Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Децата боледуват 8 пъти годишноЕдно добре развито дете на възраст от 3 до 7 години боледува между 6 и 8 пъти в годината. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ семейният лекар д-р Велимира Владимирова. Тя добави, че ако детето боледува повече от веднъж в месеца трябва да се изясни причината – дали се дължи на бактериална или вирусна инфекция, както и дали настъпват усложнения. Необходимо е да се направи изследване на детето дали има алергична компонента, която може да отключи астма, поясни д-р Владимирова. Тя препоръчва след края на лечението децата да си останат вкъщи поне 10 дни преди отново да тръгнат на детска ясла или градина, за да укрепнат.

Острите респираторни заболявания са едни от най-честите причини за посещение при лекар в детска възраст. Най-активни са през есенно-зимния сезон. Причиняват се най-често от вирусни или бактериални агенти, по-рядко се дължат на въздействието на гъбични, физични, химични, алергични и други патогенни фактори. Кърмачетата и децата до 6-7 годишна възраст най-често боледуват от остри респираторни инфекции. От една страна това се дължи на факта, че организмът на малкото дете се среща за първи път с повечето инфекциозни агенти. От друга - повечето от децата в тази възраст се отглеждат в затворени детски групи, където възможността за разпространение на инфекциите е по-висока. Често помежду си наричам всички тези зимни заболявания „грип“. Те обаче са различни както по своите характеристики и симптоми, така и по начина си на лечение. Погрешната терапия често може не само да не помогне на детето, а и да влоши състоянието му или да забави излекуването, затова е полезно родителите също да се ориентират в различните заболявания, с които децата им ще се срещнат.

Повече по темата чуйте от разговора на Валентин Калчев с д-р Велимира Владимирова.


Още от категорията

Д-р Райкова: На тригодишна възраст детето трябва да направи първото си посещение при зъболекар

Още с появата на първото зъбче трябва да се започне почистването на зъбите и запознаването с денталната хигиена, каза в интервю за Радио Стара Загора д-р Теодора Райкова – стоматолог. Първоначално е добре да се използва специален гумен накрайник , с..

публикувано на 24.01.21 в 09:29

Нова кислородна инсталация за Белодробната болница

Изграждането на кислородната инсталация в Белодробната болница в Стара Загора е на финален етап. В понеделник предстои монтирането на кислородния резервоар, а до края на следващата седмица кислородната система ще заработи с нормална мощност...

публикувано на 23.01.21 в 12:38

Офталмолози недоволни от новия медицински стандарт

Проектопредложение на Министерството на здравеопазването за нова Наредба за утвърждаване на медицински стандарт "Очни болести" предизвиква недоволство сред специалистите офталмолози, работещи в медицински центрове за лечение на очни заболявания. Според..

публикувано на 19.01.21 в 16:20

Спад в ражданията заради пандемията

Ражданията в Стара Загора през 2020 година са по-малко в сравнения с предходната 2019-та. Заради пандемията в болница „Тракия“ са проплакали с около 10 % по малко бебета през последната година. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара..

публикувано на 16.01.21 в 12:38

РНК-ваксините не носят риск за бъдещите майки и на репродуктивните способности

Ваксините не вредят на организма на жената нито при планиране на бременност, нито при бременните жени. Това каза за Радио Стара Загора акушер-гинекологът д-р Ния Кирчева. В англоезични статии категорично се съветва да не се отклоняват от ваксинация..

публикувано на 14.01.21 в 15:31

380 са ваксинираните срещу Ковид-19 в областта

380 лекари, сестри и медицински персонал на първа линия в област Стара Загора са ваксинирани срещу коронавирус от началото на кампания до тази сутрин. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ директорът на..

публикувано на 09.01.21 в 12:59

Д-р Диана Христова и „Приказка за алергените“

Д-р Христова е автор на книжката „Приказка за алергените“ посветена на най-малките пациенти и вдъхновен именно от тях. Тази книжка е предназначена да помогне за преодоляването на фобията от игли , посредством приказна история представена в рими,..

публикувано на 07.01.21 в 07:00

Сънят помага на черния дроб

Според традиционната китайска медицина нашият черен дроб работи по време на сън и най-вече във времето от 23 часа до 1 след полунощ. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ кинезитерапевтът и специалист по..

публикувано на 02.01.21 в 12:32

Ваксината ще спаси много животи

Привърженик съм на ваксинопрофилактиката и смятам, че новата ваксина за коронавируса ще спаси много човешки животи. Това каза в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ председателят на общопрактикуващите лекари в града д-р..

публикувано на 26.12.20 в 12:41

Даряването на стволови клетки е безболезнено

Всеки, който желае може да дари съвсем безболезнено стволови клетки в донорската банка на Александровска болница или всяка лаборатория Рамус в страната. Даряването наподобява на вземането на кръв и не отнема много време, но може да спаси нечий..

публикувано на 25.12.20 в 08:34