Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И БСДП са против по-висока такса смет в Стара Загора

И групата на БСДП в общинския съвет на Стара Загора е категорично против предлаганото от кмета увеличение на такса смет, съобщи в интервю за Радио Стара Загора председателят на групата Дамян Георгиев.

Самият алгоритъм за събиране на налога е грешен и неморален и докато не решим как справедливо да се разпределя той, не можем така анблок с определени промили да го увеличим, аргументира позицията на тримата съветници от БСДП Георгиев. По думите му данъчните оценки при частните имоти на центъра и на стопанските обекти в Стара Загора са доста завишени над пазарна цена. И тъй като такса смет се изчислява въз основа на тях, след вдигане и на такса смет дължимите към хазната суми ще станат нереално високи.

„Аргументите на администрацията, с които се иска увеличението са, отчисленията към МОСВ и други плащания, което означава, че сумите събирани от такса смет няма да отидат за подобряване на услугата“, заяви Дамян Георгиев. Призива на кмета към съветниците да носят отговорност в тежки моменти той коментира така: "Днес е 13 декември и ние вчера разбрахме, или преди една седмица, че трябва да се плащат отчисления. Аз задавам простия въпрос - защо не го направихме лятото, защо не го направихме есента и отговарям просто - защото имаше избори".

Цялото интервю с Дамян Георгиев може да чуете в прикачения звуков файл

До момента публична позиция срещу увеличението на такса смет в Стара Загора са заявили групите в общинския съвет на „Народен съюз“ - 7 съветници, БСП - 7, „Демократична България“ – 3, БСДП – 3, Алтернативата на гражданите – 2, „Възраждане“ – 1.  

Вчера кметът Живко Тодоров съобщи, че променя първоначалното си предложение за гражданите промилите да скочат от 1,5 на 1,8 за гражданите, за фирмите от 3,5 на 4,2. Новото предложение гласи таксата за граждани да стане 1,7, а за предприятията - 4 на хиляда. 

Още от категорията

Старозагорски депутати за бъдещето на въгледобива в региона

Старозагорски регион не е готов да посрещне Зеления пакт за развитие, който прокарва въглеродна неутралност в Европа, а по всичко личи, че управляващите проспаха момента, в който можеше да защитим горивните електроцентрали. Това каза за Радио Стара..

обновено на 20.01.20 в 09:05

Община Стара Загора ще отбележи годишнината от обесването на Васил Левски на правилната дата 18 февруари

През тази година Стара Загора ще отбележи годишнината от обесването на Васил Левски на правилната дата 18 февруари, а не както бе досега на 19 февруари. Това съобщи в интервю за Радио Стара Загора Диана Атанасова, началник отдел Култура в община..

публикувано на 20.01.20 в 08:20

Кметът на Хасково Станислав Дечев в деня на Освобождението: Моята вяра е Хасково! Ще бъда щастлив, ако и за Вас е така!

Хасково празнува днес 142 години от Освобождението на града от османско владичество. Тържествен ритуал по този повод организира община Хасково. За да поднесат венци и цветя на признателност пред паметника-морена, близо до храм „Св.Богородица” дойдоха..

публикувано на 19.01.20 в 14:27

В Ямбол се проведе националното зимно математическо състезание "Атанас Радев"

В Ямбол за 26-та година се проведе националното зимно математическо състезание "Атанас Радев" за гимназисти, съобщи директорът на едноименната математическа гимназия Евгений Иванов. В турнира участваха 365 ученици от 21-о училища от страната, както и отбори..

публикувано на 19.01.20 в 13:29

Подменят водопроводната мрежа в най-голямото ямболско село Зимница

Продължава работата по подмяната на водопроводната мрежа в най-голямото ямболско село. До края на годината в Зимница ще бъдат основно ремонтирани и 10 улици. В Зимница живеят над 2000 души, но честите аварии по амортизираната до крайност водопроводна..

публикувано на 19.01.20 в 10:10

Започна регистрацията на групите за "Кукерландия"

Започна регистрацията на групите, които ще се включат в тазгодишното издание на Международния маскараден фестивал „Кукерландия” в Ямбол. Организатори на проявите са общините Тунджа и Ямбол. Заявки за участие в конкурсната програма ще се приемат до..

публикувано на 18.01.20 в 15:05

Иранският филм "Домино" - в съботната програма на МЕНАР Филм фест в Стара Загора

До 26 януари Стара Загора е домакин на МЕНАР Филм Фест, който представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток и Северна Африка. Филмите са със специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този..

обновено на 18.01.20 в 11:00

Започват кукерските празници в община Стралджа

Традиционните кукерски игри започват в селата на община Стралджа.  В основата на обреда е имитиране на заораване и сеитба, както и прибиране на реколтата.  След повече от 20 години прекъсване в село Атолово отново кукери ще обикалят домовете и ще..

публикувано на 18.01.20 в 09:45

Ученици от Ямбол почистват коритото на река Тунджа от битови и пластмасови отпадъци

Кметът на Община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет Ямбол Антон Шиков подкрепят инициативата на учениците от Професионална гимназия по строителство и архитектура „Кольо Фичето“ и отправят призив към всички общински съветници,..

публикувано на 18.01.20 в 10:10

Създаване на Фонд за отпускане на стипендии за даровити деца в Стара Загора предлагат общинските съветници на ВМРО

Създаване на Фонд за отпускане на стипендии за даровити деца в Стара Загора ще предложат общинските съветници на ВМРО. Идеята е да се подпомагат деца в различна възраст, спечелили призове и награди във всички сфери на нашето общество, като спорта,..

публикувано на 17.01.20 в 16:26