Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

25 години Международна фондация "Гео Милев"

Днес се навършват 25 години от учредяването на Международната фондация „Гео Милев“. На 12 януари 1995 година над 50 дейци на изкуството, журналисти, бизнесмени и духовницисъздават Международна фондация “Гео Милев” с почетен председател Леда Милева. Основната цел на фондацията е да подпомага научно-изследователската и популяризаторската дейност на творчеството на Гео Милев и Къща музей “Гео Милев”.

Фондацията учредява през 1996 г. Национална награда "Гео Милев" за постижения в областта на поезията, прозата, критиката, театъра, музиката и живописта - области, в които е работил Гео Милев. Досега носители на наградата са били поетът Бойко Ламбовски, драматуржката Яна Добрева, художникът Никола Тороманов и поетите Валери Станков, Рашко Стойков, Георги Константинов. През 2009 г. Националната награда на името на Гео Милев бе връчена на поета, критика, журналиста и издателя Иван Гранитски. През 2011 г. на Геомилеви дни призът бе присъден на изкуствоведа и художествения критик доц. д-р Ружа Маринска. През 2013 г. българската поетеса и преводачка, културен деятел и дипломат и не на последно място дъщеря на Гео Милев, Леда Милева получи наградата на името на своя баща. Александър Шурбанов – писателят и преводачът на творби на английски и американски писатели бе удостоен с престижната награда през 2015 г. През 2017 в Стара Загора отново бе връчена Националната награда на именития поет, преводач и издател Гео Милев на българския писател, драматург и сценарист на филми и разбира се автор на произведения за деца Панчо Панчев, известен на малките читатели като Дядо Пънч. 

В интервю за радио Стара Загора Иван Гранитски, председател на Международната фондация „Гео Милев“ коментира, че за 25 години са издадени пет академични тома със събраните съчинения на Гео Милев, 16 тома нови изследвания за живота и творчеството на Гео Милев, съдържащи статии, анализи, есета от български  и  чуждестранни специалисти, преиздадени са знакови творби, като поемата „Септември“. По повод 125 години от рождението му е подготвено ново библиофилско издание на творчеството на Гео Милев, с илюстрации на Борис Ангелушев. Със съдействието на издателство „Захарий Стоянов“ са издадени пет тома от съчиненията на Леда Милева, както и сборник стихове за деца „Сребърното звънче“  от Леда Милева и Гео Милев. Подготвят се и нови издания на стихове на Леда Милева. Проведени са десетки срещи, поетични вечери, концерти в училища и културни институти в цялата страна, посветени на големия творец.

За съжаление, според Иван Гранитски отговорните културни институции са в дълг към опазване и популяризиране творчеството и наследството на най- големите поети и писатели на България. В тази връзка той подчерта активното съдействие и финансова подкрепа на община Стара Загора за дейността на Фондацията и на Къща-музей  „Гео Милев“ в Стара Загора. Иван Гранитски съобщи още, че се подготвя проект за обновяване експозицията в къща-музей „Гео Милев“ в Стара Загора. В навечерието на 24 май ще бъде обявена мащабната програмата на предстоящите Геомилевите дни през 2020 година. Празниците ще се проведат в края на месец септември, когато е създадена къща-музей „Гео Милев „ в Стара Загора. И още за дейността на фондацията в интервюто на Диана Абрашева с Иван Гранитски в звуковия файл:


Още от категорията

Вековната черница във Велики Преслав спечели "Дърво с корен" за 2020 г.

Старата черница в центъра на Велики Преслав спечели гласуването на националния конкурс "Дърво с корен" за 2020 г. Вековната черница е получила 481 гласа в допитването. Дима Котева от Фондация "Екообщност", организатори на конкурса припомни, че..

публикувано на 26.01.21 в 17:09

Онлайн семинар за хранителните навици организират от ММЦ-Стара Загора

Международният младежки център в Стара Загора  ще  засегне една изключително сериозна тема – хранителните разстройства в свой онлайн семинар. Той ще се проведе на 27-ми януари (сряда) от 19,00 часа. Семинарът е напълно безплатен на страницата на..

публикувано на 26.01.21 в 16:00

Невена Екимова предлага визуална арт-разходка из човека като интериор

Днес 22 януари, петък, от 18:00 часа е откриването на първата за годината изложба в Музея на хумора и сатирата. Тя е със заглавие "Три пъти вътрешности" и е на габровската художничка Невена Екимова. За всички, които няма да присъстват на..

публикувано на 22.01.21 в 17:27

Социалната изолация и дистанционното обучение не повлияват негативно емоционалното и социалното развитие на учениците в начален етап

Екип на Департамента за информация и повишаване квалификацията на учителите при Тракийски университет – Стара Загора проведе изследване за влиянието на 6-месечното отсъствие от училище (в периода март – септември 2020 г.) на децата върху тяхната..

публикувано на 21.01.21 в 16:20

Криминалната пиеса "Осем жени" е премиерното заглавие на Драматичен театър "Гео Милев"

Пандемията COVID 19 затвори голяма част от театралните зали. Репетициите на артистите се провеждаха реално или виртуално, в зависимост от противоепидемичните мерки. Цели осем месеца, в Стара Загора, продължиха репетициите на френската криминална пиеса от..

публикувано на 19.01.21 в 18:19

Хасковски свещеник празнува днес своя деветдесет и трети рожден ден

Отец Антони Василев Енев е роден на 19 януари 1928 г. в село Стрелча, община Панагюрище. Син е на будно селско семейство. Началното и средното си образование завършва в родното си село. През 1943 г. постъпва да учи в Пловдивската духовна..

публикувано на 19.01.21 в 11:06

Светослав Славчев: Преди година във Вевчани се радвахме на изключително топъл прием!

2020 година бе много успешна за НЧ “Будителите -2017“ в Габрово, заяви в интервю за Радио Стара Загора председателят на читалището Светослав Славчев. Въпреки ограниченията, наложени от кризата с коронавируса са реализирани всички инициативи, като някои..

публикувано на 15.01.21 в 12:51

И през 2021г. продължава кампанията "За да я има книгата"

Под мотото „Зарадвай любим човек“ продължава кампанията „За да я има книгата“ на Асоциация "Българската книга". В продължение на три месеца ще се проведе кампанията през сайта https://kupi1kniga.com. "Радваме се, че бяхме заедно през..

публикувано на 15.01.21 в 11:10

Виртуалната изложба-базар "Деца рисуват за деца" продължава

„Деца рисуват за деца“ – под това мото тече виртуална изложба-базар, чиято основна идея е не само да се съберат средства за Училището по изкуствата и занаятите за социално слаби деца "Димитър Екимов" в търновското село Русаля, а и да развиват..

публикувано на 15.01.21 в 09:50

Филолог, заела над 140 книги, е "Читател на годината" на регионалната библиотека в Сливен

Анастасия Костова на 27 години е носителят на приза "Читател на годината -2020" на Регионалната библиотека "Сава Доброплодни" в Сливен. Това съобщиха от културната институция, където днес са били наградени десетте номинирани за приза читатели на..

публикувано на 14.01.21 в 16:35