Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Човекът "Берое"

Петко докрай остана верен на своя клуб

Петко Петков ни напусна на 73 години, но в сърцата на всеки бероец той винаги ще бъде жив. Няма друга фигура, която да олицетворява името "Берое", както легендарната деветка. Цели 300 пъти е поразявал противниковата врата с екипа на любимия отбор и е вечен голмайстор на "Берое" в първенството и европейските турнири. Трикратен балкански шампион с "Берое" като футболист и веднъж като треньор. Петко е първият българин, излязъл в Европа като професионалист. Шампион и носител на Купата на Австрия с "Аустрия" Виена. Но това е само статистиката...

Петко бе за "Берое" това, което е Гунди за "Левски", Чико за "Ботев" и Христо Бонев за "Локо" Пд. На който и стадион в България да отидете, първото име, с което ще асоциират "Берое" и Стара Загора е неговото...

Легендарната деветка ще остане завинаги в спомените на всички като велик футболист, но и прекрасен човек. Какво мислят за него съотборникът му Борис Киров и авторът на шампионския гол за "Берое" Васил Драголов, както и неговите съперници на терена и приятели извън него Христо Бонев, Георги Попов - Тумби, Стефан Аладжов и Димитър Пенев може да чуете в прикачения звуков файл. Записът може да е дълъг, но за Петко Петков и това е малко.

Борис Киров: "Това, което се случи, ме шокира. Преди два дни се видяхме с Петко. Не се чувстваше добре, но нищо не подсказваше това днес. Цялата ми кариера е свързана с него. Много добър човек и футболист. Ако сегашното поколение имаха възможност да ни гледат, щяха да бъдат възхитени от футбола, който играхме. Петко имаше усета да бъде на точното място, за да отбележи."

Васил Драголов: "Петко беше един много добър човек. Той ми е един от учителите във футбола. Едно голямо беройско сърце. Отиде си твърде рано, дано младите го запомнят."

Христо Бонев: "Съжалявам за тежката загуба. Петко Петков е най-големият футболист, защитавал честта на "Берое". Такива футболисти като него се раждат рядко. Още от младини с него имаме едни прекрасни приятелски отношения, които запазихме до днешния ден. В него нямаме завист и високомерие. Той си остана винаги човек с главно Ч. Искам да знае, че в моя останал живот ще има много моменти, в които ще се срещам за нашето приятелство."

Георги Попов - Тумби: "Бяхме много добри приятели. Прекрасен човек. Едни от най-хубавите мачове бяха тези между "Ботев" и "Берое". Имаше много естетика. И двата отбора много се уважавахме."

Стефан Аладжов: "По онова време имаше много големи футболисти. Петко беше много добро момче. Най-големият футболист в историята на "Берое". Ние играехме трудно в Стара Загора. Тогава освен големи футболисти, имаше и много качествени хора. Петко беше един от тях."

Димитър Пенев: "Добър футболист. Един от първите, които преминаха на Запад. Много единоборства сме имали, но сме били коректни. Много пъти сме искали да премине при нас, но "Берое" имаше силен отбор."

Радио Стара Загора ви прави съпричастни с един от най-емоционалните часове в своя ефир...

Сбогом, Петко! Ти завинаги ще бъдеш "Берое"!




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мария Атанасова покри норматив за световно първенство

На 15 юли в София бе проведена контрола на националния отбор за покриване на норматив за участие в световното първенство в Перу за юноши и девойки. Възпитаничката на старозагорския клуб „Августа 1992“ Мария Атанасова постигна най-добрия си..

публикувано на 21.07.24 в 15:24

Силни изяви на плувци от „Траяна“

От днес до неделя в Пазарджик се провежда Държавния лично-отборен шампионат по плуване за юноши и девойки младша възраст.   „С голям отбор сме, очакваме добри класирания в тази възраст“, съобщи за радио „Стара Загора“ Стефан Вачев, треньор в..

публикувано на 19.07.24 в 13:58

Пореден аржентинец в Стара Загора

"Берое" подписа с аржентинския футболист Кевин Сейхас , съобщиха от клуба. 26-годишният Сейхас е играл в младежката формация на "Ривър Плейт" преди да замине за Италия, където играе две години, а след това носи екипа на португалския "Арука".  В..

публикувано на 18.07.24 в 12:01

Футболната легенда на Стара Загора Георги Белчев на 80 години с троен празник

Днес празнувам своя 80-годишен юбилей, годишнина от подписването на гражданския си брак и 50 години от прекратяване на футболната си кариера, каза големият старозагорски футболист в присъствието на кмета на града Живко Тодоров, Петко Крумов, началник на..

публикувано на 17.07.24 в 22:18

23 медала извоюваха състезатели по скокове на батут и пътека

В Габрово бе проведено Държавното първенство – финали по скокове на батут и пътека. Старозагорските състезатели извоюваха второ място и купа в отборното класиране и общо 23 медала. 15 от тях са златни, три са сребърни и пет бронзови. Първи..

публикувано на 17.07.24 в 16:12

Бадминтонистите са домакини на важно състезание

В петък в старозагорската спортна зала „Иван Вазов“ ще започнат двубоите от турнир по бадминтон от Националната верига. Надпреварата трябваше да бъде в Свиленград, но заради ремонт на новата зала там се наложи старозагорци да поемат..

публикувано на 17.07.24 в 15:26

Волейболистите до 18 години ще играят срещу лидерите

В София и Пловдив са мачовете от Европейското първенство по волейбол за юноши до 18 години. В група I българският национален отбор има три успеха, срещу Португалия, Украйна и Австрия и една загуба от Финландия. Днес нашите национали играят..

публикувано на 15.07.24 в 14:25

Старозагорски бадминтонисти играят в Истанбул

В Истанбул се провеждат два турнира по бадминтон. В Открития шампионат за юноши и девойки до 17 години от Европейската верига в тази възраст участва Теодор Митев. „Той победи в 1/16 финала и днес играе 1/8 финал срещу представител на..

публикувано на 12.07.24 в 14:20

Футболните страсти през погледа на дамите на Радио Стара Загора и един скромен водещ

Футболните емоции завладяха Стария континент в последния месец. Б роени часове преди големия финал между Испания и Англия студиото на Радио Стара Загора бе превзето от дамите, за които най-великата игра не е досадното и шумно занимание, което извиква..

публикувано на 12.07.24 в 12:24
СНИМКА: gong.bg

Годой обратно в "Берое"

Аржентинецът нападател Леандро Годой отново ще носи екипа на ПФК "Берое". Това потвърдиха днес от старозагорския футболен клуба. 23-годишният нападател се завръща под Аязмото след период под наем в Дефенса и Хустисия в родината си. "Кошмара", както е..

публикувано на 11.07.24 в 22:26