Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Децата боледуват 8 пъти годишноЕдно добре развито дете на възраст от 3 до 7 години боледува между 6 и 8 пъти в годината. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ семейният лекар д-р Велимира Владимирова. Тя добави, че ако детето боледува повече от веднъж в месеца трябва да се изясни причината – дали се дължи на бактериална или вирусна инфекция, както и дали настъпват усложнения. Необходимо е да се направи изследване на детето дали има алергична компонента, която може да отключи астма, поясни д-р Владимирова. Тя препоръчва след края на лечението децата да си останат вкъщи поне 10 дни преди отново да тръгнат на детска ясла или градина, за да укрепнат.

Острите респираторни заболявания са едни от най-честите причини за посещение при лекар в детска възраст. Най-активни са през есенно-зимния сезон. Причиняват се най-често от вирусни или бактериални агенти, по-рядко се дължат на въздействието на гъбични, физични, химични, алергични и други патогенни фактори. Кърмачетата и децата до 6-7 годишна възраст най-често боледуват от остри респираторни инфекции. От една страна това се дължи на факта, че организмът на малкото дете се среща за първи път с повечето инфекциозни агенти. От друга - повечето от децата в тази възраст се отглеждат в затворени детски групи, където възможността за разпространение на инфекциите е по-висока. Често помежду си наричам всички тези зимни заболявания „грип“. Те обаче са различни както по своите характеристики и симптоми, така и по начина си на лечение. Погрешната терапия често може не само да не помогне на детето, а и да влоши състоянието му или да забави излекуването, затова е полезно родителите също да се ориентират в различните заболявания, с които децата им ще се срещнат.

Повече по темата чуйте от разговора на Валентин Калчев с д-р Велимира Владимирова.


Още от категорията

506 бебета в болница „Тракия“ за 2019-та

506 бебета са се родили в болница „Тракия“ през 2019 година. Те са с 17 по-малко в сравнение с предходната 2018 година, съобщи за радио Стара Загора началникът на АГ отделението д-р Калина Пиперкова. В здравното предаване „Часът на Хипократ“ тя..

публикувано на 18.01.20 в 12:58

Нови технологии за извличане на стволови клетки

Две нови услуги за извличане на стволови клетки при раждането на дете вече се предлагат от началото на годината във Великобритания. Едната услуга е за взимане на проби от плацентата, а другата от амниона. Предстои новите услуги да бъдат одобрени и..

публикувано на 17.01.20 в 07:40

Ежегодната кръводарителска акция на болница "Тракия" е на 16 януари

Ежегодната кръводарителска акция на болница „Тракия“ ще се проведе на 16 януари. В сградата на лечебното заведение, служителите на Районния център по трансфузионна хематология ще открият специален пункт, в който между 8,30 и 11 часа всеки, който иска..

публикувано на 14.01.20 в 09:50

Логопедът Ива Александрова: Все по-чести са случаите на деца след три години, които не говорят

Най-притеснителното в последните години са деца, навършили три години, които не говорят или говорят бебешки. Това каза за радио Стара Загора логопедът Ива Александрова.  Един родител трябва да обърне внимание, ако детето му, до година и три месеца, не..

публикувано на 12.01.20 в 12:05

2020-та – годината на сестрите и акушерките

30 хиляди медицински сестри и 4 хиляди акушерки не достигат в България, а светът се нуждае от още 9 милиона здравни специалисти. Затова и настоящата 2020 година е обявена за Международна година на медицинската сестра и акушерката. Това..

публикувано на 11.01.20 в 13:09

Всяка четвърта жена с риск от фрактури

Всяка четвърта жена и всеки пети мъж над 55 години имат риск от фрактури и от развиване на по-тежки състояния на остеопороза. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ кинезитерапевтът д-р Петя Ангелова. Тя..

публикувано на 28.12.19 в 12:37

Медицински факултет със 100 % прием

Бакалавърските и магистърските специалности в Медицинския факултет на Тракийския университет остават търсени въпреки демографската криза и осъществяват приема си на 100 %. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на..

публикувано на 21.12.19 в 12:34

30 години помощ за алкохолнозависимите

Групите на анонимните алкохолици в Стара Загора отбелязаха 30 години от създаването си с открита сбирка с участието на много специалисти. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ психиатърът д-р Иван Добринов. Той..

публикувано на 14.12.19 в 12:40

218 новооткрити с ХИВ

218 са новооткритите носители на ХИВ в България през 2019 година, а общият брой на регистрираните носители на вируса е 3244. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ регионалният председател на Българската..

публикувано на 07.12.19 в 12:45

104 жени с безплатна цитонамазка

104 жени от различни възрасти минаха безплатни гинекологични прегледи през последната година по проекта на Инер Уил клуб Стара Загора Берое "Майчинството - сбъднато чудо и отговорност". Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора..

публикувано на 29.11.19 в 22:15