Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицински факултет със 100 % приемБакалавърските и магистърските специалности в Медицинския факултет на Тракийския университет остават търсени въпреки демографската криза и осъществяват приема си на 100 %. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ новоизбраният декан доц. Юлиан Ананиев. Той добави, че хуманната медицина остава една от най-предпочитаните специалности за кандидат-студентите.

През последните 4 години доц. д-р Юлиан Ананиев беше зам.-декан, а след проведеното общо събрание на факултета той бе избран единодушно за декан на академичната структура. Той е роден през 1982 година в София. Завършва медицина в Медицинския факултет на Тракийски университет, Стара Загора през 2007 година, а през февруари 2008-ма печели конкурс за редовен докторант в Катедрата по Обща и клинична патология към същия факултет с научен ръководител проф. д-р Мая Гълъбова.
Защитава дисертация на тема „Фактори определящи развитието и прогнозата на стомашния карцином” през юни 2011, като същата година е назначен и за асистент към катедрата.
След като през 2013 година придобива специалност по „Обща и клинична патология”, д-р Ананиев печели конкурс за заемане на академична длъжност „главен асистент”, а от октомври 2014 г. заема академичната длъжност „доцент” в същата научна област.
Интересите на д-р Ананиев са предимно в областите на гастроинтестиналната патология, дерматопатологията и молекулярната патология. Активно работи по проблемите на клетъчните и молекулни фактори участващи в онкогенезата, изследването на някои генетични полиморфизми и представянето на редки клинични и морфологични случаи. Автор и съавтор е на над 50 научни публикации в български и международни научни списания, има 55 активни участия в научни форуми, сред които и такива в Германия, Франция, Великобритания, Китай, Южна Корея.
Д-р Ананиев е член на Европейското дружество по патология, Европейската асоциация за изучаване на черния дроб, Европейската мрежа по гастроинтестинална патология.

Повече чуйте от интервюто на Валентин Калчев с доц. Ананиев.Още от категорията

Акушерки от Стара Загора с безплатни лекции за бременни

Една от най-отговорните задачи на жените е майчинството. Ако предстои тепърва да се гмурнете в дълбокото на родителството, то трябва да знаете на какви източници може да се доверите. За бъдещите майки и техните първи тревоги след като видят..

публикувано на 28.02.24 в 13:27

Щитовидната жлеза – честа причина за проблеми със забременяването

Щитовидната жлеза влияе на функциите на различни органи и системи в тялото. Хормоните, които тя отделя, имат влияние върху функцията на яйчниците и фазите на оплождането. Нарушенията във функцията на щитовидната жлеза са често срещани при жените..

публикувано на 24.02.24 в 12:57

Деменцията води до разпад на личността

Деменцията е състояние, в което човек губи паметта, мисловната си способност и възможностите да се справя с ежедневните си дейности. Терминът „деменция“ обхваща няколко медицински състояния, сред които и болестта на Алцхаймер. Нарушенията,..

публикувано на 17.02.24 в 12:05
д-р. Таня Перчемлиева

Няма регистрирани случаи на коклюш в област Стара Загора

Няма регистрирани случаи на коклюш в област Стара Загора от началото за тази година, но през изминалата 2023 г. има един регистриран случай на 3- месечно бебе. Бебето, дошло от Англия, не е имало  пълен прием  на необходимата имунизация. Това  за..

публикувано на 16.02.24 в 14:44

Стара Загора отбелязва Деня на влюбените

Регионалната здравна инспекция, Българската асоциация по семейно планиране и Асоциацията на студентите по медицина организират поредица от събития, посветени на Деня на влюбените – 14 февруари. Кампаниите за безплатно тестване за ХИВ и СПИН ще..

публикувано на 10.02.24 в 12:55

Лечение на изтрити зъби

Изтриването на зъбите е форма на износване на зъбните тъкани, причинена от контакта и триенето „зъб в зъб“. Това триене на зъбите един в друг по време на дъвкателната функция с времето води до износване на дъвкателната им повърхност. То е..

публикувано на 03.02.24 в 12:43

Стара Загора - все още далеч от грипна епидемия

Актуалните данни за област Стара Загора сочат, че болните са 170 на 10 хиляди души от населението и здравните власти нямат основание на този етап да обявяват грипна епидемия. В момента сме далеч от праговата стойност от 311/10 хиляди души за..

публикувано на 27.01.24 в 12:46

Ръст с 10 % на ражданията в УМБАЛ „Киркович“

1320 бебета са се родили в УМБАЛ „Проф. Киркович“ в Стара Загора през 2023 година. От тях момчетата са 675, а момичетата – 630. Те са с 10 процента повече в сравнения с 2022 година. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът..

публикувано на 20.01.24 в 12:40

Студова алергия - в капана на ниските температури, или все по-често срещана уртикария

Студовата алергия е все по-често срещан проблем през студените зимни дни. Този вид алергия не е просто непоносимост към ниските температури, а неразположение, което може да се отключи при метеорологични условия като силен студен вятър и влага, при..

публикувано на 14.01.24 в 14:30

Нова модерна зала ще има Медицинския факултет

Строителството на новата мултифункционална учебна зала-аула към Медицинския факултет на Тракийския университет напредва и до края на лятото се очаква да бъде готова. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“..

публикувано на 13.01.24 в 12:42