Живко Тодоров: Ако не вдигнем "такса смет" инвестиционната програма ще бъде орязана с 2 млн. лв.

Живко Тодоров
Снимка: БГНЕС

Ако съветниците не подкрепят предложението за увеличението на „такса смет“ на община Стара Загора ще трябва да режат от други пера в бюджета, които няма да могат да бъдат изпълнявани. Това обясни в интервю за Радио Стара Загора кметът на общината Живко Тодоров.

Вдигането на „такса смет“ в община Стара Загора се налага най-вече заради почти двойния скок на таксата за депониране на отпадъци по Закона за управление на отпадъците, която се плаща на Министерство на околната среда и водите. От 57 лева за тон тя се покачва на 95 лева за тон.

Това е почти двойно поскъпване на тези задължителни отчисления, което ще повлияе на бюджета на общината и ще влезем в минус. Освен това минималната работна заплата се вдига отново, а работниците в „чистота“ и „озеленяване“, които работят към общинските структури обикновено са назначени на минимална заплата, каза Тодоров. Той поясни, че това означава, че и тази разходна част от бюджета ще се повиши, а това ще отвори сериозен минус, който няма как да бъде попълнен по друг начин освен да се завиши таксата.

Трябва да кажат кои ремонти няма да се случат, за да може да се компенсира този минус в бюджета. Някои съветници са много силни в разходната част, но в приходната част им липсва политическата воля да вземат правилните решения. По време на предизборната кампания обещаваха какво ли не, но когато трябва да кажат откъде ще дойдат парите, подхождат популистки и казват, че са против вдигането на таксите. И аз съм против това. На кой му е приятно да вдига таксите, но когато няма от кое перо да се отреже и трябва да си кажем истината и да я преодолеем заедно“, коментира Тодоров. По думите му ако не се стигне до съгласие по въпроса в града ще настане застой.

Това означава 2 млн. лв. от инвестиционната програма да бъдат отрязани, няма да може да правим тротоари, улици, ремонти, да съфинансираме европейски проекти, това би означавало да обречем общината на бездействие през следващите години“, категоричен бе Тодоров.

Това не са разходи, които общината може да спести по някакъв начин, тези отчисления към МОСВ трябва да се превеждат всеки месец, те не зависят от администрацията. Ние сме изградили всичко, което е било необходимо, като сме изградили сепарираща инсталация, имаме изградено Регионално депо за отпадъци, съответно една голяма част от отпадъците се сортират и въпреки това на депото отива определено количество.  Благодарение на това, че сме си свършили работата ние плащаме 50% по-ниски отчисления, но въпреки това те скачат и това се отразява на самото перо в бюджета. Понеже слушах интервюта през последните дни как общината не си е свършила работата, по-скоро проблемът е, че някои от хората , които го твърдят не са наясно с темата за отпадъците. В момента такса смет се вдига в почти всички общини и основната причина е именно този скок в отчисленията, които държавата задължава общините да плащат към МОСВ“, коментира още кметът на общината.

По повод новата структура на общинска администрация ще има промени в много дирекции и отдели, ще бъде обособен и нов зам.-кмет, но общата численост на администрацията не скача, категоричен бе Живко Тодоров.

Той коментира и отмененият конкурс за идеен проект за спортна зала в Стара Загора.

Поръчката ще бъде пусната наново с основната поправка, че ще поискаме изработване на технически проект, няма да бъде инженеринг и строителство едновременно, защото това ще даде възможност на общината да защити по-добре интереса си и да има ясен и точен проект с количествено-стойностни сметки, затова решихме да прекратим този конкурс“, каза Тодоров. Той припомни също, че от Камарата на архитектите са имали възражения срещу условията на обществената поръчка, които според тях са били дискриминационни. Според Тодоров те са имали предвид поставеното изискване проектанте да имат опит в изработването на спортни зали. „Съответно ние това изискване сме го премахнали и ще бъде обявена наново документацията. Ще се забавим две седмици, но по-добре да се забавим и да направим всичко качествено. Все пак с тази съществена промяна и изискването ни за изработване и на технически, освен на идеен проект, изисква да прекратим и пуснем наново документацията“ , добави кметът.


Още от категорията

Започна регистрацията на групите за "Кукерландия"

Започна регистрацията на групите, които ще се включат в тазгодишното издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” в Ямбол. Организатори на проявите са общините Тунджа и Ямбол. Заявки за участие в конкурсната програма ще се приемат до..

публикувано на 18.01.20 в 15:05

Иранският филм "Домино" - в съботната програма на МЕНАР Филм фест в Стара Загора

До 26 януари Стара Загора е домакин на МЕНАР Филм Фест, който представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток и Северна Африка. Филмите са със специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този..

обновено на 18.01.20 в 11:00

Започват кукерските празници в община Стралджа

Традиционните кукерски игри започват в селата на община Стралджа.  В основата на обреда е имитиране на заораване и сеитба, както и прибиране на реколтата.  След повече от 20 години прекъсване в село Атолово отново кукери ще обикалят домовете и ще..

публикувано на 18.01.20 в 09:45

Ученици от Ямбол почистват коритото на река Тунджа от битови и пластмасови отпадъци

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет Ямбол Антон Шиков подкрепят инициативата на учениците от Професионална гимназия по строителство и архитектура „Кольо Фичето“ и отправят призив към всички общински съветници,..

публикувано на 18.01.20 в 10:10

Създаване на Фонд за отпускане на стипендии за даровити деца в Стара Загора предлагат общинските съветници на ВМРО

Създаване на Фонд за отпускане на стипендии за даровити деца в Стара Загора ще предложат общинските съветници на ВМРО. Идеята е да се подпомагат деца в различна възраст, спечелили призове и награди във всички сфери на нашето общество, като спорта,..

публикувано на 17.01.20 в 16:26
Проф. Михаил Неделчев

9 акции и инициативи се подготвят за 100-годишнината на списание „Златорог“

9 акции и инициативи се подготвят за 100-годишнината на списание „Златорог“. Това е най-дълготрайното българско литературно списания, чиято първа книжка е издадена през януари 1920 г. , разказа в интервю за Радио Стара Загора литературният критик и..

публикувано на 17.01.20 в 15:23

Започва подготовката за обучение на водни спасители към БЧК в Стара Загора

Започва подготовката за обучение и сертифициране на водни спасители в Българския червен кръст в Стара Загора. Квалификационните степени са две: за плувен басейн и за спасители на море и открити водни площи.  "Ние сме в отчетена кампания от 25..

публикувано на 17.01.20 в 14:13

Работа за студенти и шофьори в Германия

Българските студенти ще могат и през тази година да трупат професионален опит през лятото в Германия. Вече стартира приемът на документи, като до 14 февруари 2020 г. могат да се подават заявления по образец в бюрото по труда, на чиято територия се..

публикувано на 17.01.20 в 13:53

Няма привлечени като обвиняеми от екоинспекцията в Стара Загора

До момента няма привлечени като обвиняеми лица от Регионална инспекция по околната среда и водите – Стара Загора, информират от Окръжна прокуратура. Води се разследване за установяване на извършено престъпление от длъжностни лица във връзка с..

публикувано на 17.01.20 в 12:24

Две казанлъшки села ще могат сами да си изберат кметски наместници

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова ще даде възможност на жителите на селата Голямо Дряново и Горно Изворово сами да предложат за назначаване кметски наместник на селото, информират от общинската пресслужба. Това ще стане на организирани..

публикувано на 17.01.20 в 11:41