Няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете в Старозагорско

Днес в Областна администрация се състоя заседание на Областната епизоотична комисия, председателствано от областния управител Гергана Микова. В него участваха д-р Дамян Миков, директор на Областна дирекция по безопасност на храните-Стара Загора, представители на  РЗИ, ОД МВР, РД ПБЗН, РИОСВ, на неправителствената организация „Зелени Балкани, съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Дамян Миков запозна присъстващите с епизоотичната обстановка в областта. До този момент няма регистрирани случаи на Африканска чума по свинете. Констатацията на Областната дирекция по безопасност на храните е, че почти всички задни дворове в областта  са депопулирани.

Д-р Миков заяви още, че в Старозагорска област стопаните, подали документи за получаване на средства за почистване и дезинфекция на задните дворове, са получили определеното подпомагане. На следващо заседание на комисията предстои разглеждане на документи за финансово подпомагане, подадени след оказания срок, които ще бъдат изпратени към МЗХГ.

От Областната дирекция по безопасност на храните са констатирали единични случаи на неизпълнение на предписанията за унищожаване на домашните прасета, отглеждани в задни дворове. „При установени от нас нарушения, законът се прилага с цялата си тежест“, уточни д-р Миков.  Служители на Дирекцията продължават с ежедневните проверки,  включително и по сигнали на граждани.

От Областната дирекция по горите съобщиха, от 1 октомври до днес на територията на област Стара Загора за отстреляни 921 диви свине, като за всички са предадени проби за изследване за Африканска чума по свинете и трихинелоза.


Още от категорията

Ангелина Петкова с награда от Къща музей "Пейо К. Яворов" Чирпан

Като част от инициативите за отбелязване на 65 -тата годишнина от създаването на Къща - музей „Пейо К. Яворов“ в Чирпан е поетичната вечер днес от 17,30 часа в памет на поетите Димитър Данаилов и Павел Матев. Организатори на проявата са..

публикувано на 05.12.19 в 17:53

Поетична вечер в памет на Димитър Данаилов и Павел Матев в Чирпан

Като част от инициативите за отбелязване на 65 -тата годишнина от създаването на Къща - музей „П. Крачолов Яворов“ в Чирпан е поетичната вечер днес от 17,30 часа в памет на поетите Димитър Данаилов и Павел Матев. Организатори на проявата са Къща-музей..

публикувано на 05.12.19 в 15:16

120 студенти получиха дипломите си от Аграрния факултет на Тракийския университет

На тържествена церемония днес в новия културен център „Стара Загора“ бяха връчени дипломите на успешно завършилите своето образование студенти от Аграрния факултет на Тракийския университет. 120 са общо завършилите „Рибовъдство и аквакултура“,..

публикувано на 05.12.19 в 15:13

Няма нови огнища на африканска чума по домашните свине

В Стара Загора министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танев обяви, че не са открити нови огнища на африканска чума по свинете. "Нови огнища при домашните свине няма. Приключихме го още на практика август месец. Пикът беше през..

публикувано на 05.12.19 в 14:50

Старши комисар Иван Карушков: Последното класическо бягство от Старозагорския затвор е от 1971 година

В навечерието на Никулден Негово високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи водосвет в храм „Св. Николай Мирликийски“, намиращ се на територията на Старозагорския затвор. Църковния обред бе предназначен за здравето и..

публикувано на 05.12.19 в 14:42

Готово е предложението за увеличението на такса смет в община Стара Загора

Готово е предложението на ръководството на община Стара Загора за увеличението на такса смет от януари следващата година. Още преди десетина дни в интервю за Радио Стара Загора кметът Живко Тодоров съобщи, че съществува подобен вариант като една от..

публикувано на 05.12.19 в 14:17

Вярвам в добрината на хората

17 издание на "Българската Коледа" е под мотото "Да дарим бъдеще на болните деца". Миналата година кампанията успя да събере 2 440 000 лева дарения. Със средствата на благотворителната инициатива, бяха подпомогнати 19 лечебни заведения от цялата страна и..

публикувано на 05.12.19 в 14:09

Има данни пожарът в хотел "Железник" да е умишлен

Двама души са обгазени, а други трима са с леки натъртвания след пожар, възникнал рано тази сутрин в ресторантската част на хотел „Железник“ в Стара Загора. За щастие няма тежко пострадали.  По информация на служители на хотела, пожарът е възникнал..

публикувано на 05.12.19 в 13:52

Започва дарителска кампания в подкрепа на АГ-отделението в Казанлък

Община Казанлък, МБАЛ „Д-р Христо Стамболски“ и Сдружение „Бъдеще за децата“ стартираха Коледна дарителска кампания под надслов „Дай живот в Казанлък - да подкрепим родилно отделение“.  Организаторите призовават казанлъчани и жителите на..

публикувано на 05.12.19 в 13:48

Пожарът в хотел "Железник" в Стара Загора е потушен

Двама души са обгазени, а други трима са с леки контузии след пожар, възникнал рано тази сутрин в ресторантската част на хотел „Железник“ в Стара Загора. Евакуирани са общо 43-ма души, има данни огънят да е причинен умишлено.  По..

обновено на 05.12.19 в 13:32