Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Казанлъчанка доказа чрез астрономията годината на въстанието на Асен и Петър

Докторът по история Анелия Маркова датирала с точност бунта на братята със Соларния каталог на НАСА

Снимка: Личен архив

С помощта на астрономията и физиката докторът по история Анелия Маркова от Казанлък сложи край на дългогодишния спор сред историците за годината на избухване на въстанието на Асен и Петър. Възпитаничката на Факултета по история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ е доказала в дисертацията си по безспорен начин, че бунтът на двамата братя, поставил началото на Второто българско царство, е избухнал почти година по-късно от общоприетата дата 26 октомври 1185 г.

За своята дисертация „Войните на Второто българско царство историкосоциологически аспекти“ е направила справка със Соларния каталог на НАСА, данните от който потвърждават напълно заключението, че началото на края на византийското владичество у нас е поставено през 1186 година.

Научният й ръководител доц. Иван Лазаров е напълно съгласен с аргументите на младия си колега. По-голяма част от историческата гилдия в страната приема откритието, но друга част още се въздържат да заявят положително становище или пък имат друго становище и аргументи, казва  Анелия Маркова.

Подробностите за тезата, че Асеневци вдигат българите на въстание през 1186 г. Анелия Маркова споделя в разговор със Зорница Семерджиева.
Още от категорията

Снимка: Държавен Архив Сливен

Сливенският държавен архив публикува първата аероснимка на Сливен

Сливенският държавен архив публикува на страницата си в социалната мрежа "Фейсбук" първата аероснимка на Сливен. Тя е направена на 23 ноември 1930 година и показва кадър на града от "птичи" поглед. Разпознават се емблематични за Сливен сгради в централната..

публикувано на 23.11.20 в 15:08

Отливат статуя на банкера Атанас Буров в Стара Загора

Скулптурата е дело на Атанас Карадечев от Пловдив и ще бъде монтирана пред хотел във Варна. Поръчителят е собственикът на хотела, но засега настоява да остане анонимен. Починалият в пазарджишкия затвор при изтърпяването на присъда от т.нар...

публикувано на 23.11.20 в 09:26

"Роднина на дъжда" - още една песен-филм на Пеещите артисти, в главната роля Добрин Досев

Петата песен от проекта „Пеещи артисти“ имаме удоволствието да ви представим днес, в деня на официалната ѝ премиера. Този път пее актьорът Добрин Досев, а песента се казва „Роднина на дъжда“. За втори път в проекта се събира уникалният тандем Георги..

публикувано на 22.11.20 в 15:08

Какво време ни очаква следващите дни?

Днес над Югозападна България ще преобладава слънчево време, това каза за радио Стара Загора Анастасия Кирилова от НИМХ при БАН. " Над северните и източните райони на страната ще остане предимно облачно. Там не са изключени и изолирани слаби..

публикувано на 20.11.20 в 06:05
zaek

Доброволци се грижат за зайчетата в зоокъта на Старозагорски минерални бани

Доброволци се грижат за зайчетата в зоокъта на Старозагорски минерални бани. Петимата младежи подменят старите клетки с нови , по-големи и по-красиви, грижат се за здравето и за прехраната на животните. Вече са намерили и спонсори, получават..

публикувано на 18.11.20 в 10:22

Факултет „Техника и технологии“- Ямбол на ТрУ участва в европроект за модна индустрия

Тракийски университет – Стара Загора чрез Факултет „Техника и технологии“- Ямбол е партньор по проект Fashion DIET „Програма по устойчива мода в университетите с обучение по текстил в Европа – разработване, прилагане и оценяване на обучителен модул за..

публикувано на 17.11.20 в 13:57

Канят млади старозагорци в Школа по презентиране

Международният младежки център в Стара Загора набира участници за новия сезон на формата "Школа по презентиране", съобщиха от общинския пресцентър. Онлайн школата по презентиране е обучение, фокусирано върху развиването на уменията на младите..

публикувано на 17.11.20 в 12:37

С анкета определят съдбата на Стария бряст

Община Сливен провежда анкета за Стария бряст- символът на града. В анкетата гражданите избират един от два варианта за отговор –  да се засади ново дърво на същото място или да се направи произведение на изкуството от надземната част на Стария бряст...

публикувано на 13.11.20 в 15:46

Операция "Плюшено мече": Спаси Коледа 2020

За тринадесета поредна година стартира Операция "Плюшено мече". Тази година тя ще премине под мотото "Спаси Коледа 2020". Това съобщи за Радио Стара Загора Михаела Стойкова - създател на инициативата. Едноименната неправителствена организация отново..

публикувано на 13.11.20 в 15:29

Старозагорски ученици писаха с паче перо химна на Кирил и Методий

Възпитаници на СУ „Христо Смирненски“ в Стара Загора осъществиха поредица от дейности по Националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“ , съобщиха от училището...

публикувано на 12.11.20 в 13:34