Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 1800 пациенти са преминали през Спасителния център за диви животни

Снимка: bg.wikipedia.org

Над 1800 пациенти са преминали миналата година през Спасителния център за диви животни в Стара Загора, съобщи Ивайло Клисуров от „Зелени Балкани“.
Сред основните дейности на центъра, които ще продължат активно и тази година, е възстановяването на популацията на черния лешояд в страната. За втора поредна година от там са успели да пуснат няколко в природата. Те имат поставени предаватели и специалистите знаят във всеки момент къде се намират птиците.

Ивайло Клисуров припомни, че „Зелени Балкани“ работи по дългосрочна програма за възстановяване на всички едри лешояди. Белоглавият, за разлика от черния, все още се отглежда само в Центъра, и пускането му в дивата природа предстои след години.  

Месец януари на 2020 г е месеца на брадатия лешояд, изчезнал от България преди 50 години. По думите на Ивайло Клисуров той е най-величествен и най-голям сред събратята си. Обитава най-високите части на планините, но се размножава трудно, снася малко яйца и в днешно време не е лесно да оцелява сред природата, обясни специалистът. Птицата се нарича от народа „костобер“, защото за разлика от другите едри лешояди, той поглъща не само плът, но и костите на труповете.

Брадатият лешояд се нарича от народа „костобер“, защото, за разлика от другите едри лешояди, той поглъща не само плът, но и костите на труповете. Може да погълне дори бедрена кост на дива коза.

„Той има действително изключителна храносмилателна система и успява дори от супер стари кости да извлече енергия, което е уникално. И в същност това е механизмът в природата един труп да изчезне напълно вместо да вкарваме екарисажи, камиони за транспортирането на трупове на недостъпни места, да рискуваме други зарази… В природата има едни лешояди, които напълно безплатно такава услуга. Ако трябва да го преведем на човешки език това си е една екосистемна услуга“, обясни Клисуров.

Цялото интервю с Ивайло Клисуров може да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията

Посрещаме и астрономическото, и метеорологичното лято

В 6.32 часа тази сутрин настъпи астрономическото лято. Тази година то  съвпада и с метеорологичното, защото с началото на новата седмица започва затопляне на времето с повече слънчеви часове. Валежите ще спират в цялата страна, вятърът също постепенно ще..

публикувано на 21.06.21 в 07:00

27 са новите случаите на коронавирус

27 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие или 0,7 процента от направените малко над 4 100 теста, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. В 15 области в страната няма нито един нов случай на инфекция...

публикувано на 21.06.21 в 05:27

Прекратяват протестите и блокадата край Обручище, постигнато е споразумение с АПИ

Инициативен комитет "Обручище завинаги" прекратява протестните действия от понеделник, 21 юни. Това съобщи за Радио Стара Загора председателят Тенчо Кайряков. След проведена среща с директора на Областно пътно управление Стара Загора Веселин Димитров са..

публикувано на 20.06.21 в 18:11

Ямбол чества празника на града Свети Дух

С празнична света литургия в най-старата църква“ Света Троица“  в град Ямбол започват проявите, посветени на 21 юни - Празника на града Свети Дух. В 10 часа пред сградата на общината с тържествен ритуал  ще бъде издигнато знамето на Ямбол. Час..

публикувано на 20.06.21 в 17:15

Завишено полицейско присъствие по основните пътни направление в Хасково

Увеличава се броят на тежките пътни инциденти на територията на област Хасково. Това разкри за Радио Стара Загора началникът на КАТ Хасково Димо Чобанов. 103 са общо ПТП-та от началото на годината в региона. При тях са загинали 9 души, а 131 са били..

публикувано на 20.06.21 в 17:08

Световен ден на бежанците

На 4 декември 2000 г. Общото събрание на ООН в Резолюция 55/76 реши, че от 2000 г. нататък 20 юни ще бъде отбелязван като Световен ден на бежанците. Световният ден на бежанците се посвещава на предизвикатествата, с които се сблъскват бежанците всяка..

публикувано на 20.06.21 в 12:26

Без случаи на коронавирус в Стара Загора, Хасково, Сливен и Ямбол

41 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. Положителни са 0,48 на сто от направените над 8400 теста. Няма открити нови случаи на Ковид-19 в Старозагорска, Хасковска, Сливенска и Ямболска област. 1746 са хоспитализираните, от..

публикувано на 20.06.21 в 10:21

В Сливен започва детският фестивал „Сцена под Сините камъни“

За четвърта поредна година бе открит Националният детско-юношески театрален фестивал „Сцена под Сините камъни“ в Сливен, организиран от Народно читалище „Зора - 1860“. В трите фестивални дни на сцената на най-старото сливенско читалище ще се изявят..

публикувано на 19.06.21 в 13:55

Днес Националната гвардейска част представя церемония-спектакъл "Искри" в Ямбол

Днес (19 юни), в 19:00 часа в Ямбол ще започне едно невероятно зрелище - церемония-спектакъл „Искри“ на Национална гвардейска част. Атрактивната програма е подготвена от българските гвардейци по повод 70-годишнината на Авиобаза „Безмер“ и Деня на Ямбол...

публикувано на 19.06.21 в 12:36

Отличените ученици в конкурса за рисунка, графика и макет, посветен на Деня на Ямбол, бяха наградени в Безистена

В зала „Съвременност“ на Културно-информационен център „Безистен“ бяха наградени победителите в конкурса за рисунка, графика и макет „Ида от древността, отивам в бъдещето“, организиран от Гимназия по строителство и архитектура, графика и дизайн „Кольо..

публикувано на 19.06.21 в 10:57