Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлената палата в Стара Загора:

Стара Загора може да се превърне във високотехнологичен център за електрофизични разработки

На научна конференция в Стара Загора през февруари ще бъдат представени първите реални резултати на инсталацията на старозагорския електрофизик проф. Жеко Ганев за рециклиране на емисии от въглероден диоксид. Това обяви Олег Стоилов, председател на Търговско промишлената палата в Стара Загора, която съдейства за популяризирането на този проект. Според него цената на пречистващата по електрофизичен метод въздуха инсталация е съотносима с цените на въгледорините емисии, които сега плаща страната ни и ако докаже ефективност тази технология може да превърне Стара Загора в научен център.

Олег Стоилов припомни, че за технологията вече има възлагателно писмо от ТЕЦ „Марица-изток 2“ да се направи адаптация на тази технология в реална среда.

Досега в световната практика няма конкретно техническо решение, което да бъде практически приложимо, а не теоретично в тази насока. Затова и като представител на бизнеса в Стара Загора не мога да нямам отношение към развитието на този процес, който касае целия комплекс "Марица-изток“, коментира Олег Стоилов. Той припомни, че всички световни мерки в момента са насочени към декарабонизацията.

Ние сме коментирали тази тема преди година, тогава беше направена първата пробна инсталация. Аз съм свидетел на развитието на процеса, като търговско-промишлена палата сме съдействали за развитието, както на технологичния процес, така и за най-бързото му прилагане. В средата на февруари проф. Жеко Ганев ще направи една конференция, на която да представи резултатите, надяваме се и тогава всички скептици да бъдат убедени. Аз съм го виждал и затова съм убеден, че работи“, категоричен бе Стоилов. Той коментира и очакванията това съоръжение да бъде твърде скъпо, като по думите му цялата инсталация би била съизмерима с годишната стойност на емисиите, които страната ни плаща, за да работят производства като ТЕЦ-овете.

Той отговори задочно и на въпроси на Юлиян Попов, политически съветник за Централна и Източна Европа на Европейската климатична фондация, който се интересуваше каква цена на преобразуван на погълнат или преобразуван тон въглероден двуокис ще може да постигне инсталацията и каква е енергийната интензивност на метода..

Не бих казал че сама по себе си инсталацията е скъпа. По-важното е колко е себестойността и енергията на този процес. Надяваме се февруари да имаме повече данни и да представим резултатите и пътната карта как да се случи. Това е световна новост, поради тази причина и проф. Ганев каза че няколко светила, които работят в тази посока са потвърдили участие в конференцията. Не мога да кажа точни параметри, надявам се до февруари да имаме резултата на база реални измервания на пилотната инсталация. Надявам се и той да дойде на място и да видим какво представлява“, каза Стоилов. Той припомни, че фирмата на проф. Ганев работи с електрофизични технологии от много отдавна и на практика е световен лидер в направата на пречиствателни станции базирани на озон, които са и най-евтините. И изрази надежда цената на трансформацията на въглеродния двуокис да бъде поносима.

Това е една световна новост и се надяваме да покаже своите предимства и да се приложи широко. Стара Загора може да се специализира именно в производството на такива високотехнологични съоръжения на базата на тези електрофизични разработки. Стара Загора може да стане един научен, високо-технолочен център. Това е, за което искам да работя активно. Надявам се да намерим подкрепа, но първо трябва да убедим хората, а това ще стане като покажем реални резултати", коментира още Олег Стоилов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ростислав Рашев: Без подкрепа от държавата сектор пчеларство е обречен

Проблемите в сектор пчеларство продължават да не са решени и е все по-трудно оцеляването на стопанствата . Това заяви в ефира на Радио Стара Загора Ростислав Рашев, председател на пчеларско дружество „Липа“. Той изтъкна повишената социална тежест..

публикувано на 23.04.24 в 16:53

Нов образователен проект учи деца как да реагират при симптоми на инсулт

Нов образователен проект, който ще обхване 3000 деца на възраст от 6 до 10 години, стартира в Община Стара Загора. Здравното обучение на тема: "Симптоми на инсулта и каква е правилната реакция при толкова стресиращо събитие", което се провежда днес в..

публикувано на 23.04.24 в 16:53

Не се очаква промяна в цената на яйцата за празниците

Българското промишлено птицевъдство е пред криза. Около 40% от кокошките носачки у нас са засегнати от птичи грип. Заболяването се регистрира и при стопанства за отглеждане на бройлери, което не се беше случвало от години, алармира Даниел Божанков,..

публикувано на 23.04.24 в 16:23

Лекоатлети от СКЛА „Берое" се включиха в Маратона на четенето с тематична книга

По повод 23 април - Световен ден на книгата и авторското право Емилия Драгиева заместник-председател на СКЛА „Берое" и Габриела Петкова помощник-треньор бяха на гости на ДГ№10 „Светлина". Те се включиха в Маратона на четенето, организиран от библиотека..

публикувано на 23.04.24 в 14:29
Хасково

Президентът насрочи изборите в Хасково за 23 юни

Президентът насрочи със свой указ изборите за общински съветници в Хасково. Вотът ще бъде на 23 юни.  Изборите от миналата есен бяха касирани от съда. В петък в Хасково ще заседава Общинският съвет от предишния мандат 2019-2023 година.

публикувано на 23.04.24 в 14:25

Обвиниха Динко Вълев за участие в организирана престъпна група

Ямболската окръжна прокуратура повдигна обвинение срещу Динко Вълев, известен като Ловецът на бежанци и още двама мъже от за участие в организирана престъпна група. В момента Вълев е в бургаска болница и се очаква неговото изписване, за да бъде..

публикувано на 23.04.24 в 14:11

Обновяват водопроводната мрежа на град Шипка с проект за 2.6 милиона лева

2 милиона и 600 хиляди лева е стойността на проекта за реконструкция и поетапна подмяна на водопроводната мрежа в град  Шипка, съобщи кметът Василка Панайотова. Основната част от средствата са по програма от Предприятието за управление на околната среда,..

публикувано на 23.04.24 в 12:56

Проверка в РУ-Казанлък заради скочилия от сградата мъж

Със заповед на директора на ОДМВР-Стара Загора ст. комисар Красимир Христов е започнала проверка за изясняване на факти и обстоятелства във връзка с инцидент в РУ-Казанлък. Припомянме, че вчера мъж скочи от втория етаж на сградата на Районното управление..

публикувано на 23.04.24 в 12:41
Станимир Георгиев, председател на сдружение

Инсталация, а не затвяране искат енергетиците от ТЕЦ "Марица Изток 2"

Енергетици и миньори от ТЕЦ "Марица Изток 2" внесоха в Народното събрание декларация с настояване за изграждане на инсталация за улавяне на въглеродния диоксид. Предложението е възможност да се спре затварянето на енергомощностите и поставянето в..

публикувано на 23.04.24 в 12:23

Стара Загора може да е част от проектите за обновяване на Украйна

Надявам се Стара Загора да прояви интерес към участие в големия украинско-български бизнес форум, който се провежда на 25 април в София едновременно присъствено и онлайн . Поканата отправи в Община Стара Загора заместник-посланикът на Украйна у нас Анна..

публикувано на 23.04.24 в 12:04