Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бабинден - благословията на раждането


1259 новородени са проплакали в АГ клиниката към Университетската болница „Проф. д-р Стоян Киркович“ в Стара Загора през 2019 година, съобщи за Радио Стара Загора доц. Николай Лазаров, началник на клиниката в Деня на родилната помощ. Наблюдава се ръст в раждаемостта, преобладават момчетата, поясни доц. Лазаров. 24 двойки близнаци са родени под вещите грижи на родилните екипи само през миналата година:

В 9:00 часа започва традиционният ритуал "поливане". На днешния ден се изразява почит и признателност към труда на акушерките и лекарите гинеколози и неонатолози. 

Световната здравна организация обяви 2020 за годината на акушерките и медицинските сестри. Това е шанс за професията да привлече вниманието на повече хора и повече проблеми да бъдат разрешени в полза на жените и децата.


Още от категорията

Расте напрежението сред специалистите по здравни грижи

Въпреки обсъжданите промени за регламент на частната практика на медицинските сестри и акушерки, и учредяването на Синдикат на българските  медицински сестри през декември миналата година,   напрежението сред специалистите по здравни грижи остава...

публикувано на 24.02.20 в 14:39

Сабята револвер на Стефан Караджа ще бъде показана на 3 март в музей "Етър"

Само на 3 март музей „Етър“ край Габрово показва на посетителите си сабята револвер на легендарния войвода Стефан Караджа . Сабята ще бъде изложена в Сакова къща, заедно със „Златното евангелие“ , дарено на жителите на опожарения Омуртаг..

публикувано на 24.02.20 в 14:18

Оповестиха данните за местата за настаняване в област Ямбол за декември 2019 г.

В област Ямбол са функционирали 19 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 372, а на леглата - 683. В сравнение с декември 2018 г. общият брой на местата за..

публикувано на 24.02.20 в 13:40

Община Сливен търси инвеститори за изграждане на покрити паркинги и гаражи

Община Сливен ще подкрепи всеки инвеститор, който иска да изгради покрити паркинги или гаражи на частен терен или  да се учреди право на строеж върху общински терен. Това обяви кметът Стефан Радев по повод започналото премахване на частни ламаринени..

публикувано на 24.02.20 в 13:25

В Стара Загора започва прием на документи за Общинската програма „Ин витро“

От 2 март до 14 април е срокът, в който двойките с репродуктивни проблеми от Стара Загора имат възможност да кандидатстват за финансова подкрепа, информират от пресцентъра на общината . Документите ще се приемат всеки работен ден от 9.00 до 12.30..

публикувано на 24.02.20 в 12:32

Задържаха нападателят на момичето от Димитровград, оказа се издирван за лихварство

Издирваният за нападение над 15-годишно момиче в кв. "Марийно" в Димитровград е задържан докато се укривал на таван на жилищна сграда. 25-годишният Стефан Н. се оказа издирван от специализираната прокуратура за съпричастност към т.нар. група Хамдитата,..

публикувано на 24.02.20 в 12:22

"Отказът Шипка да върне името си Свети Никола не ни разколебава"

Като отлагане, а не като окончателен отказ, историкът от великотърновския университет проф. Петко Петков приема отказа на Комисията по именуване на обекти с национално значение и населени места при президента да възстанови старото име на връх..

обновено на 24.02.20 в 11:43

Индивидуален модел на колянна става поставиха на 80-годишна жена в Болница „Тракия“

Болница „Тракия“ в Стара Загора е втората в страната, в която беше извършено поставяне на изцяло индивидуализиран модел на колянна става с конкретен анатомичен имплант, информират от лечебното заведение. „Различното в този случай е, че ставата..

публикувано на 24.02.20 в 11:41

Литературни конкурси предизвикват старозагорските средношколци

Два конкурса за средношколци обявява отдел „Тийн зона“, това съобщи за Радио Стара Загора Надя Груева – директор на РБ „Захари Княжески“. Предизвикателството е към ученици на възраст от 14 до 19 години, които могат да изразят своето лирично вдъхновение..

публикувано на 24.02.20 в 10:30

Кукери от фестивал в Чарган красят новата възпоменателна монета на БНБ

От 27-ми февруари до 1-ви март Ямбол ще бъде столицата на Кукерландия. За поредна година градът ще бъде огласен от звънците, чановете и гласовете на кукери от цялата страна. 21-то издание на събитието ще посрещне много гости от България и чужбина...

публикувано на 24.02.20 в 10:04