Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нова технология за разлагане на въглища до газ и преобразуването му в метан ще инсталират в ТЕЦ "Марица Изток" 2

Нова технология за разлагане на лигнитни въглища до газ и преобразуването му в метан ще инсталират в ТЕЦ „Марица Изток“ 2. Разработката е на старозагорския електрофизик проф. Жеко Ганев и вчера е одобрена от Министерство на енергетиката за внедряване.

Това е зелена енергийна технология с многопластов социален ефект, без аналог в световната практика, съвместима с механизмите на протокола от Киото и принципите на Зелената сделка на Европейския съюз, каза при представянето на разработката председателят на УС на ТПП Стара Загора Олег Стоилов.

Инсталацията ще утилизира емисии от въглероден двуокис, в околната среда те ще намалеят с 60%, каза на пресконференция авторът й.

Ключов момент в този процес е създаването на електрохимична технология за синтез на въглерод от лигнитни въглища. Тя е резултат от многогодишни научноприложни изследвания на процеса вакуумна високотемпературна пиролиза със стръмен емисионен фронт на електродна инверсия. Няма аналог и е една от малкото в световната практика промишлена технология, при която се постига пълно молекулярно разпадане на хидратирани органични вещества.

Така термичното разлагане на лигнитни въглища се извежда на качествено ново ниво – получаване на пиролизен газ с високо съдържание на водород. Синтеза в газодинамична плазма на алкани – метан от смес на пиролизен газ с високо съдържание на водород и уловения въглероден двуокис от димните газове чрез реверсивна абсорбция с амини.

Технологията е ноу-хау на старозагорска фирма и е предпоставка за производство на „зелена“ електрическа енергия от лигнитни въглища при минимални емисии на въглероден двуокис.Галерия

Още от категорията

Искра Михайлова: Отивам уверена и ще бъда отдадена на работата си като народен представител

Съдбата на Маришкия басейн и последиците от Зелената сделка върху Старозагорския регион ще бъдат водещи в работата за новоизбрания народен представител от „Възраждане“ Искра Михайлова. Тя заяви, че ще работи активно с гражданите и местната власт и..

публикувано на 02.12.21 в 13:34

Започват проверки на БАБХ за Никулден

От днес до 06 декември от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) започват проверки за предстоящия празник Никулден  в обекти за производство и търговия с риба и рибни продукти, съобщиха от БАБХ. Обект на проверка ще бъдат и..

публикувано на 02.12.21 в 13:00

Проф. Христо Пимпирев се срещна с кмета на община Ямбол

Кметът на община Ямбол Валентин Ревански и председателят на Общински съвет – Ямбол Антон Шиков се срещнаха в сградата на Общината с проф. Христо Пимпирев  и неговите ученици, родом от Ямбол – геолозите Стефан Велев и Стефан Методиев...

публикувано на 02.12.21 в 12:41

Запалват светлините на коледната елха в Казанлък на 8 декември

На осми декември (сряда) след 17,30 ч. на площад „Севтополис“ ще грейнат светлините на Коледното дърво в Казанлък. Дядо Коледа ще прелети над централния площад със специална звездна свита. Белобрадият старец и неговите помощници ще поздравят..

публикувано на 02.12.21 в 12:31

Въвеждат нова светлинна сигнализация на възлово кръстовище в Стара Загора

В Община Стара Загора се състоя редовното заседание на Комисията по безопасност на движението. Общо 15 бяха молбите и предложенията от граждани и институции, които членовете на комисията разгледаха. По време на заседанието беше разгледано предложение за..

публикувано на 02.12.21 в 09:58
Ива Христова

Проф. Христова: До 2-3 седмици ще стане ясно доколко ефективни са ваксините срещу Омикрон

Новият вариант на коронавируса Омикрон се разпространява бързо. Той измести доминиращия преди това Делта щам в Южна Африка. Нямаме никакво основание да смятаме, че това няма да се случи и у нас, каза в предаването „Репортер“ проф. Ива Христова,..

публикувано на 02.12.21 в 09:48

Двама задържани за отвличане и опит за убийство

Двама са задържани за отвличане и опит за убийство на 34- годишен мъж от Казанлък, който бе открит вързан за дърво в подножието на връх Бузлуджа. Историята е от 30 ноември тази година, разказа на брифинг днес окръжният прокурор Дичо Атанасов...

публикувано на 02.12.21 в 09:29
Проф. Антоанета Христова

Инженерингова цел създава нова лява партия

Външни и вътрешни сили и интереси се съчетаха, за да бъде отстранен ГЕРБ по един специфично механичен начин, а не през общественото мнение. Този инженерингов план вкара съвсем нови лица. Това коментира проф. Антоанета Христова – директор на..

публикувано на 02.12.21 в 09:10

Дистанционното обучение не е ефективно, учениците да се върнат в клас

Трябва да се намери решение, за да може учениците от пети до 12-и клас също да се върнат в класните стаи, призова Асен Александров - председател на Сдружението на директорите в средното образование. Той определи онлайн обучението като „имитиране на..

публикувано на 02.12.21 в 08:30

2105 са новите случаи на коронавирус

2105 са новите случаи на коронавирус у нас за последните 24 часа. Положителни са 7,5% от направените 27 937 теста, показват актуализираните данни на Единния информационен портал към полунощ. В Стара Загора новите случаи са 89, в област Хасково – 80,..

публикувано на 02.12.21 в 06:22
Подкасти от БНР