Старозагорци могат да си купят билет за градския транспорт чрез мобилно приложение

Старозагорци вече могат да си купят билет за градския транспорт чрез мобилно приложение на смартфона си.  Това е част от изпълнението на проекта за „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“. Приложението е бонус от фирмата-изпълнител и не струва нищо на общината, обясни днес ресорния зам.-кмет Йордан Николов. 

По повод критиките, появили се в социалните мрежи относно работата на приложението той обясни, че то тепърва ще бъде подобрявано, а самият проект трябва да бъде изпълнен чак през март догодина. Въпреки това вече се дава възможност на старозагорци да ползват тази услуга и да пътуват с електронен билет, като единственото условие е да активирате въпросния билет след като се качите в автобуса или тролейбуса.

Идеята е хората да започнат от сега да свикват с новия начин за таксуване., обясни Йордан Николов:

Димитър Авджиев, управител на общинската фирма "Автобусни и тролейбусни превози" - Стара Загора обясни, че всички служители са преминали обучения и знаят за новия начин за закупуване на билети.

Реализацията на проекта за „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“ включва още изграждане на автоматична система за таксуване. Както и въвеждане на видеонаблюдение на основните кръстовища и интелигентна система за превенция на задръствания. В ход е и подмяната на съществуващите светофарни уредби и трафик контролери, три ще бъдат и светофарите, даващи с бутон предимство на пешеходците.