Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

25 години Международна фондация "Гео Милев"

Днес се навършват 25 години от учредяването на Международната фондация „Гео Милев“. На 12 януари 1995 година над 50 дейци на изкуството, журналисти, бизнесмени и духовницисъздават Международна фондация “Гео Милев” с почетен председател Леда Милева. Основната цел на фондацията е да подпомага научно-изследователската и популяризаторската дейност на творчеството на Гео Милев и Къща музей “Гео Милев”.

Фондацията учредява през 1996 г. Национална награда "Гео Милев" за постижения в областта на поезията, прозата, критиката, театъра, музиката и живописта - области, в които е работил Гео Милев. Досега носители на наградата са били поетът Бойко Ламбовски, драматуржката Яна Добрева, художникът Никола Тороманов и поетите Валери Станков, Рашко Стойков, Георги Константинов. През 2009 г. Националната награда на името на Гео Милев бе връчена на поета, критика, журналиста и издателя Иван Гранитски. През 2011 г. на Геомилеви дни призът бе присъден на изкуствоведа и художествения критик доц. д-р Ружа Маринска. През 2013 г. българската поетеса и преводачка, културен деятел и дипломат и не на последно място дъщеря на Гео Милев, Леда Милева получи наградата на името на своя баща. Александър Шурбанов – писателят и преводачът на творби на английски и американски писатели бе удостоен с престижната награда през 2015 г. През 2017 в Стара Загора отново бе връчена Националната награда на именития поет, преводач и издател Гео Милев на българския писател, драматург и сценарист на филми и разбира се автор на произведения за деца Панчо Панчев, известен на малките читатели като Дядо Пънч. 

В интервю за радио Стара Загора Иван Гранитски, председател на Международната фондация „Гео Милев“ коментира, че за 25 години са издадени пет академични тома със събраните съчинения на Гео Милев, 16 тома нови изследвания за живота и творчеството на Гео Милев, съдържащи статии, анализи, есета от български  и  чуждестранни специалисти, преиздадени са знакови творби, като поемата „Септември“. По повод 125 години от рождението му е подготвено ново библиофилско издание на творчеството на Гео Милев, с илюстрации на Борис Ангелушев. Със съдействието на издателство „Захарий Стоянов“ са издадени пет тома от съчиненията на Леда Милева, както и сборник стихове за деца „Сребърното звънче“  от Леда Милева и Гео Милев. Подготвят се и нови издания на стихове на Леда Милева. Проведени са десетки срещи, поетични вечери, концерти в училища и културни институти в цялата страна, посветени на големия творец.

За съжаление, според Иван Гранитски отговорните културни институции са в дълг към опазване и популяризиране творчеството и наследството на най- големите поети и писатели на България. В тази връзка той подчерта активното съдействие и финансова подкрепа на община Стара Загора за дейността на Фондацията и на Къща-музей  „Гео Милев“ в Стара Загора. Иван Гранитски съобщи още, че се подготвя проект за обновяване експозицията в къща-музей „Гео Милев“ в Стара Загора. В навечерието на 24 май ще бъде обявена мащабната програмата на предстоящите Геомилевите дни през 2020 година. Празниците ще се проведат в края на месец септември, когато е създадена къща-музей „Гео Милев „ в Стара Загора. И още за дейността на фондацията в интервюто на Диана Абрашева с Иван Гранитски в звуковия файл:


Още от категорията

141 години отбелязваме от смъртта на Любен Каравелов

Днес се навършват 141 години от смъртта /1879/ на Любен Стойчев Каравелов,български поет, писател,енциклопедист, журналист, етнограф, национален герой, борец за освобождението на България от Османска власт. Допринася съществено за развитието на..

публикувано на 21.01.20 в 06:10

Спасено в Стара Загора орле се засели на остров Лесбос

Млад морски орел, лекуван в Спасителния център за диви животни на „Зелени Балкани“ в Стара Загора се засели на гръцкия остров Лесбос. С това се по хвалиха от екипа на „Зелени Балкани“. Те припомнят, че общо две морски орлета са постъпили за лечение..

публикувано на 20.01.20 в 15:31
Йоана Маринова

Стара Загора отбелязва Китайската Нова година

Китай посреща годината на металния плъх на 25 януари. Плъхът е първата зодия от китайския календар. Според астролози е носител на ново начало и възможности за развитие. Средно училище "Максим Горки" традиционно ще отбележи настъпващата година със свое..

публикувано на 20.01.20 в 14:10

Спектакъл на Общински театър "Любомир Кабакчиев" Казанлък възражда Телевизионния театър по БНТ

Спектакълът „Цигуларката на Бога“ по Стефан Цанев на Общински театър „Любомир Кабакчиев“ Казанлък ще бъде първият спектакъл, с който се възражда Телевизионния театър по Българската национална телевизия. Предстои заснемането на телевизионната версия..

публикувано на 20.01.20 в 12:31
Хасково

Община Хасково обяви 48 Национален литературен конкурс "Южна пролет"

Община Хасково обяви 48-то издание на традиционния за града Национален конкурс за дебютна литература "Южна пролет". Представянето на първи книги в жанровете "поезия", "проза", "литературна критика и история", "детска литература", "филмов сценарий" и..

публикувано на 16.01.20 в 12:14

Една нова Мими във вечните "Бохеми"

На 23 януари от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера ще оживее отново шедьовърът на Джакомо Пучини – операта „Бохеми“ . Спектакъла ще дирижира Нобуаки Нагата /Япония/. Световно признатият румънски художник Каталин Йонеску-Арборе е автор..

публикувано на 16.01.20 в 11:50

"Турнир на Пукловците" идва в Стара Загора

„Турнир на Пукльовците“ ще се проведе на 29 януари в Стара Загора . Това са дигитални образователни игри, които помагат на учениците да развиват умения за работа в екип и ги учат на емпатия.   Създатели на Турнира на Пукльовците  са Ставрус Ставро и..

публикувано на 16.01.20 в 09:50

Герасим Георгиев – Геро ще играе на старозагорска сцена

На 19.01. (януари) от 19 часа в Държавна опера Стара Загора ще бъде поставена комедията „Нашата голяма френска сватба“. Комедия от Жан Жак Брикер и Морис Ласег – едни от най – успешните тандеми в новата френска драматургия. Режисьор е Асен..

публикувано на 14.01.20 в 11:38

И тази година МЕНАР Филм Фест в Стара Загора

От 14 до 26 януари за пореден път Стара Загора е домакин на МЕНАР Филм Фест - най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия Изток и Северна Африка, като включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите..

публикувано на 14.01.20 в 10:28

Тази вечер ще се любуваме на „Вълча” Луна

От векове пълнолунието през месец януари носи името на хищника, тъй като по това време хората често са чували воят на вълците. В същото време днес Луната ще попадне и в полусянката на Земята и ще наблюдаваме частично затъмнение, което обаче..

публикувано на 10.01.20 в 16:45