Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Даниел Киряков: Спад в напрежението между САЩ и Иран

| обновено на 09.01.20 в 20:08
Даниел Киряков

Изявлението на президента Доналд Тръмп броени дни след атаката в Багдад, при която загина високопоставен ирански генерал дава ясен сигнал, че Белият дом и Иран са постигнали своите цели. Това заяви в пространно интервю за Радио Стара Загора Даниел Киряков от Центъра за анализи и кризисни комуникации. По думите на анализатора „Америка е унищожила отколешен враг, с когото отдавна е трябвало да се справи, съдейки по думите на президента Тръмп. От друга страна Иран показа, че няма да стои безучастно и същевременно направи тези ответни удари на територията на Ирак“. 

Киряков акцентира върху факта, че главна арена на действията между САЩ и Иран стана трета страна – Ирак, отслабена политически и икономически от дългогодишни кръвопролитни сражения. Той допусна, че след обръщението на Тръмп ситуацията в региона изглежда овладяна, но напрежението в Близкия изток не може да бъде изкоренено. Ще последват други действия „Америка ще наложи санкции, на които Иран ще се противи. По – структуриран диалог и конкретни отстъпки са ключ към постигане на мира, коментира още политологът.

Безводието в Перник

Социалистите подготвят вот на недоверие към кабинета заради провала в управлението на околната среда и водите. Това според Даниел Киряков е очакван ход от страна на парламентарната опозиция. Водната криза се е разразила много преди своята кулминация от края на миналата година. Имало е индикации още през летните месеци, че назрява проблем. Въпреки гражданското недоволство в засегнатия от воден режим град, правителството е стабилно, смята той.

Стратегическият диалог България – САЩ

Форумът на високо равнище между двете страни, който се проведе през седмицата в столицата, идва след месеци на интензивни преговори на дипломатическо и на икономическо ниво. И София, и Вашингтон демонстрираха активност и лансираха конкретни мерки в различни стратегически области.

В разговора бе засегнато и бъдещето на въглищните мощности в България - в унисон с последните още по-рестриктивни климатични цели на ЕС. 


Още от категорията

Основната криза е в изместването на ценностите

    У нас все още трудно хората се решават да потърсят психологическа подкрепа. В условията на пандемия посещенията си при психолог ограничават онези, които имат нужда да преподредят вътрешният си свят, а не които искат да решат лични или семейни..

публикувано на 30.10.20 в 15:21

Габриела Манова: Искам след 10 години да се смея всеки ден

Габриела Манова представя дебютната си стихосбирка „Навици“ в Стара Загора, по време на награждаването на 37-ия национален конкурс за младежка поезия „Веселин Ханчев“. То ще се състои на 30-ти октомври от 18,00 часа в Регионалния исторически музей...

публикувано на 30.10.20 в 07:00

Стайко Стайков: За развитие на интензивно и модерно земеделие в България е наложително създаване на Земеделска камара

Все още земеделската земя в България е най-разпокъсана в цяла Европа, което е и причина за липса на инвеститорски интерес отвън. Забелязва се тенденция на окрупняване на земята, но само от отделни собственици. Комасацията на земята би повишила..

публикувано на 29.10.20 в 13:26
д-р Неделчо Тотев

Д-р Неделчо Тотев: Закононарушение е болници без компетенции да лекуват коронавурис

Заповед на здравния министър задължи всички лечебни заведения, включително общинските болници, да са в готовност да разкрият ковид отделения. „Тази заповед е притеснителна, по думите на юристите не е издържана правно. Да вменяваш на лечебни..

публикувано на 28.10.20 в 16:14

Среща с автограф със Здравка Евтимова

Здравка Евтимова гостува в Стара Загора на 29-ти октомври. Събитието е обявено като „Среща с автограф“ и започва в 18,30 часа в Регионалния исторически музей. Организатори са библиотека „Родина“, издателство „Жанет 45“ и община Стара Загора...

публикувано на 28.10.20 в 14:45
Ивайло Спасов

Едва 34 процента от децата и младите хора имат компютър или лаптоп

Три четвърти от децата и младите хора в България сърфират в социалните мрежи и комуникират чрез онлайн приложения всекидневно. Но въпреки че използват дигиталните медии почти непрестанно, повечето определят случващото се в реалния свят за по-важно..

публикувано на 28.10.20 в 13:49

„Купи подарък от майка на дете с увреждане“ - кауза за пълноценност и подкрепа

Близо 32 хиляди са регистрираните деца с увреждания в България. Според данните за 2018 година, децата с увреждания, които не посещават училище са около 10 хиляди. Въпреки националните усилия, децата с увреждания продължават да са най-изолираните и..

публикувано на 28.10.20 в 12:53

Алпинистът Атанас Скатов ще представи новата си книга в Стара Загора

До края на ноември алпинистът Атанас Скатов ще представи в Стара Загора 7-та си книга за 7-те континентални първенци. Идеята му хрумва още когато през 2013 г. изкачва вр. Ухуру в планината Килиманджаро в Африка. Но по някакви причини не успява да..

публикувано на 26.10.20 в 15:05
Ивалин Димитров

Ивалин Димитров: Театър ще има вечно

Старозагорският Драматичен театър „Гео Милев“ ще представи днес от 19.00 часа своята втора премиера за сезона - „Да се провреш под дъгата“ на Георги Марков. Режисьор на постановката е Ивалин Димитров, а в ролите ще видим още Стефан Борисов,  Димитър..

публикувано на 26.10.20 в 12:51

Нели Николова: Мъдростта е разковничето в процедурите за донорство на генетичен материал

„ Напоследък се говори все повече по темата за дарителството, включително и за такова на репродуктивен материал. И благодарение на това се раждат много деца. Такива, които по времето на нашите родители – аз наричам неслучващи се. Защото не е имало..

публикувано на 26.10.20 в 07:42