни..

публикувано на 27.02.20 в 16:51

Отчетоха трета година с намаляване на замърсяването с фини прахови частици в Стара Загора

Днес в сградата на Общинска администрация Стара Загора се проведе заседание на Програмния съвет за оценка и управление качеството на атмосферния въздух към Община Стара Загора. На заседанието беше обсъден и приет отчет за изпълнение през 2019 г. на..

публикувано на 27.02.20 в 16:49

Удължава се срокът за промяна на маршрута на няколко линии от градския транспорт в Стара Загора

Във връзка с осигуряване на аварийно обезопасяване на пътен участък на ул. „Младост“ в кв. „Железник“, се удължава срокът за строителни дейности до 02.03.2020 г. За посочения период общественият транспорт ще продължи да се движи по обходен маршрут..

публикувано на 27.02.20 в 16:45

Няма да променят програмата на "Кукерландия", въпреки коронавируса

Поради зачестилите въпроси от граждани, организаторите на Международния маскараден фестивал „Кукерландия“ обявяват, че двадесет и първото издание на фестивала ще се проведе по предварително обявената програма от 27 февруари до 1 март включително,..

публикувано на 27.02.20 в 15:54

Защитни предпазни средства и дезинфектанти ще искат от министерството старозагорските болници

Областният медицински съвет в Стара Загора взе решение да бъде изпратено писмо до Министерство на здравеопазването с искане държавата да предостави безплатно на болничните заведения и на Центъра за спешна медицинска помощ защитни предпазни средства за..

публикувано на 27.02.20 в 15:32

Розовото масло побратими Казанлък и азербайджанския Загатала

С 27 гласа „За“ подписване на Споразумение за побратимяване между Казанлък и Загатала, Азербайджан гласува мнозинството на Общински съвет – Казанлък на днешното си редовно заседание. В предложението си кмета Галина Стоянова посочва: „Побратимяването ще..

публикувано на 27.02.20 в 15:21

В Ямбол превозвачи излязоха на протест срещу тол системата

На протест излязоха превозвачи от Ямбол и региона. Те недоволстват от неяснотите около въвеждането на тол системата, както и неуредиците в бранша. Превозвачи и собственици на малки транспортни фирми се събраха на паркинг на входа на Ямбол. Тяхното..

публикувано на 27.02.20 в 15:14

Ще се работи за възстановяване на студийния комплекс на Радио Стара Загора

Редакционна независимост в Българското национално радио е гарантирана. Обществените медии трябва да се финансират с обществени средства . Това каза в студиото на Радио Стара Загора Андон Балтаков, генерален директор на БНР. Днес той за първи..

публикувано на 27.02.20 в 12:40
Аркади Шарков

Има нормативна уредба, която гарантира болнични при карантина

Има нормативна уредба, която дава право на социално осигурените български граждани да могат да ползват болнични в случаи на карантина. Разписано е достатъчно ясно в Кодекса за социално осигуряване, както и в наредбата за временна нетрудоспособност...

публикувано на 27.02.20 в 11:29